Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - SELLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1727)
Data de construcció 1979ca
Descripció Tot i que des de l'exterior sembla que el campanar arranque des del nivell del terra, es tracta d'una torre alçada des de la teulada del temple. Té planta quadrada. Com que forma part de la façana principal, el mur que hi ha baix de la torre tracta d'imitar un inexistent primer cos de la torre. Per aquest motiu té una decoració que, simulant un basament i sillars de pedra, crea la falsa sensació d'aquest cos. La resta de la torre té una decoració semblant amb dos trams similars. El segon té quatre finestres per a les campanes amb arc de mig punt. La torre està rematada per una coberta de teula amb una veleta central. L'accés a la torre té lloc per la teulada del temple.
Protecció El templo tiene la condición de Bien de Relevancia Local según la Disposición Adicional Quinta de la Ley 5/2007, de 9 de febrero, de la Generalitat, de modificación de la Ley 4/1998, de 11 de junio, del Patrimonio Cultural Valenciano (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En consecuencia las intervenciones en las campanas deben comunicarse a la Dirección General del Patrimonio Cultural Valenciano adjuntando el proyecto previament al inicio de los trabajos.
Estat original Sembla que fins als anys 70 del segle XX sols disposava el temple d'una espadanya, a la qual estava ubicada la campana. Amb seguretat aquesta tindria una truja de perfil tradicional local i estaria dotada amb diversos accessoris per tocar-la de forma manual a distància.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo, pintat a l'exterior. Al seu interior hi ha poc de brutícia que caldria netejar. Les dos campanes estan instal·lades a dos de les finestres de la sala. Tenen truges de ferro i batall lligat però no estan reforçats amb cable de seguretat. Es toquen manualment i per tant cada campana disposa d'una cadena unida al batall i que empalmada amb un cable arriba fins a una de les capelles laterals del temple.
Conservació, manteniment Bona
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta va ser fosa l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La gran és de l'any 1791 i autor anònim.
Tocs tradicionals de campanes Segurament la totalitat de tocs s'interpretaven amb la campana gran, l'única existent fins a l'any 1979. Aquesta es tocaria a distància, per mitjà de diversos accessoris.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes res repiquen des dels peus del campanar per mitjà d'unes cadenes empalmades amb uns cables que arriben fins a una de les capelles del temple parroquial.
Intervencions Entorn de l'any 1979 es va construir l'actual campanar, segurament en substitució d'una primitiva espadanya. La torre, de senzilles formes, es va elevar a un dels angles de la façana principal de l'església. L'any 1979 es va fondre una campana nova i segurament també es va canviar la truja de fusta de la campana existent per altra de ferro amb la finalitat d'instal·lar-la a la nova torre. Els treballs de fosa i fabricació de les truges de ferro foren obra de la foneria de Salvador Manclús.
Propostes La instal·lació de les dos campanes no és tradicional, per tant caldria restaurar-les. Els bronzes es deuen netejar per dins i per fora per eliminar la capa de brutícia que els cobreix. Cal igualment renovar les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Recomanem conservar el seu toc manual i en cas de mecanització exclusivament es deuen dotar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Si mai han interpretat tocs horaris, es devia descartar la seua programació.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (20-09-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (27-10-2016)
  • 6 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 23-08-2018

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSantísim Crist (2)MANCLÚS, SALVADOR19794140
    Sala de les CampanesMaria (1)17915072

  • SELLENT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF