Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - CATADAU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1735)
Data de construcció Segle XVII
Descripció La Parròquia de Sant Pere de Catadau compta amb una torre campanar, ubicada en un lateral. És de tres cossos, els dos primers de silleria, mentre que el tercer és una espadanya de rajola, delimitant el terrat una balustrada. El primer cos compta amb un fris com a única decoració, que el separa del segon. Aquest compta amb basament sobre el que trobem quatre pilastres toscanes per cada cara, enmarcant les quatre finestres que trobem en aquest. Damunt les pilastres hi ha un altre fris i una balustrada amb pinacles als cantons. Finalment trobem l'espadanya amb una finestra per les campanes de les hores amb aletons als laterals

Compta al interior una escala de caragol obert que s'estreta en arribar a la Sala de les Campanes, des d'aquesta puja una de gat fins al terra.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual La torre està en un regular estat de conservació, ja que al seu interior hi ha nombrosos despreniments de morter i altres, cosa que es repetix al terrat, on trobem algunes herbes que es deurien retirar. Les campanes també estan en un estat regular, mecanitzades amb truges de ferro i motors de vol continu. Els martells originals han estat ja substituïts per electromalls.

Aquesta instal·lació no permet tocar les campanes manualment, ni imita els tocs tradicionals, per tant les campanes es deurien restaurar per recuperar les truges de fusta i mecanitzar-les de nou amb motors d'impulsos, que si imiten aquests tocs. A més les campanes serien netejades per dins i fora, recuperant així la sonoritat perduda.
Campanes Compta amb dos conjunts de campanes, diferents en col·locació i funcions. Les campanes horàries eren encarregades d'aquests tocs de caràcter civil, motiu que queda remarcat a la campana de les Hores, on cita el nom del alcalde que ocupava el càrrec quan es va fondre. A la Sala de les Campanes trobem un conjunt de tres bronzes, la menuda dedicada a la Divina Aurora (1978) i de la casa Manclús; i dos campanes del conjunt instal·lat en 1942 foses per Manuel Roses Vidal: Santa Bàrbera i Sant Pere.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejarien manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i segurament es repicarien des dels peus del campanars amb llargues cordes que des dels batalls caurien fins els peus del campanar. Les hores es tocarien dia i nit sense repetició.
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics, voltejant i repicant les campanes del segon cos. Les hores es toquen repetides.
Intervencions A la meitat del primer cos trobem un sillar on figura la data de 1694, aquest sembla que conmemora la construcció de la torre que per tant tindria lloc en la dècada dels 90 del segle XVII. La torre no segueix les normes imposades per l'arquebisbe de València Isidoro Aliaga, que obligava a la construcció de remats als campanars i escales "a la castellana, en lloc de les de caragol de tradició medieval. L'espadanya és un afegit posterior, fet segurament ben entrat el segle XVIII o principis del XIX.

Les campanes van ser destruïdes en 1936, menys les de les hores, motiu que va determinar la fosa d'un nou conjunt en 1942. Aquestes es van mecanitzar l'any 1972 per la casa Manclús del Grau de València, substituïnt les truges de fusta per altres de ferro i mecanitzant-les amb motors de vol continu, mig vols i martells. El cost de la mecanització va ser 126.700. Els martells han estat renovats per electromalls posteriorment. L'any 1978 aquesta casa va refondre a més la campana menuda.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David (20-05-2005)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-01-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (18-07-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    Compta amb un rogle de huit campanetes que es troba ubicat a la Capella de Santa Teresa.

     

    13 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 15-03-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Remat del CampanarMaria, de Quarts (A)18792813
    Remat del CampanarSanta Bàrbera, d'Hores (B)18784968
    Sala de les CampanesDivina Aurora (1)MANCLÚS, SALVADOR197866166
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194279285
    Sala de les CampanesSant Pere Apòstol (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194296512

  • CATADAU: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF