Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - PALANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1829)
Data de construcció Segona meitat del segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer d'ells es divideix en dos trams i combina la pedra en forma de maçoneria amb els carreus als cantons. Està dividit en dos trams per una motllura i al segon cos els cantons estan arredonits i presenta un òcul i damunt una finestra tapiada. Sobre aquest segon tram hi ha un entaulament al qual s'alterna el carreu per la rajola vista i té uns pinacles als angles. A l'interior d'aquest hi ha una escala que recorre el seu perímetre fins a arribar a la sala de les campanes.

El segon cos té uns cantons iguals als del primer però tant aquests com els marcs de les finestres són de rajola. La resta del mur és de maçoneria. Presenta una finestra per cada lateral amb arc de mig punt. Està rematat a l'exterior per un entaulament amb pinacles semblants als del cos inferior, mentre que a l'interior trobem una coberta de fusta. El tercer cos és també de rajola i presenta un tambor octogonal amb alguns òculs sobre el qual remat de tipus bulbós amb creu i penella que representa l'efígie d'un gall.

Per altra banda, prop de la façana principal hi ha una senzilla espadanya de rajola amb una finestra i arc de mig punt que estaria destinada a alguna campana de senyals. Finalment, a un mur lateral de l'actual temple parroquial hi ha restes de la primitiva espadanya, obra d'època medieval que es va substituir per l'actual campanar.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació interior del campanar és molt precari i està brut pels excrements de colom. A l'interior del tercer cos es conserva un rellotge de ferrer que no funciona, com tampoc funciona el rellotge mecànic que hi ha a la caseta construïda a la sala de les campanes. Es conserva també la maça horària exterior amb la qual la maquinària accionava els tocs horaris. L'estat de conservació de les campanes és igualment molt precari. La xicoteta està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta a la qual hi ha enganxada una cadena per evitar la seua caiguda. Està trencada, com també ho està la mitjana. Aquesta campana està desmuntada i depositada al terra de la sala de les campanes. El braç encara està fixat a la campana, mentre que la resta de peces estan depositades al costat de la campana. Crida l'atenció que al capçal hi ha tres forats en forma de bola, possiblement perquè la truja es va equilibrar amb tres boles de pedra. S'han documentat exemples semblants a Castellfort. La campana major conserva la truja de fusta amb el capçal de pedra i unes prominents volutes a la part superior. Té un batall lligat i maça horària. També presenta una corda al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Conservació, manteniment
Campanes Té un conjunt de tres campanes i ninguna té a les inscripcions el nom del fonedor. No obstant això, la gran i la més xicoteta es podrien atribuir a Ramón Porta y Rosas. Es varen fondre en 1880. Especialment si s'analitzen elements com les lletres decorades, la creu i altres com les xifres 8 de la data de fosa de la campana gran, s'adverteixen coincidències entre aquesta campana i altra que va fondre per a la localitat de Fontanars dels Alforins (aquesta sí que està documentada la seua autoria). També hi ha coincidències amb altra que atribuïda a aquest fonedor i que està situada a l'església parroquial de Borriol. La mitjana és de l'any 1860.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran tocava les hores. Les tres campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i algunes també les repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Sols es repica la campana gran de forma manual.
Intervencions La primitiva església medieval presentava una espadanya que segurament es va construir al segle XIV. Aquesta va perdre la seua funció amb la construcció entre finals del segle XVIII i el XIX del nou campanar i va quedar com a part dels murs de l'actual temple parroquial. Durant la segona meitat del segle XIX varen fondre les campanes. A mitjans del XX es va modificar la sala de les campanes amb la construcció de l'actual caseta del rellotge i a més es va adquirir una maquinària nova.
Propostes Cal una important intervenció al campanar, especialment a l'interior. Especialment complexes són les propostes de restauració de les campanes. Les que estan trencades no es poden refondre i cal apostar per la seua soldadura per part d'una empresa especialitzada. És fonamental restaurar les truges i sols canviar aquelles parts que no asseguren l'estabilitat del conjunt. En cap cas es canviaran per altres noves si aquestes no imiten fidelment el perfil de les antigues. Igualment caldria conservar els ferratges i batalls en la mesura de les possibilitats. En cas de mecanització caldria dotar-les amb electromalls monofàsics i motors d'impuls.
Autor
  • 2001 Técnica y Artesanía [Primera presa de dades] (14-06-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (22-07-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    DOMINGO, J.Las campanas siguen sin tañer2006
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
    COMARQUESNORD.CATPalanques il·lumina el seu campanar2014
    16 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 09-05-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu del Rosari (1)PORTA Y ROSAS, RAMÓN (BENISSODA)18814864
    Sala de les campanesSants Pere Màrtir, Abdó i Senén (2)186070199
    Sala de les campanesSta. Maria i Sants Cosme i Damià (3)PORTA Y ROSAS, RAMÓN (BENISSODA)188182319

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Data de construcció 1800ca
    Descripció El rellotge és de tipus de "ferrer" i està situat sobre la sala de les campanes. L'accés és complicat però s'entreveu la seua estructura típica d'un rellotge de ferrer i hi ha una apertura a la coberta de fusta per la qual passaven les peses de la maquinària.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan (22-07-2019)
    Actualització 10-05-2020
    2 Fotos
    Rellotge mecànic (2)


    Existent Parat

    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció El rellotge està situat a una xicoteta caseta construïda a la mateixa sala de les campanes. Porta a la mostra el nom de Manufacturas Blasco, que el va instal·lar al campanar al voltant dels anys 50 del segle XX. Posteriorment es va mecanitzar el seu funcionament. Els tocs horaris els accionava amb una maça que encara es conserva i es feia servir la campana gran.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan (22-07-2019)
    Actualització 10-05-2020
    6 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • PALANQUES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF