Inventari de Campanes

Església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu - ZORITA DEL MAESTRAZGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2709)
Data de construcció Finals del segle XVIII - principis del XIX
Autors de la documentació Vicente Gascó
Descripció Temple de grans proporcions iniciada en 1772 i acabada en 1800. El nou temple parroquial es va plantejar amb dos campanars simèntrics, dels quals sols es va concloure el situat a la dreta de la façana principal, mentre que l'altre es va quedar aproximadament a la meitat del segon cos. El primer cos de les dos construccion està integrada al volum de la façana principal de l'església. Destaca el segon cos cos, que sols està complet el del campanar dret. Aquest presenta quatre finestres amb arc de mig punt que des de línea de la imposta estan emmarcats per unes motllures. Un entaulament amb una destacada cornisa remata aquest segon tram. En terrat està delimitat per una balaustrada amb els cantons retranquejats i pinacles. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes, espai cobert amb una volta semiesférica.

Sobre la coberta de la nau central hi ha una senzilla espadaña. Aquesta té dos pilars alçats amb rajola i que sustenten un frontó triangular amb teula.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana més xicoteta sembla que estava instal·lada a l'espadanya que hi ha a la coberta de la nau central. Tindria una truja de fusta i accessoris per tocar-la des de l'interior del temple, com ara una ballesta o cigonyal. Les tres campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional local. D'aquestes sols es conserva la que tenia la gran, que està depositada a la plaça que hi ha davant de l'església. La campana major tenia una maça horària per als tocs de les hores.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge està situada al seu lloc original i en funcionament. Les quatre campanes estan situades a les finestres del segon cos amb truges de ferro de la foneria Manclús i motors de vol continu. Les tres grans presenten electromalls trifàsics. Sols la major té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les altres sols el tenen lligat.
Campanes La campana més xicoteta sembla l'antiga de senyals i és anepígrafa. El conjunt està format per tres bronces. Dos són obra de Vicente Domingo Roses Soler i de l'any 1917. La major és de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És resultat de la refosa d'una campana més antiga i de datació desconeguda
Tocs tradicionals de campanes La campana xicoteta segurament es tocava des de l'interior del temple parroquial per mitjà d'una corda unida a una ballesta o cigonyal per coordinar els tocs de les campanes amb algunes celebracions litúrgiques. Les altres es voltejaven des de la sala de les campanes i repicaven manualment.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes es voltegen i repiquen automàticament. Les tres majors es repiquen automàticament també.
Intervencions A finals del segle XVIII es va iniciar la construcció del nou temple parroquial amb una estètica més pròxima al classicisme que va canviar la gran torre barroca amb remat de tipus bulbós per dos torres simètriques, tot i que a la fi sols construïren una. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX, possiblement entorn de 1982, la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar el conjunt, canviat les truges de fusta per altres de ferro i dotant-les amb motors de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes En primer lloc caldria canviar d'ubicació la truja que hi ha a la plaça perquè especialment la part interior que està podrint-se per la humitat i l'exposició als agents climàtics. Respecte al conjunt de campanes caldria plantejar la seua restauració. Les truges de ferro actuals s'han de canviar per altres de fusta de perfil idèntica la de la plaça perquè aquest és el tradicional local. Igualment cal canviar els motors de vol continu i electromals trifàsics per motors d'impuls i electronalls monofàsics. Finalment tots els batalls s'han de reforçar amb cables de seguretat.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (20-05-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (22-07-2019)
  • 15 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-05-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesCampana de senyals (0)1900ca2813
    Sala de les campanesMaria de l'Assumpció (1)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)191778275
    Sala de les campanesMaria del Carme (2)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)191792451
    Sala de les campanesMaria de la Balma (3)MANCLÚS, SALVADOR19821271186

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció La maquinària està situada a una habitació que hi ha baix de la sala de les campanes. Està en funcionament i amb un motor es fa el remuntatge. Té la mostra de Manufacturas Blasco de Roquetas (Tarragona).

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan (22-07-2019)
    Actualització 10-05-2020
    6 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ZORITA DEL MAESTRAZGO: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF