Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LES COVES DE VINROMÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2789)
Data de construcció XIX, obres finalitzades entorn a 1867
Descripció Es tracta d'una torre del segle XIX exempta del temple i unida a d'ell per un accés més modern. En planta la torre és totalment quadrada, tot i que la sala de campanes remata aquesta robusta construcció amb una forma poligonal de vuit costats.

Els materials emprats en la seua fàbrica és la pedra i la decoració recau sobre ella a l'arquitrau i als nínxols de les campanes, que per cert, no s'obrin en tots els costats de l'octògon, tan sols en aquells que s'hi troben.
Protecció Bé de rellevància local - Declaració 13 febrer 2007 - Identificador 12.05.050-002
El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Hi ha alguns a la sala de les campanes, un dels quals documenta la refosa d'algunes campanes en 1912. Altres tenen figuracions humanes i hi ha un amb una campana.
Estat original Les quatre campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil segurament tradicional valencià i amb algunes peces de pedra tallada per incrementar el contrapés d'aquestes. Segurament algunes disposarien de llargues cordes per tocar-les des dels peus del campanar i alguna de les dos grans tindria una maça horària per interpretar aquests tocs que accionava la maquinària del rellotge.
Estat actual Les campanes estan instal·lades a les finestres del segon cos de la torre. Les quatre disposen de truges de ferro de la foneria Portilla amb un capçal amb forma de triangle invertit i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat. A la sala de les campanes es conserven antigues peces de pedra que formaven part de les truges i a una sala inferior a la de les campanes està la maquinària del rellotge, que no funciona.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. La més xicoteta està dedicada al Sagrat Cor de Jesús i va ser fosa l'any 1924 als tallers de Roses Hermanos de València. La següent en pes és la dedicada a Sant Miquel i amb l'Assumpció (la major) es va fondre en 1942 als tallers de Manuel Roses Vidal de València. La mitjana està dedicada al Santíssim Sacrament i data de l'any 1912. No té marca de fàbrica, no obstant això sembla obra de Jaime ROSAS i Vicente MORENO, ja que els elements decoratius i les inscripcions són habitual d'aquests fonedors.
Tocs tradicionals de campanes Les quatre campanes es voltejaven manualment des de la mateixa sala per a les diverses celebracions i segurament algunes també es repicaven manualment des de baix del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Amb alguna de les grans s'interpretarien els tocs horaris, possiblement la major.
Tocs actuals de campanes Les campanes repiquen i voltegen automàticament. La major toca les hores amb repetició.
Intervencions Durant la segona meitat del segle XVIII es va construir l'actual temple parroquial. Les obres del campanar són posteriors i finalitzaren entorn de l'any 1867 quan es col·loquen les campanes. L'any 1912 es varen refondre algunes d'elles, ja que un grafiti que hi ha a la sala del rellotge indica que en el mes d'abril es baixaren les campanes, de les quals sols es conserva una. L'any 1924 es va refondre la més xicoteta i és possible que durant la Guerra Civil desaparegueren en desaparegueren dos, ja que l'any 1942 la foneria de Manuel Roses Vidal va fondre la més gran i la tercera de pes.

Entre els anys 80 es va mecanitzar el conjunt. Les truges antigues es substituïren per altres de ferro i instal·laren uns motors d'impuls i electromalls per tal de tocar-les automàticament.
Propostes Vist l'estat de la instal·lació de les campanes proposem la restauració del conjunt. Cal baixar-les del campanar per netejar-les per dins i per fora, de forma que s'elimine la capa de brutícia acumulada. Les truges de ferro actuals es deuen canviar per altres de fusta de perfil tradicional local. També cal renovar la motorització amb la substitució dels motors actuals per altres d'impuls. Finalment cal programar els tocs de forma que imiten els tradicionals del poble.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (01-06-2006)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (03-03-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (13-10-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i fitxes] (05-03-2017)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ROSES VIDAL, ManuelCatálogo comercial1944
    DOMINGO, J.Las campanas siguen sin tañer2006
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
    EL7SETL'Ajuntament de Les Coves de Vinromà realitza tasques de neteja i manteniment del campanar2014
    31 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 21-02-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSagrat Cor de Jesús (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192468182
    Sala de les CampanesSant Miquel (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194272216
    Sala de les CampanesSantíssim Sacrament (3)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME1912111792
    Sala de les CampanesL'Assumpció (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1942116904

  • LES COVES DE VINROMÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF