Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Vicents - CORBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3401)
Data de construcció 1940-1953
Descripció La parròquia compta amb un campanar que està junt a la façana principal del temple, de planta quadrada i tres cossos. El primer cos té amb tres trams, comptant el primer amb dos finestres. Al segon tram està l'esfera del rellotge i damunt d'aquest un tercer amb cornisa. El segon cos compta amb quatre finestres per les campanes i dos pilastres en cada cara, damunt les quals trobem un altra cornisa. El tercer cos és una torreta de dos trams decreixents i igual factura. També compta amb balustrada i pinacles. Finalment hi ha una creu de ferro decorada. La torre està pintada al seu exterior de blanc, deixant alguns elements amb rajola per crear un efecte de bicromia.

El accés al interior es realitza pel cor, trobant una escala "a la castellana". Baix la Sala de les Campanes està el rellotge amb la maquinària al seu interior. Des del nivell de les campanes es puja fins al tercer cos amb una escala de mà.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les tres campanes de la Sala de les Campanes comptaven amb truges de fusta, de perfil tradicional local. Possiblement tenien ballestes per tocar-les i a més hi havia llargues cordes des dels batalls fins als peus del campanar. Els martells de les campanes del remat estaven conectats amb la maquinària del rellotge.
Estat anterior Fins la seua restauració les campanes estaven en un estat regular de conservació, instal·lades tres d'elles a la Sala de les Campanes i altres tres al primer nivell del remat. Aquestes últimes no comptaven amb motors, mentre que les altres tres estaven instal·lades amb motor de vol continu i martells, insal·lació que no emulava els tocs tradicionals ni es podia tocar manualment les campanes.
Estat actual El campanar està en un bon estat de conservació, pintat al seu exterior, la Sala de les Campanes i el remat. Tan sols hi ha al remat algunes restes d'excrements de pardals que seria convenient retirar. Totes les campanes compten amb truges de fusta de perfil valencià, estant mecanitzades amb motor de vol continu. A més les quatre de la Sala de les Campanes compten amb electromalls per a repicar-les automàticament. Per un altra banda al tercer cos encara es conserven els martells, encara que parats.
Campanes Compta amb un conjunt de huit campanes, repartides en dos nivells. Compta amb dos imporants campanes barroques, foses l'any 1758 i d'autor anònim. Junt a aquestes trobem la gran, dedicada a la Mare de Déu del Castell (patrona del Poble) i fosa als tallers dels Hnos. Roses de Silla; i un altra de nom Maria, fosa en 2006 per la casa Portilla de Gajano (Cantabria) i regalada per les Cambreres de la Mare de Déu d'eixe any. Al tercer cos hi han quatre campanes de la foneria Manclús, les tres ja citades de 1956 i una més, dedicada a la Mare de Déu de Lourdes, de l'any 1975.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals es realitzaven amb el repic de les tres campanes grans des dels peus del campanar i el seu vol des de la mateixa Sala. Les altres campanes complien funcions horàries, tocant dia i nit.
Tocs actuals de campanes Totes les campanes voltegen automàticament, mentre que les quatre de la Sala de les Campanes repiquen automàticament.
Intervencions L'anterior campanar es va pedre durant la Guerra Civil, sent reconstruït entre 1940 i 1953. En l'any 1950 ja estava construït fins el nivell del terrat, moment en que es pujaren dos campanes procedents de l'antic campanar i datades de 1758. Per conmemorar la inaguració del temple es va fondre l'actual campana gran i una senyalera, amb destí a l'espadanya que es va construir junt al temple parroquial. L'any 1956 es van adquirir tres campanes amb destí al tercer cos de la torre per tal de tocar les hores i segurament es va comprar la maquinària del rellotge. La documentació fa referència a que són refoses, no obstant la casa fonedora es deuria quedar amb les campanes originals, ja que les comprades responen al model de campana industrial de fabricació seriada. Al mateix temps es mecanitzaren les campanes litúriques, substituïnt les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu i martells. Tots aquests treballs van estar a càrrec de la foneria Manclús.

Entre 2009 i 2012 s'ha restaurat el conjunt de campanes, recuperant les truges de fusta i mecanitzant-les de nou amb motor d'impulsos i electromall. A més han estat baixades del campanar per netejar-les per fins i fota, a més de canviar els batalls. Aquests treballs han estat a càrrec d'Electrorecamp S.L.
Autor
  • ELECTRORECAMP S. L. (28-07-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    ELECTRO RECAMP S. L.Estado actual de las campanas y sus instalaciones de la Parroquia de los Santos Vicentes de Corbera2009
    REDACCIÓNTres municipios de la Ribera bajan hoy sus campanas para ser restauradas gracias a subvenciones de la Diputación2012
    24 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 25-01-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesMaria (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20064864
    Sala de les CampanesSant Josep (6)175877264
    Sala de les CampanesSants de la Pedra (7)175886368
    Sala de les CampanesMare de Déu del Castell (8)ROSES, HERMANOS (SILLA)1950103633
    Tercer cos del campanarMare de Déu de Lourdes (1)MANCLÚS, SALVADOR19753832
    Tercer cos del campanarCampana Segona (2)MANCLÚS, SALVADOR19564760
    Tercer cos del campanarCampana Quarta (4)MANCLÚS, SALVADOR19565281
    Tercer cos del campanarCampana Quinta (5)MANCLÚS, SALVADOR195674235

  • CORBERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF