Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - SANET Y NEGRALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 381)
Data de construcció 1851-1861, ampliació al segle XX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial i s'eleva en tres nivells. Els dos primers presenten el mur enlluït i als angles visibles hi ha uns carreus. Estan separats per una motllura i a una de les cares està l'esfera o mostra del rellotge. Aquests disposen d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Just baix d'aquesta hi ha unes finestres tapiades, corresponents a l'antiga sala de campanes i està l'esfera a una habitació. El tercer nivell té quatre finestres amb arc de mig punt, però una d'elles està tapiada. Als angles exteriors hi ha una decoració que imita els carreus i unes motllures a la part superior. El terrat està delimitat per una balustrada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 les campanes ja tenien les truges de ferro però encara no estaven mecanitzades. Les dos grans disposaven de cordes al batall per a repicar-les des dels peus de la torre i a més la major disposava d'una maça horària, connectada amb la maquinària del rellotge que estava en funcionament.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les tres campanes estan instal·lades a les finestres del tercer nivell amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecantizades amb motor d'impuls. La gran té dos electromalls i la mitjana un. La maquinària del rellotge està situada al seu lloc tradicional però en funcionament. Per altra banda el timbre està completament abandonat, penjat d'una biga de fusta una de les finestres de la sala de les campanes, que està tapiada per dins. Es conserva la maça horària antiga d'aquesta peça.
Conservació, manteniment
Campanes Té un conjunt de tres campanes. D'aquestes sols la mitjana és antiga, de l'any 1836, i està dedicada al Crist de la Salut. Les altres dos són de la foneria de Manuel Roses Vidal, que les va fondre en 1943. La xicoteta està dedicada a la Immaculada i la gran a Santa Anna.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus de la torre (com a mínim les dos grans) i voltejaven des de la sala de campanes. La gran tocava les hores. Sembla que el timbre portava des de mitjans del segle XX sense ús.
Intervencions Els dos primers nivells del campanar es va construir entre els anys 1859 i 1861 i durant el segle XX afegiren el tercer nivell. Entre els anys 70 i 80 la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de les campanes per altres noves de ferro i preparà les campanes per a una futura mecanització amb motors de vol continu que no es va produir en aquell moment. Després de l'any 1994 sí que les mecanitzaren amb motor d'impuls i electromalls monofàsics.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Cal enderrocar el mur que tapia la finestra per dins i recuperar la funció del timbre d'hores. Per tal d'aprofitar la maça horària antiga, es podria mecanitzar aquesta amb un motor que tirara d'ella.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (19-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (11-08-2020)
  • 11 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 14-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesInmaculada (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19434656
    Sala de les campanesSantíssim Crist de la Salut (2)183660125
    Sala de les campanesTimbre d'hores (A)1900ca6077
    Sala de les campanesSanta Anna (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194378275

  • SANET Y NEGRALS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF