Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Rosari del Canyamelar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 458)
Data de construcció 1890ca
Descripció Església construïda en 1736, tot i que el campanar és clarament posterior.
Campanar quadrangular annexe al temple, ubicat a la dreta de la façana. Construït en rajola vista (contrastant amb els colors de la façana), en fiversos cossos amb finestres en forma de creu o circulars per a rellotge (tot i no haver-ne). El cos de campanes presenta un portal per cada cara i el remat de la torre és molt més posterior.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Les quatre campanes estaven instal·lades amb truges de fusta, segurament instal·lades per la propia casa fonedora. Aquestes, encara conservades a la Sala del Rellotge, estaven pintades de roig i comptaven amb ballesta per voltejar-les i altres tocs. A més les campanes tenien llargues cordes unides al batall, que eren utilitzades per repicar des dels peus del campanar.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació, neta al exterior i en regular estat al interior, amb alguns fragments de morter caiguts a la Sala de les Campanes. A la Sala del Rellotge hi han restes d'instal·Lacions anteriors, com martells trencats, les truges de fusta, ballestes i altres accesoris per al toc de les campanes, tant manual com mecànic. Per un altra banda, les quatre campanes estan instal·lades amb truges de ferro a les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls. Compten també amb contactors per al mig vol, que sembla que no funcionen. L'estat de la campana dedicada a Sant Vicent Ferrer es el més greu, ja que per degradació dels eixos la campana ja no toca. Finalment la proximitat del mar ha afectat a les parts de ferro, que presenten oxidació.

Seria recomanable inciar els treballs de restauració del conjunt, ja que l'estat actual no emula els tocs tradicionals ni facilita tocar manualment. Vist que es conserven part de les truges originals de fusta es deurien recuperar totes les peces posibles, recuperant així l'estat original de les campanes. Aquestes es baixarien de la torre per netejar-les per dins i fora i tornar-les al campanar. Finalment els mecanismes de toc deurien ser renovats i substituïts els motors d'impulsos, que imitaren les formes tradicionals de tocar i permeteren tocar manualment.
Campanes Compta actualment amb un conjunt de quatre campanes, la menor d'elles porta el nom de Carmen (per la seua donant). Les atres tres es dediquen de menor a menor a: Sant Vicent Ferrer (Patró dels valencians), al Santíssim Crist dels Afligits (patró del Canyamelar) i a la Mare de Déu del Rosari (Patrona del barri i titular del temple parroquial).
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals es realitzaven amb el repic de les quatre campanes des dels peus del campanar, mitjançant llargues cordes unides als batalls. Sembla que aquestes es voltejaven a corda des de la Sala de les Campanes, ja que es conserven encara les llargues cordes de vol. Desconeixem si es tocaven a mig vol, ja que no era costum a la ciutat i possiblement escomençaren a tocar amb aquesta tècnica des de la mecantizació, no sent una forma tradicional.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals són completament automàtics, amb el vol de les campanes (menys la tercera que no funciona) i el repic de les quatre campanes.
Autor
  • BUIGUES METOLA, Marcos (21-06-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (23-09-2014)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA (01-01-2019)
  • Rogle, roda de campanes
    Junt a la porta d'accés a la Sagristia trobem un rogle, de moderna factura.

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSNotícies del Gremi de Campaners Valencians nº 51996
    EFEColocan una campana de 1.100 kg restaurada en la Iglesia del Rosario de Valencia2018
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍACalendario 20192019
    AVANLas campanas del Marítimo en Valencia sonarán esta medianoche anunciando la llegada del Domingo de Resurrección2020

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L.Un pueblo que presume de los campanarios más relucientes 14-07-201502:48
    24 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 24-03-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesCarmen (1)ALEACIONES LIG (VALÈNCIA)193958113
    Sala de les CampanesSant Vicent Ferrer (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194067174
    Sala de les CampanesSantíssim Crist dels Afligits, la mitjana (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194080296
    Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari, la gran (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940103633

  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF