Inventari de Campanes

Ermita del Santíssim Crist del Calvari - ALFONDEGUILLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4699)

Descripció Espadanya com a remat de la façana.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Va començar a construir-se l'any 1913 a la muntanya del Calvari com era ja coneguda abans de la seua construcció. Per a alçar l’ermita es va utilitzar el mateix forn de guix que es va utilitzar per a la construcció de l’església. Les obres van acabar l’any 1915 i van ser en part realitzades amb l’ajuda dels homes del poble que treballaven tots els diumenges, de forma altruista, en la construcció de l’ermita, mentre que les dones feien “aixereta” els diumenges i els diners que guanyaven es destinaven a pagar les obres. Va ser destruïda a la Guerra Civil i posteriorment, és va tornar a alçar amb la mateixa fisonomia original.
Campanes Campana manual amb instal.lació tradicional. Aquesta campana és l'única que ha conservat la seua truja de fusta de les 5 campanes existents al poble.
Tocs tradicionals de campanes Volteja tots els divendres durant la Quaresma, també al finalitzar el Via Crucis, així com a la festa del Santíssim Crist del Calvari (3er diumenge de novembre) on realitza els tres tocs d’avís així com l’elevació i el vol final.
Tocs actuals de campanes Volteja tots els divendres durant la Quaresma, també al finalitzar el Via Crucis, així com a la festa del Santíssim Crist del Calvari (3er diumenge de novembre) on realitza els tres tocs d’avís així com l’elevació i el vol final.
Intervencions En octubre de 2010, la campana és baixada per a la seua restauració ja que tenia l’eix desplaçat, i la vella truja de fusta estava totalment podrida. Un ferrer i un fuster locals s’encarreguen de la seua restauració realitzant els farratges i la nova truja a còpia de l’antiga. La campana es pujada el 4 de novembre de 2010. Aquesta actuació té un cost de aproximadament 950 euros.
Autors de la fitxa de la torre
 • GALINDO ROVIRA, David (03-03-2011)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  GALINDO ROVIRA, DavidLes campanes en temps de la 2ª República (L'entrevista) 2013
  HERRERO VALLS, VicenteCampanes, tocs i rellotge d'Alfondeguilla2009
  1 Foto
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 27-05-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSimbolet (1)1940ca2914

 • ALFONDEGUILLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar a la pàgina anterior
 • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Generalitat Valenciana
  © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2020)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  Última modificació: 27-01-2020
  Convertir a PDF