Inventari de Campanes

Sant Vicent Màrtir de Benimàmet - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 492)
Data de construcció XVIII
Descripció Junt a la façana principal trovem el campanar, de planta quadrada i tres cossos, seguint els models del barroc valencià. El primer es va alçar amb maçoneria combinada amb filades de rajola, comptant tan sols amb algunes moldures com decoració. El segon correspon a la Sala de les Campanes, amb quatre finestres per les campanes, mentre que el exterior compta amb quatre pilastres toscanes per cara, ocupant l'arista les exteriors. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinàculs i boles i al centre una torreta de dos altures, cupulí i veleta.

El seu interior compta amb una escala, localitzant baix de la Sala de les Campanes la caseta del rellotge amb l'esfera al exterior. Per accedir al remat disposar de l'escala.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti En la Sala de les Campanes trovem dos elegants panells ceràmics que resulten d'allò més interesant. El primer d'ells diu: "PROHIBIDO / DISPARAR PIROTECNIA / SOBRE EL CAMPANARIO / DAÑA LAS PAREDES". El segon encara és més curiós: "NO VOLTEJAR DEPRESA / PERILLA LA CAMPANA / PERILLA EL CAMPANER / VOLTEJAR AM RITME".
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació tant al exterior com el seu interior, producte de la restauració de la seua fàbrica en 1993. Les quatre campanes estan dotades de truja de fusta i mecanitzades amb motors d'impulsos, a més les tres grans compten amb electromall per als repics.
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes, localitzades al segon cos ocupant les finestres. Tres van ser foses per Salvador Manclús en diferents anys: Sant Jaume (1961), Sant Josep (1968) i Maria (1971). Junt aquestes trovem el Crist Rei fosa per Manuel Roses Vidal, precedesor de Manclús, en 1940.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs es basen en el vol de les quatre campanes i les diferents variacions realitzades amb els electromalls per els repics
Intervencions Restaurat en la seua fàbrica i en les instal.lacions de les campanes en 1993. (GERVIT).
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-12-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (19-02-2013)
  • 9 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 04-02-2014

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Jaume (1)MANCLÚS, SALVADOR19614243
    Sala de les CampanesCrist Rei (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194068182
    Sala de les CampanesSant Josep (3)MANCLÚS, SALVADOR196881308
    Sala de les CampanesMaria (4)MANCLÚS, SALVADOR197195496

  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF