Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol de Benirrama - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 509)
Data de construcció Segle XIX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial i és de planta lleugerament rectangular. Està pintat de blanc a l'exterior i a l'interior del primer cos té una escala que permet accedir fins a la sala de les campanes. El segon cos presenta diverses finestres amb arc de mig punt i a l'exterior estan emmarcades per unes pilastres toscanes que ocupen l'aresta. Sobre aquestes es disposa la cornisa. El campanar està rematat per una teulada a quatre aigües de teula.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original A una de les finestres es conserven uns coixinets, fet que permet aventurar l'existència de dos campanes abans de 1936. Aquestes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local.
Estat anterior L'any 1994 la truja estava robellada i tenia un batall antic amb peçonet. Estava dotada amb cigonyal, situat cap a l'exterior i mecanitzada amb un electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular i no respecta els valors tradicionals de la campana ni el seu ús. La truja de ferro és la mateixa que l'any 1994 però el cigonyal s'ha substituït per un motor d'impuls (que en 2020 no es fa servir) i un electromall monofàsic ha substituït el trifàsic. A l'interior de la finestra s'ha instal·lat una xarxa que no permet la completa documentació de la campana ni el seu toc (ni automàtic ni manual) i que està fixada amb algeps, de forma que tampoc es pot retirar i reposar fàcilment.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa als tallers de Manuel Roses Vidal l'any 1943 i dedicada la Immaculada Concepció.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava i repicava manualment.
Tocs actuals de campanes La campana es repica automàticament.
Intervencions La campana actual es va instal·lar a la dècada dels anys 40 amb una truja de fusta, segurament procedent d'una campana més antiga i que estava pintada amb almagra. Aquesta, conservada a l'escala de la torre, presenta nombroses coincidències amb les documentades a diverses localitats de la Vall de Seta (Fageca o Quatretondeta). Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria Manclús va canviar aquesta truja per altra de ferro amb cigonyal i mecanitzà la campana amb electromall trifàsic. En 2020 estava ja mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Cal canviar la truja actual per la de fusta que es guarda al campanar, restaurant aquesta última i tractant-la convenientment. És imprescindible conservar el color roig almagra d'aquesta. Igualment cal replantejar la xarxa que tanca la finestra de la campana i canviar-la per altra abatible i fàcil d'obrir, tant per accedir a la campana com per a recuperar els seus usos tradicionals.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (21-06-2020)
  • Quadrant solar
    En té dos, un situat al lateral sud del campanar i altre sobre la façana principal de l'església.

     

    16 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 26-06-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesPuríssima Concepció (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194363145

  • VALL DE GALLINERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 23-04-2024
    Convertir a PDF