Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Benissivà - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 511)
Data de construcció Entorn de 1735, aspecte actual de 1898
Descripció Torre de planta quadrada i tres cossos, situada a un dels laterals de la façana principal de l'església. El primer està construït amb carreus i algunes parts de maçoneria. La cara orientada cap a la façana principal té aquesta inscripció a la seua part superior: "AÑO 1898". Una prominent cornisa separa el primer cos del segon. Aquest disposa de quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral), que a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes, situades sobre un basament i amb les exteriors ocupant l'aresta. De nou una cornisa destacada separa aquest cos del tercer. El tercer té dos nivells. El primer d'ells té unes finestres amb arc de mig punt i emmarcades per unes motllures des de l'altura de la imposta. També disposa d'uns arcs en diagonal amb finestres semblants a aquestes i pilastres toscanes. El remat té forma circular i finestres iguals a les descrites. Està rematat per una coberta de teula amb creu i penella central.

El campanar presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquest espai està cobert amb una volta semiesfèrica que té un òcul central.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo, excepte del tercer cos on s'acumulen les herbes. Les dos campanes conserven la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local, en bon estat de conservació. Disposen d'un cable al batall per repicar-les des dels peus del campanar.
Conservació, manteniment
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta es va fondre en l'any 1925 i està dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. La major és de l'any 1941, donada pel canonge Elías Olmos Canalda, antic rector de la parròquia. Tot i no figurar el nom del seu autor, segurament és obra dels tallers Hermanos Roses de Silla (València):
Tocs tradicionals de campanes Repic manual de les dos campanes des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i volteig des de la sala de les campanes en determinats dies festius.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es toquen com tradicionalment s'ha fet.
Intervencions
Propostes La instal·lació de les campanes és tradicional i cal conservar-la. Es recomana un manteniment regular de les truges que permeta assegurar l'estabilitat del conjunt. Cal descartar el seu canvi per altres noves si aquestes no segueix fidelment el perfil de les tradicionals. Finalment es recomana conservar el seu toc manual i evitar la mecanització.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (13-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (21-06-2020)
  • Campaners del Comtat (21-06-2020)
  • 5 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 18-07-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu dels Desemparats (1)19254346
    Sala de les campanesLa Gran (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19415281

  • VALL DE GALLINERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF