Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu Miraculosa - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5815)
Data de construcció 1998-2000
Descripció El campanar es troba ubicat a la part posterior del temple, front a l'absis. Està separat del mateix i forma part de l'edifici del Centre d'Educació Infantil La Miraculosa. L'obra es de rajola, recoberta al seu exterior per rajola vista i compta amb dos cossos. El primer no compta amb elements decoratius, mentre que el segon té una galeria a les cares nord i sud i està completament obert a l'est i oest. La torre està rematada per una veleta amb la imatge de la titular. El seu interior compta amb una escala que es aprofitada per a l'edifici educatiu fins al nivell del terrat del centre. Des d'aquest punt trobem la porta que permet accedir a una altra escala i aquesta a la Sala de les Campanes, que compta amb coberta plana i una moldura decorativa.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Les campanes es troben instal·lades en una estructura de ferro al interior del segon cos, estructura que està oxidada ja que es troba ubicada en un espai mig obert i per tant exposat als agents atmosfèrics. Seria recomanable la seua substitució per una de fusta, degudament tractada. La campana gran compta amb truja de fusta, model de la casa Barberí, que res té a veure amb la tradició valenciana i està mecanitzada amb motor d'impulsos. Les altres dos campanes compten amb truges de ferro i motors de vol continu, instal·lació que seria recomanable canviar per truges de fusta i motors d'impulsos. Les truges deurien ser de perfil tradicional valencià, d'acord amb la tradició autòctona. També es deurien instal·lar electromalls per repicar les campanes.
Campanes Compta amb un conjunt de tres campanes, datades de l'any 1957 i obra de la foneria de Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigida per Germán Roses. El conjunt seria instal·lat provisionalment en un terrat fins la construcció del nou temple. La menor de les campanes la va sufragar la senyora Encarnación Martínez Granell, dedicant-la a la memòria dels seus fills difunts. La següent la va pagar el senyor León Matoses Falcó, mentre que la gran seria sufragada per la comunitat parroquial, ja que es va dedicar a la titular del temple.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen automàticament. Per un altra banda es toquen les hores amb megafonia.
Intervencions El campanar es va construir junt al temple parroquial entre 1998 i l'any 2000, sent beneït per l'Arquebisbe de València D. Agustín García Gasco. El conjunt de campanes, que va ser fos en 1957 es va traslladar al segon cos del campanar, quedant ubicades en l'actual estructura de ferro. Durant els treballs de trasllat la truja de la campana gran va ser canviada, feina que va fer Industrias Manclús, encarregant la truja de fusta a la casa Barberí de Girona. La campana va ser mecanitzada amb motor d'impulsos.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (06-11-2014)
  • 6 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 21-02-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesFerran i Salvador (1)ROSES ATZENETA19575596
    Sala de les CampanesSant Isidre (1)ROSES ATZENETA195774254
    Sala de les CampanesMare de Déu Miraculosa (3)ROSES ATZENETA195788404

  • SUECA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF