Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 628)
Data de construcció XVIII-XX
Descripció Dos torres bessones, la de la dreta és obra moderna de l´aparellador municipal. Les campanes es troben en aquest campanar dret.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les quatre campanes del segon cos comptaven amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Tenien llargues cordes unides als batalls, que passant per mitjà d'unes fustes, arribaven fins als peus del campanar. Possiblement tenien ballestes per tocar-les.
Estat anterior Des de la mecanització de 2010 les campanes litúrgiques estaven instal·lades a les finestres amb truja de ferro de la casa Roses en un regular estat de conservació i oxidades. Comptaven a més amb martells trifàsics per al seu toc automàtic.
Estat actual L'estat exterior dels dos campanars es bo, per contra al seu interior hi ha brutícia, principalment a causa de la caiguda de xicotetes peces de la fàbrica del campanar i de la brutícia dels coloms. Seria recomanable la neteja dels campanars, per garantir la correcta conservació dels mateixos. Les campanes litúrgiques estan en un bon estat, ubicades a les finestres del segon cos del Campanar dret. Compten amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que permeten el seu toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. De les campanes de les hores, la dels Quarts menor està parada, tot i que conserva la instal·lació tradicional. Les altres dos si que continuen tocant, accionades per una maça exterior que es accionada per un motor. També seria recomanable tornar a posar en funcionament la campana dels Quarts menor, ja que amb un motor es podria resoldre.
Campanes Al Campanar Dret es troben les set campanes amb que compta la Parròquia, formant dos conjunts diferenciats en us i ubicació. D'aquestes, tres són les horàries, ubicades al terrat de la torre i penjades d'una biga de ferro vertical. La seua fosa seria sufragada per l'Ajuntament de Benifaió, ja que el toc de les hores era tradicionalment de responsabilitat municipal. Al segon cos de la torre estan les quatre campanes litúrgiques. La menor d'elles es dedica als Sants Antoni i Francesc, ja que va ser fosa a expenses dels testaments dels senyors Francisco Andreu i Antonio Rovira. La següent està dedicada a Santa Bàrbera, patrona del poble. Va ser fosa per encàrrec de la família de Mn. José M. Reig, rector de la parròquia abans de la Guerra Civil i martiritzat en 1936. La mitjana està dedicada a Sant Pere, el titular del temple parroquial, mentre que la gran a la Mare de Déu del Pilar. Aquesta dedicació es deu a que en 1940 es va celebrar el XIX centenari de la vinguda de Maria a l'apòstol Sant Jaume en el lloc on actualment es troba la Basílica del Pilar de Zaragoza.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides al batall i voltejarien des de la mateixa Sala de les Campanes. El rellotge accionava les campanes de les hores per tocar dia i nit sense repetició.
Tocs actuals de campanes Com hem comentat, dos de les campanes horàries continuen tocant les hores i els quarts (les dos grans). Per un altra banda les quatre campanes litúrgiques voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions En l'any 1936 el conjunt de campanes va ser retirat del campanar i es va perdre el seu rastre. Per aquest motiu en 1940 encarregaren la Parròquia i l'Ajuntament els nous bronzes a la foneria dels Hnos. Roses de Silla (València). En total es feren tres campanes per a les hores i quatre per als tocs litúrgics. Aquestes foren beneïdes i pujades al campanar després. En 1968 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va portar a terme la mecanització de les quatre campanes litúrgiques, canviant les truges de fusta originals per altres de ferro que seguien el model de la casa. Finalment va instal·lar quatre motors de vol continu i tres martells trifàscics per tocar automàticament les campanes.

La menor del conjunt es va restaurar entorn a l'any 2000, canviant la truja per una nova de fusta de perfil valencià i renovant el motor de vol continu per altre d'impulsos. En 2009 es va badar la campana de Sant Pere, fet que va motivar la restauració de les tres campanes grans. El 23 d'abril de 2010 es baixaren del campanar per ser netejades per dins i fora, a més de canviar les truges de ferro, com ja s'havia fet a la campana menor. El bronze trencat es va refondre als tallers dels Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria). En setembre del mateix any tornaren les campanes al poble i el diumenge 26 es va beneir la restauració pel bisbe auxiliar de València, D. Enrique Benavent. Finalment al dia següent es pujaren al campanar, quedant mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (05-07-2007)
  • ABARCA, Javier [Aportació de fotografies de les campanes restaurades] (09-09-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de les campanes] (30-10-2014)
  • Matraca
    La matraca tradicionalment ha estat ubicada en la part alta d'una de les finestres al segon cos del Campanar esquerre. Actualment es troba al terra de la mateixa, en un mal estat de conservació, sent urgent la restauració de la mateixa per tal de tornar a posar-la en funcionament per tocar al Tridu de Pasqua.

     

    Rogle, roda de campanes
    En un passadís entre el temple i la sagristia es troba en rogle, aparentment de moderna factura. Sembla que no es toca.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GARULO ALBUIXECH, SorayaMemòries de la Parròquia de sant Pere Apòstol de Benifaió2001
    Ajuntament de BenifaióTres de les quatre campanes de l'església es retiren per a ser restaurades2010
    NOTAS DE PRENSALas campanas de la iglesia San Pedro Apóstol de Benifaió son bendecidas y colocadas en el campanario2010
    Notas de Prensa Comunitat ValencianaLas campanas de la iglesia San Pedro Apóstol de Benifaió vuelven a su lugar de origen tras su restauración2010
    SORIANO, V.Benifaió recupera las campanas de San Pedro2010
    37 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 17-02-2015

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesSant Pere Apòstol - refosaROSES, HERMANOS (SILLA)1940102614

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSants Francesc i Antoni (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194058113
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194085356
    Sala de les CampanesSant Pere Apòstol (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)2010104651
    Sala de les CampanesMare de Déu del Pilar (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1940117927
    TerrassaQuarts menor (A)ROSES, HERMANOS (SILLA)19404864
    TerrassaQuarts major (B)ROSES, HERMANOS (SILLA)19405491
    TerrassaCampana de les Hores (C)ROSES, HERMANOS (SILLA)194086368

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1940
    Descripció La maquinària del rellotge es conserva en una habitació que es situa abans d'arribar a la Sala de les Campanes. Aquesta es conserva, tot i que actualment està parada. Seria adquirida en l'any 1940 per l'Ajuntament de Benifaió, que va encarregar tres campanes per tocar les hores. A la dècada els anys 70 es va mecanitzar el funcionament del mateix, que fins al moment era completament manual.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la maquinària] (30-10-2014)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 17-02-2015
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • BENIFAIÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF