Inventari de Campanes

Parròquia de Nostra Senyora d'Albuixech - ALBUIXECH (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 751)
Data de construcció 1783-1891
Autors de la documentació Anònim
Descripció Torre campanar de planta quadrada s'inicia als peus de la façana principal de l'esglesia adossat a vivendes particulars, i al costat de l'Evangeli del temple, aquest de fàbrica de rajola i format per tres cosos ben diferenciats en els que trobem, en el primer 3 saeteres, al segón una finestra quadrada a la cara principal i a la plaça es veu el rellotge de pedra, i al tercer, les campanes, rematat en una terraça amb balustrada i pinacles dins de la mateixa terrasa una estructura de ferro forjat on es troba la campana dels quarts i el campanó de les hores. L'últim cos, a diferència de la resta, és de fàbrica de rajola. La fàbrica del campanar és de pedra sense treballar i morter de calç, mentre que els cantons són de pedra llaurada. De murs amples, doncs són portants, l'escala va recolzant-se sobre aquest fort mur, estretant-se molt quan s'arriba a la sala del rellotge, donant a entendre que la maquinària d'aquest no fou pensada en origen per col•locarse ací, doncs es va fer de nou l'habitació que l'albergaria. Al campanar s'accedeix des del carrer i no des del temple, per la qual cosa reforça també el caràcter civil del mateix.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior El campanar avans de les seues remodelacions estava amb un deteriorament prou regular, tant l'escala com l'interior de la Sala de les campanes, les campanes amb trujes de ferro de la casa Manclús i dotades de motors de vol continu.
Estat actual Molt bona. El campanar s'ha rehabilitat durant els últims anys del segle XX i s'han restaurat les campanes, realitzant-se també una matraca per al seu ús durant el Tridu Pasqual. Tant l'escala com la sala de campanes estan molt netes, facilitant i fent possibles els toc manuals de campanes.
Campanes Les campanes originals segurament van ser encarregades només la contrucció de la torre campanar, on més tard van ser tirades del campanar o desaparegudes en temps de Guerra Civil per a armament, i a causa de la desaparció es van encarregar quatre noves campanes a la foneria Roses Manuel Vidal cap a la decada dels anys 40 per completar els buits que van quedar a la torre, dos d'aquestes quatre es van badar en distints anys, la primera a finals de 1966 i refosa pel fonedor Salvador Manclús al març del seguent any 1967, el rector també va aprofitar l'ocasió per mecanitzar la nova campana i les altre tres restants amb trujes de fusta i mecanismes de toc automàtic; Més tard en 1999 es va badar una altra campana de Roses Vidal, i va ser refosa per el fonedor cantàbric Abel PORTILLA amb l'advocació Mare de Déu d'Albuixech, patrona de la localitat, al mateix temps a principis del 2000 es van baixar les altres campanes per a ser restaurades junt a la nova campana major, netejantt dotant-les de trujes de fusta de perfil valencià i amb una instal·lació que permiteix el toc manual.
Tocs tradicionals de campanes Avans de la dècada forta de automatizacions en campanars per les diferents cases de Manclús i Roses les campanes eren tocades al repic desde els peus del campanar, on encara podem trobar un sistema de polees a la Sala de les campanes; mentre que els tocs més complexos, es a dir, els vols i tocs de difunt, com és tipic a la zona del horta a mig vol, n'eren desde la mateixa Sala.
Tocs actuals de campanes Entre els tocs actuals informatitzats es troben els tocs d'hores i quarts per les campanes horaries, crides a missa ordinària, misses majors o precepte, misses i senyals difunt home o dona i solemnitats amb vol general, Àngelus diari i festiu amb diversos drancs de les campanes i matraques durant el tridu Pasqual.
Intervencions L'Església de Nostra Senyora d'Albuixech fou realitzada cap a 1783 segons Sanchis Sivera, Martínez Aloy i Vicent Ample Rios sobre un antic ermitori, ampliant-se cap a 1891 cap el campanar, l'ermitori queda dins l'esglesia com sagristia, on a l'eixida està la original campana del antic temple.
Cap a la construcció del campanar al voltant del 1891, el qual aquest sols es va acabar amb terrassa plana i de fàbrica de rajola, es van encarregar un joc de quatre campanes per omplir les finestres del nou campanar, les quals més tard van ser desaparegudes a la Guerra Civil i no van tornar mai més al campanar a causa de la falta de control i inventari, a causa d'aquest incident es van fondre quatre campanes per Roses Vidal a la dècada dels 40, pujades i beneïdes on més avant es va badar una d'elles i va ser canviada per una altra fosa per Salvador Manclús el mateix mecanitzador d'aquestes. A finals del S. XX es van dur a terme unes quantes remodelacions al campanar per tal de millorar-lo i mantindre les seues instal·lacions, mentre a l'any 1999 es torna a badar una de les campanes de Roses Vidal, i que va ser canviada per una de més gran de Portilla, també s´ha restaurat integrament el joc de campanes per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. L.. La instal.lació de les campanes fon el 22 de desembre de 2000, finalitzant-se el 13 de febrer.
Documentació
  • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (15-12-1999)
  • Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-12-1999)
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (06-03-2007)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [(Documentació del campanar i de les campanes)] (13-07-2014)
  • Matraca
    S´ha construit una nova matraca de fusta de iroko de 8 maces. Instal.lada en la sala de campanes i adaptada a motor a cadena i conectada a l'ordinador de la sacristía.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    2001 Técnica y Artesanía S. L. LRestauración campanas de la Parroquia Nuestra Señora de Albuixec (Valencia)2001
    2001 Técnica y Artesanía S. L. L.Intervencions recents2002
    42 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
    Actualització 07-03-2015

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Maria d´Albuixec (refosa)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1944105670

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Interior de l'esglesiaSant Arcís (1)17423832
    Sala de les campanesSant Vicent (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940ca56102
    Sala de les campanesCristo Rey (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194068182
    Sala de les campanesSant Ramón (4)MANCLÚS, SALVADOR196781308
    Sala de les campanesMaria d'Albuixech (5)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)1999104651
    TerrasaCampanó de les hores (A)
    TerrasaMaria, la dels quarts (0)2813

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Data de construcció 1960ca
    Descripció Maquinària de rellotge de remuntatge manual modificada per al remuntatge elèctric
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-07-2009
    2 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ALBUIXECH: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF