Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de la Mercè - ALGAR DE PALÀNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 897)
Data de construcció Primer terç del segle XVIII
Descripció Campanar baix i senzill amb 4 obertures de punt redó al cos de campanes i acabat en terrassa. A diferència dels campanar de la resta de la contornà, pobles de la Baronia, aquest està realitzat de pedra i no de rajola. La pedra llaurada es troba als cantons i a les dovel·les dels arcs de les fornícules. Sembla que tant el campanar com la frontera de l'església ha perdut la seua capa de morter que cobria i protegia la fàbrica de l'edifici.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i, com a mínim les dos grans, dotades amb llargues cordes que arribaven fins als peus del campanar. La maquinària estava en funcionament i accionava una maça horària amb la qual s'interpretaven els tocs de les hores amb la campana gran.
Estat anterior L'any 1998 les dos grans estaven mecanitzades amb electromall trifàsic.
Estat actual El campanar es troba brut amb restes d'un quadre elèctric, masses, i altre tipus de ferralla que s'han canviat i no s'han baixat. Els cables de la instal·lació estan empalmats fora del quadre elèctric existent, afavorint riscos innecessaris tant personals com materials. La maquinària està situada a un lateral de la torre, amb accés des d'aquesta, i no està en funcionament. Les tres campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria de Salvador Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i mig vol. Les dos grans disposen d'electromalls monofàsics.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La més xicoteta està dedicada als Sants Abdó i Senent, és d'autor anònim i va ser fosa l'any 1737. La mitjana està dedicada a la Mare de Déu del Pilar i la varen fondre en 1945 als tallers de la foneria Roses de Silla. La major està dedicada a la titular del temple i patrona del municipi, la Mare de Déu de la Mercè. La va fondre en 1826 Antonio Guillem.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran es feia servir per als tocs horaris que accionava la maquinària del rellotge. Les tres es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i segurament les dos grans, com a mínim, es repicaven des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida als respectius batalls.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es voltegen automàticament i les dos majors també repiquen de forma automàtica. La major toca les hores.
Intervencions El campanar segurament es va construir durant les primeres dècades del segle XVIII i possiblement es va concloure l'any 1737, quan es va fondre la campana xicoteta. L'any 1826 es va fondre la campana major i l'any 1936 aquestes dos es salvaren de la destrucció, desapareixent eixe any tres campanes. En 1945 es va fondre una campana nova i entorn dels anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar el conjunt i canviar les truges de fusta per altres de ferro. Els treballs es completaren amb la motorització de les campanes amb motors de vol continu, mig vols i electromalls trifàsics (aquests últims mecanismes sols per a les dos grans).
Propostes Cal restaurar les dos campanes que encara tenen truges de ferro. Aquestes truges s'han de canviar per altres de fusta de perfil tradicional local i els motors de vol continu per altres d'impuls.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-12-2002)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (19-09-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (02-01-2019)
  • Rogle, roda de campanes
    Està situat a una capella que connecta el presbiteri amb la sagristia i situat entre unes bigues de fusta.

     

    13 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-01-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSants de la Pedra (1)173756102
    Sala de les campanesMaria del Pilar (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194566166
    Sala de les campanesMaria de la Mercè (3)GUILLEM, ANTONIO BELTRÁN182684343

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorMANCLÚS, SALVADOR
    Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
    Data de construcció 1975
    Descripció Existeix maquinària mecànica de rellotge sense ús de Manclús. Hi ha una fitxa tècnica (21-07-1975) de "reloj de torre horas, medias y repetición de hora remontaje eléctrico, esfera, martillo y accesorios"
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-01-2024
    3 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ALGAR DE PALÀNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF