Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 927)
Data de construcció 1968
Autors de la documentació Carlos Soria
Descripció El 1968 l'arquitecte racionalista Carlos Soria va projectar un campanar adequat a l'urbanisme sobre el qual despuntava. Soria dissenya un campanar exempt a la nau de l'església, en què la rajola vista es combina amb els paraments de morter i una gelosia, que articula la façana de la torre i il·lumina l'accés a la sala de campanes. L'estança és planificada, sense dubte, preveient la immediata automatització de les campanes. De fet, la sala no és sinó una balconada angosta entorn a l'ampla boca de l'escala. Al seu torn, el campanar compta amb quatre portals: tres ocupats per campanes i un quart, l'orientat cap a l'avinguda, que dona accés a una balconada, en què a la dècada de 1990 va instal·lar-se una mostra horària.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar es troba en un bon estat de conservació, més enllà de la brutícia que el pas del temps –i alguna actuació poc afortunada– han deixat en ell.
Conservació, manteniment
Campanes La parròquia de Sant Josep fou erigida el 1953 a un dels nous barris que, d'anys ençà, venien creant-se a Torrent, fruit de l'arribada massiva d'immigrants des de l'interior. La primera campana de la parròquia arribà el 1958 des de la foneria que Germán Roses regentava a Atzeneta d'Albaida. Tanmateix, aquell bronze es badà i amb el seu material, el 1989 Salvador Manclús va fondre una nova campana, dedicada a sant Vicent Ferrer. D'altra banda, el 1968, en temps de la construcció del campanar, els clavaris de sant Josep van regalar a la parròquia la seua campana major, també fosa pels Roses d'Atzeneta. El conjunt de campanes va completar-se a la dècada de 1970, quan la comunitat de Trinitàries va donar a la parròquia la campaneta del seu antic col·legi. Una interessant peça de procedència i autoria incertes, fosa a l'any 1781.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament, per acció de sengles motors de vol continu i electromalls.
Autor
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (25-10-2012)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    14 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
    Actualització 28-12-2021

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    CampanaROSES ATZENETA195862141

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesMaria (1)17813934
    Sala de campanesSant Vicent Ferrer (2)MANCLÚS, SALVADOR198964152
    Sala de campanesSant Agustí (3)ROSES ATZENETA196875244

  • TORRENT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 16-04-2024
    Convertir a PDF