Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - GODELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 934)
Data de construcció 1736-1738
Descripció El campanar es troba ubicat a la part posterior del temple, junt a la Capella de la Comunió. Es de planta quadrada i tres cossos, alçat tot amb rajola. El primer compta amb dos trams de similar factura i sense més decoració que una moldura, a més de espilleres en un lateral per il·luminar l'escala interna de la torre. Damunt aquest trobem una cornisa que serveix de pas al segon cos, amb quatre finestres i al exterior quatre pilastres toscanes per cara. Damunt hi ha un fris amb metopes i una cornisa. El tercer cos compta amb una balustrada amb pinacles i una espadanya d'una sola finestra amb una creu rematant-la.

L'accés al seu interior es realitza per una porta ubicada en un pati, posterior al temple, deixant pas a una escala "a la castellana", que recorre el seu perímetre interior fins arribar a l'altura del rellotge, on es troba la maquinària i una escala del caragol fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes comptaven amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb algunes peces de formigó. A més des d'aquestes hi havien unes llargues cordes que arribaven fins als peus del campanar per poder tocar-les sense tindre que pujar dalt del campanar.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació en la seua fàbrica, neta i ben il·luminada. Al exterior la rajola queda a la vista en el segon cos, mentre que està recoberta en la resta del campanar. Per un altra banda les campanes de les Hores es troben ubicades a l'espadanya amb instal·lació tradicional i funcionen amb uns motors ubicats a la màquinària del rellotge. L'estat de les quatre campanes del segon cos és regular, instal·lades totes elles amb truja de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu, a més de electromall les tres grans. Els batalls estan ben lligats i reforçats amb cable de seguretat. Finalment a l'espadanya de la façana principal trobem una campaneta amb instal·lació tradiciona: truja de fusta i un cigonyal per voltejar-la.

La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals ni facilita el toc manual de les campanes, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració del conjunt per tal de recuperar el seu estat original. Les campanes deurien ser baixades de la torre per netejar-les per dins i fora, reposant les truges de fusta segons els perfils tradicionals valencians i finalment mecanitzar-les mantenint la tradició local, amb motors d'impulsos per voltejar les quatre campanes.
Campanes Compta amb un conjunt de cinc campanes, ubicades en tres llocs diferents. A l'espadanya situada junt a la façana principal trobem una campaneta fosa l'any 2004, quan es va celebrar el 250 aniversari de la inaguració del temple parroquial. Els timbres del rellotge són les peces més importants, ja que com a mínim el de Hores és de l'any 1789, fet pel campaner de la ciutat de València Juan Antonio La Viña. Tot i que no està datat el dels quarts sembla ser coetani al anterior. Les campanes del segon cos són totes elles de foneries industrials, sent la més menor obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i datada de 1966. Les altres tres són dels anys 40 i d'elles tan sols la gran indica el seu autor, Juan Bautista Roses, encara que sembla que va ser fosa en 1939 pels Hnos Roses de Silla, ja que presenta característiques iconogràfiques propies de la foneria. Com que eren familiars, no seria extrany que col·laboraren entre ells. Les dos restants no indiquen ni any ni fonedor, sent anepígrafes. No obstant senyalem com a autor de les mateixes a la foneria de Manuel Roses Vidal, per similituds de les decoracions i cordons amb altres campanes de la casa.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals es realitzarien amb les diverses combinacions de les campanes, podent voltejar totes elles, mentre que sembla que sols les tres grans es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls. Per un altra banda, els timbres de les hores tocaven dia i nit sense repetició.
Tocs actuals de campanes Actualment els tocs horaris sols es realitzen durant el dia, mentre que les quatre campanes del segon cos poden voltejar i les tres grans repicar automàticament.
Intervencions La parròquia comptaria amb un campanar anterior, possiblement medieval, o una espadanya. Aquest va deixar pas a l'actual campanar, alçat entre els anys 1736 i 1738, seguint les característiques del barroc valencià i amb la variant de l'espadanya al tercer cos en lloc del remat habitual. La seua autoria s'ha atribuït al afamat arquitecte José Mínguez, autor de campanars com el de la propera localitat de Foios, i reconegut per fixar el model del campanar barroc valencià. Aquesta autoria no es del tot fiable, podent ser també obra de José Miner.

Les anteriors campanes es perderen durant la Guerra Civil (1936-1939), motiu que va impulsar a la fosa de l'actual conjunt. En 1966 es va afegir una nova, a més de mecanitzar-les totes, canviant les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant tres martells (per les tres grans) i motors de vol continu per totes. Aquests treballs es realitzaren per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Entorn a 2004 els martells i batalls han estat renovats per 2001 Técnica y Artesanía, instal·lant electromalls i una campana nova a l'espadanya que hi ha junt a la façana principal.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CUBELLS, MariolaEl alcalde de Godella niega a la parroquia 15 millones para restaurar el campanario1989
    16 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 14-03-2019

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLa Menuda (1)ROSES ATZENETA19665177
    Sala de les CampanesLa tercera (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940ca67174
    Sala de les CampanesLa Mitjana (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940ca83331
    Sala de les CampanesCampana (6)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193995496
    Tercer cos del campanarCampanó dels Quarts (A)1789ca70199
    Tercer cos del campanarCampanó de les Hores (B)DE LA VIÑA, JUAN178988243

  • GODELLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF