Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOAN DE MORÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 997)
Data de construcció 1945
Descripció L'església parroquial té una espadanya i un campanar. L'espadanya està situada a la part superior de la façana principal de l'església i té una finestra amb arc de mig punt. El remat és senzill, amb algunes motllures i un frontó triangular. El campanar està situat a un lateral de la mateixa façana i té tres cossos. El primer està enlluït com la resta del temple i al segon trobem quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral). El tercer està delimitat per una balustrada i al centre hi ha una torreta de planta quadrada coberta amb una teulada a quatre aigües. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les campanes estan situades al segon cos de la torre en regular estat. Les tres presenten truges de ferro i estan mecanitzades amb motor de vol continu. Les dos grans tenen electromall monofàsic. La més xicoteta té anses postisses i la mitjana no en té. A més, aquestes dos no disposen de cable de seguretat al batall.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. El tiplet és de l'any 1886 i va ser fosa als tallers de Bonaventura Pallés i Armengol. La mitjana està dedicada a la Mare de Déu del Rosari i data de l'any 1964. Porta la marca de Manufacturas Blasco però aquesta empresa no és la fonedora de la campana, ja que les comprava a altres, com ara als Roses d'Atzeneta (autors d'aquesta campana). La gran porta els noms de Maria Joana i la varen fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús en 1990 aproximadament.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i les dos grans també es repicaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es voltegen automàticament i les dos grans també es repiquen.
Intervencions El campanar es va construir l'any 1945, any en què es va fondre l'antiga campana major. Amb anterioritat a aquesta data possiblement sols comptava amb una espadanya. Durant la dècada dels anys 90 del segle XX la foneria Manclús va refondre la gran i mecanitzà el conjunt amb motors de vol continu i electromalls. També va canviar la truja del tiplet.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. Cal reforçar amb cable de seguretat els batalls que no en tenen.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació del campanar i les campanes] (05-07-2016)
  • 7 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 14-06-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Maria Juana (refosa)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194579285

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesTiplet (1)PALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA18864243
    Sala de les campanesMaria del Rosari (3)ROSES ATZENETA196462138
    Sala de les campanesMaria Joana (3)MANCLÚS, SALVADOR1990ca80296

  • SANT JOAN DE MORÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-03-2024
    Convertir a PDF