Ajuntament de Benimodo - BENIMODO COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

La Puríssima (trencada)

(Referència 2547)

Localització Planta Baixa
Diàmetre (en cm) 100
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1906
Descripció La campana disposava d'unes anses antropomorfes, que es conserven en part. Seguidament té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i els noms del rector i l'alcalde d'aquell moment: "MARIA DE LA CONCEPCION 1906 CURA D FRANCISCO CAMPILLO AL(...) JOAQUIN MACHI". Està incompleta perquè falta un fragment de campana que tenia algunes lletres de la paraula "ALCALDE". Al mig disposa d'una creu amb pedestal.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (2 cordons)
"MARIA DE LA CONCEPCION 1907 CURA D FRANCISCO CAMPILLO AL(...) JOAQUIN MACHI"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual. Tocs horaris.
Estat original Estava ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria de diversos accessoris per al toc manual i una maça exterior per interpretar els tocs horaris.
Estat anterior Fins a l'any 1999 va estar situada a la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Estat actual La campana es troba trencada en trossos, guardada quasi com relíquia. Està situada a l'entrada de l'ajuntament i col·locada dins d'una vitrina. Està parcialment reconstruïda fins al terç i la resta de fragments, així com el batall, estan exposats a la mateixa vitrina.
Intervencions Va ser fosa l'any 1906 als tallers de la foneria de Hijos de L. Roses d'Albaida i instal·lada al campanar. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu.

El dia 25 d'agost de 1999, durant un vol el dia de la Divina Aurora, va caure del campanar fins a impactar al carrer. Part de les anses va quedar a la truja, que no va caure. Després d'aquest accident, els fragments es recolliren i finalment va quedar exposada a l'ajuntament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana va caure fent el vol de l`eixida de la processó de la Divina Aurora el 25/08/1999, van quedar part de les anses agarrades a la truja. Trencada per falta de manteniment o per defecte de fundició en les anses? (Nota de F. Xavier Martín).

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan, LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació fotogràfica de la campana exposada] (05-03-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-09-2019
12 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0