Granja Soldevila - Museu Municipal - SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (CATALUNYA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referència 15756)

Localització Magatzem del museu
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
Any fosa 1651
Descripció Les restes de la campana permeten identificar la inscripció principal: "IESVS MARIA IOSEPH ✱ " "JESÚS, MARIA I JOSEP" La invocació a la Sagrada Família és habitual en campanes del segle XVIII, i constitueix una frase comuna, sovint seguida del nom real de la campana. Alguns fonedors continuen utilitzant aquests tres noms com a inici de la inscripció en els nostres dies.
Al mig figura a una part una creu de calvari, element protector per excel·lència, i al peu "...5I" amb la resta d'una xifra davant el 5, que podria ser un 6; per la forma de les lletres i la decoració del peu (una garlanda de tradició gòtica) podria tractar-se d'una campana de 1651, més que del 1751; no obstant caldrà estudiar els restes de la campana amb més profunditat.
Per la part de darrere del mig hi ha una imatge que no hem pogut identificar.
Terç (T) (Elements vegetals)
(cordó)
"IESVS MARIA IOSEPH ✱ "
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari) / "...5I"
(06) (imatge no identificada)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (Cordó)
(garlanda de tradició gòtica)
(cordó)
Estat actual La campana està totalment trossejada, segurament per tirar-la del campanar en la guerra civil.
En qualsevol cas els trossos existents permeten la recomposició de la inscripció i decoracions.
Propostes La campana hauria de ser muntada en una estructura que permetés recuperar el seu volum original. Les parts faltants podrien ser completades, segons el criteri de restauració, tot i que les campanes, per construcció, tenen elements decoratius que les envolten circularment.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Notes Mesures aproximades
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 27-09-2019
1 Fotos

Maria (2)

(Referència 15757)

Localització Magatzem del museu
Diàmetre 56
Altura del bronze 57
Pes aproximat 102
FonedorDENCAUSSE ROUSSE, JUAN
Any fosa 1909
Descripció Es tracta d'una típica campana de rellotge, amb quatre anses en forma de creu entorn a un nucli rectangular central. Aquestes anses, habituals en Amèrica Llatina per a les campanes fixes, només s'utilitzen a casa nostra en les darreries del segle XIX i inicis del XX per a campanes fixes, de rellotge.
Aquesta proposta es confirma amb el mínim nom de la campana, "MARIA" i per sota la ubicació, "SANTA PERPETUA". El nom de les ubicacions en campanes no és habitual fins passada la guerra civil on es van trobar amb moltes campanes d'origen desconegut per no referir-s'hi al temple d'on procedien. Aquesta campana sembla que hi era a la mateixa ubicació del museu, la Granja Soldevila.
A continuació figura la data "1 ENERO 1909". Habitualment en les campanes sols s'indica l'any, i no pas la data exacta, ja que la fabricació depén de moltes variables que poden modificar la data de lliurament.
Finalment figura la marca de fàbrica "JUAN DENCAUSSE / BARCELONA", una nissaga de fonedors procedents de França (on per aquells temps continuava la nissaga DENCAUSSE). Aquest Juan DENCAUSSE seria seguit pel seu fill Pedro DENCAUSSE, avi del compositor Frederic MOMPOU.
Anses Campana de quatre anses en creu a partir d'un nuci rectangular central. Les anses decorades amb cares d'homes amb bigoti.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (Garlanda)
(2 cordons)
(garlanda)
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (imatge no identificada)
(06) "MARIA" / "SANTA PERPETUA" / "1 ENERO 1909" (marca de fàbrica "JUAN DENCAUSSE / BARCELONA"
Mig peu (MP) (Cordó)
(garlanda)
Peu (Garlanda vegetal de grans dimensions)
(beta que envolta la campana)
Estat actual Ubicada en el magatzem municipal. La campana està ubicada directament sobre el terra.
Actuacions urgents La campana hauria de reposar sobre una superfície tova i no pas sobre el terra directament, per evitar petites abrasions del bronze.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de la seua documentació.
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 27-09-2019
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 29-01-2022
  Convertir a PDF