Parròquia de Sant Bartomeu - BENICARLÓ COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

La mitjana (refosa)

(Referència 1655)
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 80
Pes aproximat (en quilos) 545
FonedorPOMEROL, RAMÓN
Any fosa 1884
Intervencions La campana fou fosa per Ramon POMEROL de Reus i refosa el 13/03/1973
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-11-2012
Fotos

Campanes actuals

Sant Antoni de Padua (1)

(Referència 2676)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 68
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 182
FonedorHERRERA, JOAQUIN DE
Any fosa 1797
Descripció La campana presenta una doble inscripció molt interessant, en español. En la part superior diu
No és habitual reservar la part alta, generalment la més simbòlica, al nom del fonedor i l'any, que sol quedar relegat a la fi del text inferior (si hi figura). Tampoc és habitual posar els punts sobre les is, ni posar la xifra "1", en compte del normal "I" fins a la meitat del XIX. El signe de la Ñ és, igualment, un accent circumflex.
Espatlla (H) (Cordó)
Terç (T) (Cordó) /
" ✚ La Fundio Joaquin de Herrera en sevilla Año de 1797" /
(cordó)
Mig (M) (00) (Sant Antoni de Padova) / "Sn Antonio de Padua."
(06) (Immaculada) /
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu " ✚ Se hizo siendo Guardian de este Convento El M. R. P. F. Nicolas Gutierrez Predicador General" /
(2 cordons)
Truja Truja nova de fusta instal.lada per ERMEC, substituïx a una de ferro de Manclús.
Estat actual Regular - No s´ha fet el manteniment des de la restauració de la campana
Mecanismes de toc Repic i motor de vol de impulsos.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

 • Primera documentació MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (23/02/2000)
 • Restaurada en 2000 per la Generalitat Valenciana i l´Ajuntament de Benicarló
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 03-01-2013
36 Fotos

Tiple gran (2)

(Referència 2675)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 75
Altura del bronze 60
Vora 7,5
Pes aproximat (en quilos) 244
FonedorQUINTANA
Any fosa 1841
Descripció La campana duu dues inscripcions. En la part superior, com és habitual, figura la dedicació: "IHS MARIA I JOEFS AИO DE M D C C C X L I", que combina el grec /IHS", probablement el llatí (MARIA, JOSEPH) i l'español. En qualsevol cas haurien d'haver escrit JESÚS, MARIA Y JOSÉ AÑO 1841.
L'anagrama de Jesús, que van haver d'escriure 'IHΣ', correspon a l'abreviatura d'IHΣYΣ, i s'escriu usualment com IHS. Una altra variant JHS procediria del llatí, encara que la segona lletra és l'Eta o E llarga grega. Va ser introduït com a devoció per Sant Bernardí de Siena (veure San Bernardino de Siena y el Anagrama de Jesús) . El seu significat és polivalent: per a uns és l'inici del nom de Jesús en grec, per a altres són les sigles llatines d'IESVS HOMO SALVATOR (JESÚS SALVADOR DE L'HOME). "JESÚS, MARIA I JOSEP" La invocació a la Sagrada Família és habitual en campanes del segle XVIII, i constitueix una frase comuna, sovint seguida del nom real de la campana. Alguns fonedors continuen utilitzant aquests tres noms com a inici de l'epigrafia en els nostres dies.
En el mig exterior hi ha una creu potençada amb pedestal i xiprers en cada escaló, que permet identificar als autors: els QUINTANA, uns fonedors encara existents, que van fer una campana amb la creu semblant a la Seo de Zaragoza en 1842. En aquell cas el nom figura manuscrit en el medi peu on posa "Quintana me icieron".
En el mig peu posa "SE FUИDIO SIEИDO CURA EL DR. DИ. JOSE MAИZAИO Y MAIORDOMO DИ. PEDRO RAMOS", noms que podrien servir per ubicar en el futur l'origen de la campana, probablement procedent de les campanes rescatades després de la guerra civil. És habitual en moltes campanes indicar aquelles persones que han obtingut el grau de doctor com en aquest cas: SE FUNDIO SIENDO CURA EL DOCTOR DON JOSÉ MANZANO Y MAYORDOMO DON PEDRO RAMOS. El majordom pot ser tant un càrrec civil, de cap de confraria, com de religiós, de l'organització d'un temple important.
Terç (T) (2 cordons) /
"IHS MARIA I JOEFS AИO DE M D C C C X L I" /
(2 cordons) /
(garlanda de penjants)
Mig (M) (00) (creu potençada amb pedestal i ciprers en cada escaló)
Mig peu (MP) (2 cordons normals) /
(2 cordons fins)
"SE FUИDIO SIEИDO CURA EL DR. DИ. JOSE MAИZAИO Y MAIORDOMO DИ. PEDRO RAMOS" /
(2 cordons fins) /
(2 cordons normals)
Peu (Cordó fin) /
(2 cordons fins)
Truja Fusta ERMEC
Estat actual Presenta alguna ansa trencada, va ser trepanada. La seua sonoritat és prou deficient, malgrat ser una campana històrica. No seria imporbable que tinguera una petita esquerda.
La truja presenta triple reforçament: dos barres en el braç i una tercera en el capçal. No obstant la campana es pot tocar manualment sense dificultats.
Els suports dels rodaments són exteriors i no interiors com és habitual en les campanes tradicionals.
La ballesta de ferro per al toc manual és massa llarga (habitualment la ballesta mesura tant com el diàmetre de la campana, però mesurada en la seua totalitat i no en el braç que surt del braç.
El batall, CLOCK-O-MATIC és possiblement poc pesat i de diàmetre inferior per aquesta campana. El forat per passar el cable de seguretat és massa fi i no permet posar un ganxo o passar-hi la corda per al toc manual.
La truja està regularment conservada.
Mecanismes de toc (03) (ballesta per al toc manual); (09) (motor impulsos MOVOTRON) (electromall CLOCK-O-MATIC)
Intervencions Restaurades les campanes en les seues instal·lacions tradicionals, en març de 2000 per l'empresa ERMEC, treball cofinançat per l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permettre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-02-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP MIGUEL, Víctor (18-04-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-12-2012)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-05-2014
22 Fotos

La tercera, Crist de la Mar (3)

(Referència 2674)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 88
Pes aproximat (en quilos) 395
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció La campana duu una senzilla inscripció doble en español. En la part superior diu "SANTISIMO CRISTO DEL MAR BENICARLO AÑO 1950 ✱ " i en el medi peu posa "III CENTENARIO VENIDA SSMO CRISTO DEL MAR ✱ ✱ ✱ " curiosament abreviat SANTISIMO, malgrat l'espai de què disposaven en la campana.
En el medi hi ha un crucifix a la part exterior, poc habitual en aquesta empresa, una cara de querubí o angelot a la dreta, l'anagrama de Jesús "JHS" a l'interior i la marca de fàbrica "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)" a l'esquerra.
L'anagrama de Jesús, que van haver d'escriure 'IHΣ', correspon a l'abreviatura d'IHΣYΣ, i s'escriu usualment com IHS. Una altra variant JHS procediria del llatí, encara que la segona lletra és l'Eta o E llarga grega. Va ser introduït com a devoció per Sant Bernardí de Siena (veure San Bernardino de Siena y el Anagrama de Jesús) . El seu significat és polivalent: per a uns és l'inici del nom de Jesús en grec, per a altres són les sigles llatines d'IESVS HOMO SALVATOR (JESÚS SALVADOR DE L'HOME).
Terç (T) (2 cordons) /
"SANTISIMO CRISTO DEL MAR BENICARLO AÑO 1950 ✱ " /
(2 cordons) /
(garlanda amb penjants)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (angelot)
(06) (anagrama de Jesús ) "JHS"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"III CENTENARIO VENIDA SSMO CRISTO DEL MAR ✱ ✱ ✱ " /
(2 cordons)
Truja Fusta ERMEC
Estat original Abans del 2000 la campana tenia truja de ferro MANCLÚS.
Estat actual La instal·lació té algun problema seriós, potser un eix trencat, de manera que costa moltíssim de voltejar manualment, tot i que està excessivament equilibrada (és l'única del conjunt que presenta equilibre en excés). Fins i tot, voltejant automàticament, la campana sol quedar-se dreta, parada cap a dalt després del toc.
El fet que els suports dels coixinets siguen exteriors augment la perillositat del seu toc.
Sense una completa revisió, aquesta campana no hauria de ser voltejada.
La ballesta de ferro per al toc manual és massa llarga. A més es troba a la dreta, mentre que la campana grossa, immediatament al costat, té la ballesta a l'esquerra, dificultant l'ús l'una a l'altra.
El batall, CLOCK-O-MATIC és possiblement poc pesat i de diàmetre inferior per aquesta campana.
La truja està regularment conservada.
Mecanismes de toc (03) (ballesta per al toc manual); (09) (motor impulsos MOVOTRON) (electromall CLOCK-O-MATIC)
Intervencions Restaurades les campanes en les seues instal·lacions tradicionals, en març de 2000 per l'empresa ERMEC, treball cofinançat per l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local).
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 03-01-2013
26 Fotos

La mitjana (4)

(Referència 2673)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 99
Pes aproximat (en quilos) 562
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1973
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons) /
(garlanda amb penjants i símbols diversos en una medalla central de cada penjant: anagrama de Jesús, monograma de Maria i altres, habituals en aquesta foneria)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(07) "FUNDIDA EN REUS POR RAMON POMEROL AÑO 1.884 / POR ACUERDO DEL MAGNIFICO AYUNTAMIENTO DE BENICARLO / SIENDO ALCALDE PRESIDENTE D JOAQUIN FERRER SORIANO / ESTA CAMPANA FUE REFUNDIDA EN XIII - III - MCMLXXIII / SIENDO ALCALDE D CRISTOBAL COLON / DE CARVAJAL Y PEREZ SANMILLAN"
(10) (Mare de Déu amb Nen)
Mig peu (MP) (4 cordons normals i un cordó fin) /
(cordó gros)
Truja Fusta ERMEC
Estat original Abans del 2000 la campana tenia truja de ferro MANCLÚS.
Estat actual Aquesta campana substitueix a la campana c1655, refosa per estar trencada.
La campana està molt tacada per capes de calç que cauen de la volta, havent-hi fins i tot estalagmites calcàries damunt.
Li falta bastant pes a la truja, que fa que coste bastant de posar cap a dalt i que caiga ràpidament durant el vol.
La ballesta de ferro per al toc manual és massa llarga. A més es troba a la dreta, mentre que la campana grossa, immediatament al costat, té la ballesta a l'esquerra, dificultant l'ús l'una a l'altra.
El batall, CLOCK-O-MATIC és possiblement poc pesat i de diàmetre inferior per aquesta campana.
La truja està regularment conservada.
Mecanismes de toc (03) (ballesta per al toc manual); (09) (motor impulsos MOVOTRON) (electromall CLOCK-O-MATIC)
Intervencions Restaurades les campanes en les seues instal·lacions tradicionals, en març de 2000 per l'empresa ERMEC, treball cofinançat per l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local).
Valoració Campana interessant. Cal documentar-la en cas de trencament abans de la seua refosa.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-02-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP MIGUEL, Víctor (18-04-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-12-2012)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-01-2013
20 Fotos

Centenària, la Gran (5)

(Referència 2672)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 120
Pes aproximat (en quilos) 1001
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1950
Descripció La campana, molt decorada, té una simple inscripció, relacionada amb les persones implicades en la seua fabricació i benedicció.
En la part exterior duu un crucifix. A la dreta el monograma de Maria.
A la part interior diu "CENTENARIA / BENICARLO AÑO 1950 / MA TERESA FIBLA FOIX / SIENDO ALCALDE D JOSE FOIX VILLARROYA Y CURA PARROCO D SALVADOR DUART GUAITA"
A l'esquera es troba la marca de fàbrica "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Terç (T) (4 cordons) /
(garlanda) /
(4 cordons) /
(garlanda de penjants)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (monograma de Maria)
(06) "CENTENARIA / BENICARLO AÑO 1950 / MA TERESA FIBLA FOIX / SIENDO ALCALDE D JOSE FOIX VILLARROYA Y CURA PARROCO D SALVADOR DUART GUAITA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons) /
(garlanda d'elements solts) /
(3 cordons)
Truja Fusta ERMEC
Estat anterior Abans del 2000 la campana tenia truja de ferro MANCLÚS.
En 2004 la campana tenia la truja de fusta ERMEC, reforçada en el braç, i uns contrapesos més llargs (i pesats) que els actuals.
Estat actual La campana està molt tacada per capes de calç que cauen de la volta, havent-hi fins i tot estalagmites calcàries damunt.
Possiblement la truja ha sigut canviada per una nova. En qualsevol cas li falta molt de pes a la truja (no menys de 100 quilos) que fa que coste molt de posar cap a dalt i que caiga molt ràpidament durant el vol, de manera que les dues batallades peguen quasi bé juntes.
La frenada de la campana després del vol és excessivament lenta, degut segurament a la falta de contrapés.
La ballesta de ferro per al toc manual és massa llarga. A més es troba a l'esquerra, mentre que la campana mitjana, immediatament al costat, té la ballesta a la dreta, dificultant l'ús l'una a l'altra.
El batall, CLOCK-O-MATIC, amb tres trossos de fusta, és possiblement poc pesat i de diàmetre inferior per aquesta campana. El forat per passar el cable de seguretat és massa fi i no permet posar un ganxo o passar-hi la corda per al toc manual.
La truja està regularment conservada.
Mecanismes de toc (03) (motor impulsos MOVOTRON) (electromall CLOCK-O-MATIC); (09) (ballesta per al toc manual)
Intervencions Restaurades les campanes en les seues instal·lacions tradicionals, en març de 2000 per l'empresa ERMEC, treball cofinançat per l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local).
Valoració Campana interessant. Cal documentar-la en cas de trencament abans de la seua refosa.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-02-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP MIGUEL, Víctor (18-04-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-12-2012)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-01-2013
22 Fotos

De quarts (A)

(Referència 2677)

Localització Terrassa
Diàmetre (en cm) 57
Pes aproximat (en quilos) 107
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Terç (T) (2 cordons) /
"SANTA MARIA DEL MAR BENICARLO AÑO 1950 ✱ ✱ " /
(2 cordons) /
(motius vegetals penjants)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (monograma de Maria)
(06) (Mare de Déu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS/ DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"III CENTENARIO VENIDA SSMO CRISTO DEL MAR ✱ ✱ ✱ " /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja No presenta truja, penjada dalt de la gran en una espadanya de ferro a la terraça del campanar.
Estat actual La campana, ubicada dintre una estructura de ferro fos (patrimoni industrial) es troba tota rovellada.
El seu mall extern original ha sigut desplaçat i doblegat, i toca amb un electromall CLOCK-O-MATIC.
Mecanismes de toc Maça per tocar els quarts, desconectada al instal.lar un electromall en la recent restauració.
Notes Fitxa completada amb notes de Mollà Alcañiz, S.A.. RESTAURADA PER LA GENERALITAT VALENCIANA I L´AJUNTAMENT DE BENICARLO.
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 03-01-2013
23 Fotos

Campana d'hores (B)

(Referència 1654)

Localització Terrassa
Diàmetre (en cm) 82
Pes aproximat (en quilos) 319
FonedorPOMEROL, RAMÓN
Any fosa 1884
Anses (Anses en forma de caps barbats, molt desfigurades)
Terç (T) (Cordó) /
"FUNDIDA EN REUS POR RAMON POMEROL EN 1884 POR ACUERDO DEL MAGNIFICO ✱ "
(cordó) /
"AYUNTAMIENTO DE BENICARLO SIENDO ALCALDE PRESIDENTE D. JOAQUIN FERRER SORIANO"
(cordó) /
(garlanda)
Truja No presenta truja, penjada baix de la dels quarts en una espadanya de ferro a la terraça del c
Mecanismes de toc Gran maça de hores, amorrada. Electromall instal.lat en la restauració de les campanes per ERMEC.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Notes Fitxa completada per Xavier Martín (23/05/2000). RESTAURADA PER LA GENERALITAT VALENCIANA I L´AJUNTAMENT DE BENICARLO.
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 03-01-2013
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 30 Visitants: 30 Usuaris: 0