Ermita del Sant Crist de Sant Cristòfor - PLANES (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Sant Crist de Planes (1)

(Referència 17088)
Localització Espadanya
Diàmetre 73
Altura del bronze 62
Vora 8
Pes aproximat 225
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1898
Descripció La campana té aquesta inscripció en espanyol al terç: "▲ ▲ SAN▲TOCRITO▲DE▲PLANES▲SIENDO▲CURA▲D. AGUSTIN▲MORALES▲AÑO I898▲". Correctament seria: "SANTO CRISTO DE PLANES SIENDO CURA DON AGUSTÍN MORALES AÑO 1898". El número 9 està al revés. Per una banda, indica l'advocació a la qual està dedicada la campana (el Crist de Planes o de Sant Cristòfol), per altra indica el nom del rector i l'any de fosa. Al terç presenta diversos triangles i tres cordons. Al mig trobem una creu de calvari monograma de Maria envoltat de triangles decorats. Les característiques formals de la campana coincideixen amb altres foses per Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida, motiu pel qual se'ls pot atribuir la fosa d'aquesta campana.
Terç (T) (triangles decorats)
(cordó)
"▲ ▲ SAN▲TOCRITO▲DE▲PLANES▲SIENDO▲CURA▲D. AGUSTIN▲MORALES▲AÑO I898▲"
(cordó)
(triangles decorats)
(cordó)
(triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (monograma de Maria envoltat de triangles decorats)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de baix i possiblement també volteig manual en algunes celebracions.
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local, semblant a la que té la major de la parròquia de Planes i possiblement coetània a la fosa de la campana, en regular estat de conservació, així com un conjunt de ferratges i batall. Aquest està lligat i per mitjà d'unes transmissions permet el repic manual des de baix.
Mecanismes de toc Cable i corda al batall
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional i cal restaurar-la. Qualsevol intervenció a la truja ha de garantir la seua conservació i es limitarà a restaurar-la. Si alguna peça no assegura l'estabilitat del conjunt es podrà canviar per altra idèntica a la substituïda. No es recomana la seua mecanització per conservar la instal·lació tradicional de repic. Cal dotar al batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; CALVO PÉREZ, Javi; FERRI RIVERA, Jorge [Documentació de la campana] (26-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-02-2021
  Convertir a PDF