Ermita del Calvari - ESLIDA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Salvadora (1)

(Referència 3600)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana té anses simples i en el terç dos grups de dos cordons, entre els quals apareix la següent inscripció al terç: "✱ SALVADORA ✱ AÑO 1844". Aquesta indica la data de fosa de l'antiga campana i el nom. Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari, monograma de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HNOS/SILLA VALENCIA". També al mig apareixen tres noms: "CARMEN TERESA / MARIA". Entre el mig peu i el peu hi ha altres dos grups de dos cordons i porta una inscripció que recorda la seua refosa i benedicció: "FUI BAUTIZADA POR EL RDO FDO VILLALBA / 6 - VI - 1944". Per últim, té dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SALVADORA ✱ AÑO 1844"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HNOS/SILLA VALENCIA"
(06) "CARMEN TERESA / MARIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ RESTAURADA EN MI 1º CENTENARIO ✱"
(2 cordons)
Peu (06) "FUI BAUTIZADA POR EL RDO FDO VILLALBA / 6 - VI - 1944"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Revolteja els divendres dels mesos de juliol i agost per als tocs de la missa a l'ermita; i mentre dura la processó del Santíssim Crist del Calvari.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta i disposaria d'un cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Estat anterior Fins la restauració de 1998 estava instal·lada amb truja de ferro.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa d'una truja de fusta de perfil tradicional local i disposa de cigonyal per voltejar-la manualment. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1944 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). A les inscripcions sembla que es copiaren les de la campana vella.

Restaurada per ELECTRORECAMP, S.L., al novembre-desembre de 1998. Se li va canviar la truja de ferro, per una nova de fusta, disenyada segons el model local, a partir d'una foto antiga de la campana major; se li va canviar el batall "de pessic", per altre nugat amb corretges; i se li va refer el llavi mitjançant soldadura, que anava trencant-se per la part exterior d'un dels dos punts de percusió del batall, segurament per defecte de fosa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • MANZANA MONDRAGÓN, José Vicente; SOLER ROMERO, Kim (2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MANZANA MONDRAGÓN, José Vicente [Documentació fotogràfica] (07-05-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-03-2022
18 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 85 Usuaris: 1 - servidor