Ermita Sant Joan Baptista de Mirambell - BONREPÒS I MIRAMBELL COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Maria del Pilar (1)

(Referència 3634)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 41
Altura del bronze 35
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana té anses simples i dos grups de dos cordons en el terç. Entre ells hi ha una senzilla inscripció: "✱ ✱ BONREPOS - MIRAMBELL ✱". Tot seguit, en el mig hi ha una creu i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA". També en aquest espai hi ha un monograma de Maria i una inscripció amb l'advocació: "MARIA / DEL / PILAR". En el mig peu es repeteixen els dos grups de dos cordons i presenta altra inscripció: "✱ A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER". Finalment, en el peu té dos cordons.

Les inscripcions són molt típiques dels anys 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en magatzems. La majoria no retornaren a les torres, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se el costum que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "✱ ✱ BONREPOS - MIRAMBELL ✱" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA"
(06) "MARIA / DEL / PILAR"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 SIENDO CURA PARROCO D JOSE OSCA PELLICER" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejada amb cigonyal i llarga corda des de l'interior del temple.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta Nova
Estat anterior Abans de la restauració tenia una truja de fusta i formigó en mal estat de conservació. El braç tenia un cigonyal per voltejar-la des de l'interior del temple.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de l'espadanya. Compta amb truja de fusta amb peces noves de perfil semblant a les antigues i està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls
Intervencions Perdudes les campanes anteriors durant la Guerra Civil (1936-1939), el rector del poble i els clavaris de Sant Joan decidiren fer dos campanes noves en 1947. Els treballs s'encarregaren a la mateixa foneria que havia fet les campanes de la parròquia de Bonrepòs, els Hnos. Roses de Silla. Les dos campanes es portaren al poble per la seua benedicció i quedaren instal·lades en l'espadanya. Entre 2009 i 2012 ha estat restaurada a causa del mal estat en què es trobava la truja de fusta, canviant-la per una nova (tota de fusta) i mecanitzant la campana amb motor d'impulsos. Els treballs han estat fets per Cronometría Industrial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALBALAT, José M. (CRONOMETRÍA INDUSTRIAL) (28-01-2009)
  • LLOP i BAYO, Francesc (12-08-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (29-07-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-07-2022
21 Fotos

Sant Joan Baptista (2)

(Referència 3635)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 57
Pes aproximat (en quilos) 107
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "JUAN BAUTISTA # BONREPOS - MIRAMBELL # ". En ella indica l'advocació a la que està dedicada (el titular del temple parroquial) i el nom del lloc per al que va ser fosa. Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem els donants del bronze, el nom del rector i la data de fosa: ""A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 SIENDO CURA PARROCO D JOSE OSCA PELLICER # ".

Les incripcions són molt típiques dels añs 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en magatzems. La majoria no retornaren a les torres ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se la costum de que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Terç (T) (2 cordons) /
"JUAN BAUTISTA # BONREPOS - MIRAMBELL # " /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut d'España)
(06) (Sant Joan Baptista)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"BONREPOS - MIRAMBELL / * A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 * SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejada amb cigonyal i llarga corda.
Tocs actuals de campanes No es toca
Truja Truja de fusta original.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de l'espadanya en un mal estat de conservació i per tant està parada. Compta amb truja de fusta i formigó, estant especialment degradades les peces de fusta. Té un cigonyal per al seu toc.
Mecanismes de toc (09) cigonyal sense cable
Intervencions Perdudes les campanes anteriors durant la Guerra Civil (1936-1939), el rector del poble i els clavaris de Sant Joan decidiren fer dos campanes noves en 1947. Els treballs s'encarregaren a la mateixa foneria que havia fet les campanes de la Parròquia de Bonrepós, els Hnos. Roses de Silla. Les dos campanes es portaren al poble per la seua bendicció i quedaren instal·lades en l'espadanya.
Protecció rotecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALBALAT, José M. (CRONOMETRÍA INDUSTRIAL) (28-01-2009)
  • LLOP i BAYO, Francesc (12-08-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-02-2015
33 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 68 Usuaris: 1 - francesc