Parròquia de la Verge dels Desemparats - BÉTERA (EL CAMP DE TÚRIA) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Desemparats (1)

(Referència 136)

Localització Espadanya
Diàmetre 58
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat 113
Anses 3 anses, no antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons) / (senefa) / (2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons) / (2 cordons)
Truja de Ferro estil Linares
Mecanismes de toc Electromall interior
Valoració Campana interesant. Pot refondre’s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació a sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l’instrument, així com els tocs tradicionals i el toc manual.
Notes Diuen que pertany a la Cartoixa del Puig, i va ser portada als anys 70 quan es construí la parròquia.
La campana es de ferro.
Te coixinets antics pintats de ferro.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (30-09-1993)
 • MONTELL TORMO, Isaac (14-08-2016)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 17-08-2016
1 Fotos

Sant Judes Tadeu (1)

(Referència 13925)

Localització Espadanya Creu
Diàmetre 42
Altura del bronze 37
Vora 4
Pes real 44
FonedorECAT
Any fosa 2016
Descripció La campana compta amb unes complexes inscripcions, principalment en valencià. Al terç trobem aquesta cita de l'Evangelista Sant Joan, repartida entre dos nivells: "NO M'HEU ESCOLLIT VOSALTRES A MI ; SÓC JO QUI VOS HE ESCOLLIT A VOSALTRES I VOS HE CONFIAT / LA MISSIÓ D'ANAR PER TOTES PARTS I DONAR FRUIT, I UN FRUIT QUE DURE PER SEMPRE. (Jn 15, 16)". Al mig trobem la data de fosa, el nom del poble i una inscripció commemorativa al Jubileu de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre 2015 i 2016: "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA". Seguidalment trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn". Just baix trobem una inscripció en llatí: "ECAT ME FECIT". Aquesa era una forma habitual de signar les campanes fins ben entrat el segle XIX i es pot traduir com: "ECAT EM VA FER". Seguidament trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "SANT JUDES TADEU". Baix de la imatge de Sant Judes hi ha una inscripció amb el nom del rector de la parròquia: "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU". També al mig trobem un logotip de la Parròquia amb aquesta inscripció en espanyol: "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados".

Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "JA NO VOS DIC SERVENTS, PERQUÈ EL SERVENT NO SAP QUÈ FA EL SEU AMO / A VOSALTRES VOS HE DIT AMICS PERQUÈ VOS HE FET CONÉIXER TOT ALLÒ QUE HE SENTIT DE MON PARE. (Jn, 15, 15)". De nou es tracta d'una cita de l'Evangeli de Sant Joan.
Anses 8 anses, no antropomorfiques
Espatlla (H)
(2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa vegetal)
(2 cordons)
"NO M'HEU ESCOLLIT VOSALTRES A MI ; SÓC JO QUI VOS HE ESCOLLIT A VOSALTRES I VOS HE CONFIAT"
(cordó)
"LA MISSIÓ D'ANAR PER TOTES PARTS I DONAR FRUIT, I UN FRUIT QUE DURE PER SEMPRE. (Jn 15, 16)"
(cordó)
Mig (M) (00) (Crucifix) / "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA"
(03) (marca de fàbrica) "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn" / "ECAT ME FECIT"
(06) "SANT JUDES TADEU" / (imatge de Sant Judes Tadeu) / "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU"
(09) (logotip de la Parròquia) "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados"
Mig peu (MP) (cordó)
"JA NO VOS DIC SERVENTS, PERQUÈ EL SERVENT NO SAP QUÈ FA EL SEU AMO"
"A VOSALTRES VOS HE DIT AMICS PERQUÈ VOS HE FET CONÉIXER TOT ALLÒ QUE HE SENTIT DE MON PARE. (Jn, 15, 15)"
(cordó)
Truja De fusta novella
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres quinze als tallers de la foneria italiana d'Ecat (Mondoví), destinades a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Bétera. A finals de març de 2017 es va portar a la parròquia i quedà ubicada provisionalment a una estructura del pati parroquial per a la benedicció. Aquest acte es va celebrar el diumenge 26 de març, IV de Quaresma o de Laetare, a càrrec del rector de la parròquia Mn. Josep Martínez, assistit pel diaca Vicent Femenia. L'advocació a Sant Judes Tadeu es deu a que el dia de la seua festivitat es va inagurar el temple parroquial.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-03-2017
1 Fotos

Santíssim Crist de la Protecció (2)

(Referència 13926)

Localització Espadanya Creu
Diàmetre 50
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes real 85
FonedorECAT
Any fosa 2016
Descripció La campana compta amb unes complexes inscripcions, principalment en valencià. Al terç trobem aquesta cita de l'Evangelista Sant Joan, al·lusiva a la crucifixió de Crist: "QUAN JO SIGA ELEVAT SOBRE LA TERRA ATRAURE A TOTS CAP A MI ( Jn 12, 20 - 33)". Al mig trobem la data de fosa, el nom del poble i una inscripció commemorativa al Jubileu de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre 2015 i 2016: "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA". Seguidalment trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn". Just baix trobem una inscripció en llatí: "ECAT ME FECIT". Aquesa era una forma habitual de signar les campanes fins ben entrat el segle XIX i es pot traduir com: "ECAT EM VA FER". Seguidament trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "SANTÍSSIM CRIST". Baix del bust del Crist hi ha una inscripció amb el nom del rector de la parròquia: "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU". També al mig trobem un logotip de la Parròquia amb aquesta inscripció en espanyol: "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados".

Finalment al mig peu té una inscripció també al·lusiva al Crist, ja que és un fragment dels Gojos del Crist de la Protecció: "ARRODILLADO A TUS PIES, VENGO A PEDIRTE PERDON, TEN PIEDAD DE MI SEÑOR, CRISTO DE LA PROTECCION".
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa vegetal)
(2 cordons)
"QUAN JO SIGA ELEVAT SOBRE LA TERRA ATRAURE A TOTS CAP A MI ( Jn 12, 20 - 33)"
(cordó)
Mig (M) (00) (Crucifix) / "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA"
(03) (marca de fàbrica) "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn" / "ECAT ME FECIT"
(06) "SANTÍSSIM CRIST" / (Bust del Santíssim Crist de la Protecció) / "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU"
(09) (logotip de la Parròquia) "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados"
Mig peu (MP) (cordó)
"ARRODILLADO A TUS PIES, VENGO A PEDIRTE PERDON, TEN PIEDAD DE MI SEÑOR, CRISTO DE LA PROTECCION"
(cordó)
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres quinze als tallers de la foneria italiana d'Ecat (Mondoví), destinades a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Bétera. A finals de març de 2017 es va portar a la parròquia i quedà ubicada provisionalment a una estructura del pati parroquial per a la benedicció. Aquest acte es va celebrar el diumenge 26 de març, IV de Quaresma o de Laetare, a càrrec del rector de la parròquia Mn. Josep Martínez, assistit pel diaca Vicent Femenia.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2017
1 Fotos

Mare de Déu dels Desemparats (3)

(Referència 13927)

Localització Espadanya Creu
Diàmetre 63
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes real 144
FonedorECAT
Any fosa 2016
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció en llatí al terç: "LAUDO DEUM VERUM, POPULUM VOCO, CONGREGO CLERUM, DEFUNCTOS PLORO, SATAN FUGO, FESTA DECORO". Aquesta és una inscripció habitual a les campanes i es diu que procedixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. Habitualment no inclouen l'inici de la inscripció (SEX IN CAMPANE DICUNTUR COMMODA SANCTA). La traducció de la inscripció, incloent l'inici seria: "ES DIUEN SIS EXPRESSIONS SANTES A LES CAMPANES: LLOE AL DEU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, FAIG FUGIR A SATAN, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". Al mig trobem la data de fosa, el nom del poble i una inscripció commemorativa al Jubileu de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre 2015 i 2016: "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA". Seguidalment trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn". Just baix trobem una inscripció en llatí: "ECAT ME FECIT". Aquesa era una forma habitual de signar les campanes fins ben entrat el segle XIX i es pot traduir com: "ECAT EM VA FER". Seguidament trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS". Baix de la imatge de la Mare de Déu hi ha una inscripció amb el nom del rector de la parròquia: "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU". També al mig trobem un logotip de la Parròquia amb aquesta inscripció en espanyol: "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados".

Al mig peu té aquesta inscripció en valencià: "AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES MIG DIA / ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA. LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA, ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU". Aquesta és la lletra d'una popular cançó dedicada a la Mare de Déu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa vegetal)
(cordó)
"LAUDO DEUM VERUM, POPULUM VOCO, CONGREGO CLERUM, DEFUNCTOS PLORO, SATAN FUGO, FESTA DECORO"
(cordó)
Mig (M) (00) (Crucifix) / "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA"
03) (marca de fàbrica) "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn" / "ECAT ME FECIT"
(06) "MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS" / (Bust del Santíssim Crist de la Protecció) / "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU"
(09) (logotip de la Parròquia) "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados"
Mig peu (MP) (cordó)
"AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES MIG DIA"
"ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA. LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA, ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU"
(cordó)
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres quinze als tallers de la foneria italiana d'Ecat (Mondoví), destinades a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Bétera. A finals de març de 2017 es va portar a la parròquia i quedà ubicada provisionalment a una estructura del pati parroquial per a la benedicció. Aquest acte es va celebrar el diumenge 26 de març, IV de Quaresma o de Laetare, a càrrec del rector de la parròquia Mn. Josep Martínez, assistit pel diaca Vicent Femenia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2017
1 Fotos

Sant Maties (Do)

(Referència 13912)

Localització Espadanya entrada
Pes real 11
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Judes Tadeu (Si)

(Referència 13913)

Localització Espadanya entrada
Pes real 11.5
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Simó (La#)

(Referència 13914)

Localització Espadanya entrada
Pes real 12
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Jaume (La)

(Referència 13915)

Localització Espadanya entrada
Pes real 12.5
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 27-03-2017
1 Fotos

Sant Tomas (Sol#)

(Referència 13916)

Localització Espadanya entrada
Pes real 13
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Mateu (Sol)

(Referència 13917)

Localització Espadanya entrada
Pes real 13.5
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Bartolomeu (Fa#)

(Referència 13918)

Localització Espadanya entrada
Pes real 14
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Felip (Fa)

(Referència 13919)

Localització Espadanya entrada
Pes real 14.5
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Joan (Mi)

(Referència 13920)

Localització Espadanya entrada
Pes real 15
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Jaume el Major (Re#)

(Referència 13921)

Localització Espadanya entrada
Pes real 15.5
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 27-03-2017
1 Fotos

Sant Andreu (Re)

(Referència 13922)

Localització Espadanya entrada
Pes real 16
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Pau (Do#)

(Referència 13923)

Localització Espadanya entrada
Pes real 17
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos

Sant Pere (Do)

(Referència 13924)

Localització Espadanya entrada
Pes real 18
FonedorECAT
Any fosa 2017
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 26-03-2017
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF