Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - BOCAIRENT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Sant Blai (refosa)

(Referència 50)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Diàmetre 128
  Altura del bronze 104
  Vora 14
  Pes aproximat 1214
  FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
  Any fosa 1945
  Terç (T) SAN BLAS OBISPO Y MARTIR # BOCAIRENTE AÑO 1945 # / SIENDO ALCALDE D. ENRIQUE BENEYTO BERNAGER PADRINOS D. JOSE JUAN VAÑO Y Dña AMALIA AINAT AMOROS # SIENDO CURA D. MARIANO PERIS SABATER (03) (marca de fonedor) Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA) / (escut España) UNA GRANDE LIBRE (06) (Sant Blai)
  Estat actual Refosa. Al restaurar el joc de campanes s´ha considerat el tornar a fer la campana igual de gran que
  Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
  Notes 6 anses antropomòrfiques amb rostres de cavall amb la boca oberta, de la que eixen les anses.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER I GANDIA, Rafel/ GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  Editor BALLESTER I GANDIA, Rafel/ GÓMEZ i SOLER, Sergi
  Actualització 01-03-1998
  2 Fotos

  Campanes actuals

  Jesús - Maria (0)

  (Referència 17975)

  Localització Escala del campanar
  Diàmetre 40
  Pes aproximat 37
  Any fosa 1580ca
  Descripció La campana té anses simples. Seguidament, al terç hi ha quatre cordons que es distribueixen en dos grups de dos. Entre ells apareix aquesta senzilla inscripció: "CEƧVƧ I MARIA ✱". Correctament caldria haver escrit "JESUS". Al mig hi ha una creu llatina, altra grega i dos cordons. Finalment, té dos cordons al mig peu i altres tres al peu.
  Terç (T) (2 cordons)
  "CEƧVƧ I MARIA ✱
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  (2 cordons)
  (06) (creu grega)
  Mig peu (MP) (2 cordons)
  Peu (3 cordons)
  Tocs actuals de campanes No es toca.
  Estat actual Està instal·lada a un espai de l'escala interior de la torre. No té truja ni accessoris per al toc manual.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  10 Fotos

  Maria (1)

  (Referència 6496)

  Localització Museu parroquial
  Diàmetre 23
  Pes aproximat 7
  Any fosa 1550ca
  Descripció La campana té una simple inscripció en majúscula humanística: "AVE MARIA GRATIA PLENA # ". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28 on escriuen "AVE, GRATIA PLENA" que pot traduir-se com ET SALUDE, MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA". La inclusió del nom de Maria, que en el relat evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.
  La campana té, a la part exterior, una creu amb pedestal, i no compta amb altra decoració a banda dels cordons ubicats en torn al text, en el medi peu i en el peu.
  La campana sembla més antiga del que s'ha publicat. Per la tipologia de l'epigrafia (humanista molt quadrada) i pel tipus de cordons, a falta de una millor documentació, la campana seria datable entre 1550 i 1650, més pròxima de la primera data que de la segona. La tipologia de l'epigrafia i de les decoracions (cordons) no permet aventurar el nom del fonedor, segurament ambulant. Es tracta d'una de les primeres utilitzacions, en els textos de campanes, de l'epigrafia humanística.
  Terç (T) (2 cordons) /
  "AVE MARIA GRATIA PLENA # " /
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
  Mig peu (MP) (3 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Truja Truja de fusta d'iroco
  Estat anterior Els capçals estaven totalment solts i secs, impedint el seu volteig i ocasionant perill de caiguda.
  Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està ubicada a una de les sales del museu parroquial amb truja de fusta i una senzilla estructura que permet fer-la sonar.
  Mecanismes de toc Manual amb cigonyal
  Intervencions La campana ha estat restaurada per la Colla de Campaners d´Ontinyent, sent inaugurada la restauració i beneïda l'1 de maig en la seua pròpia ermita, en la festivitat que cada any Bocairent celebra a Sant Jaume eixe mateix dia. Per l'antiguitat i el perill de que siga furtada, s'ha realitzat una rèplica per col·locar-la a l'espadanya de l'ermita, mentre l'original ha passat a custodiar-se al Museu Parroquial de Bocairent.
  Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica
  Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (01-03-2007)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (13-03-2007)
  • LLOP i BAYO, Francesc (29-03-2007)
  • COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT (10-04-2007)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (01-05-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  21 Fotos

  Santa Teresa del Niño Jesús (1)

  (Referència 46)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 62
  Altura del bronze 52
  Vora 6
  Pes aproximat 138
  FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
  Any fosa 1945
  Descripció La campana té dos grups de dos cordons al terç. Entre ells hi ha una inscripció amb l'any de fosa: "✱ ✱ AÑO 1945 ✱". Seguidament, al mig disposa d'una creu de calvari radiant i aquesta inscripció: "SIENDO CURA / D. MARIANO PERIS / SIENDO ALCALDE / D. ENRIQUE BENEYTO BERNAGER / PADRINOS / D. VICENTE VAÑÓ COLOMER Y / Dña. ANTONIA CABANES CARBONELL". També al mig hi ha una imatge de Santa Teresa de Jesús (identificable perquè presenta l'escena de la transverberació) i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)" . Al mig peu hi ha altra inscripció amb l'advocació de la campana: "✱ ✱ SANTA TERESA DEL NIÑO JESUS ✱". Finalment, al peu té dos cordons.
  Terç (T) (2 cordons)
  (00) "✱ ✱ AÑO 1945 ✱"
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
  (03) "SIENDO CURA / D. MARIANO PERIS / SIENDO ALCALDE / D. ENRIQUE BENEYTO BERNAGER / PADRINOS / D. VICENTE VAÑÓ COLOMER Y / Dña. ANTONIA CABANES CARBONELL"
  (06) (Santa Teresa de Jesús)
  (03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
  Mig peu (MP) (2 cordons)
  "✱ ✱ SANTA TERESA DEL NIÑO JESUS ✱"
  (2 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Tocs tradicionals de campanes Sols es voltejava manualment.
  Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
  Truja Truja de fusta i formigó antiga, restaurada
  Estat original Estava instal·lada entre unes bigues a la sala de les campanes. La truja era típica dels anys 40, confeccionada amb peces de fusta i formigó. Disposava d'un cigonyal per voltejar-la.
  Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (03) ballesta per al toc manual a corda, (09) motor d'impuls.
  Intervencions Restaurada en gener de 2003 per ELECTRO-RECAMP. La truja es va restaurar i canviaren el braç per altre més llarg amb la finalitat de reubicar la campana a una de les finestres. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i la dotaren amb ballesta per als tocs manuals. Finalment es va instal·lar dalt de la campana Bàrbera.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuls.
  Notes

  Autors de la documentació

  • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • MOLINA, Jairo (2010)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  14 Fotos

  Santa Bàrbera (2)

  (Referència 47)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 82
  Altura del bronze 73
  Vora 9
  Pes aproximat 319
  FonedorROSES, PASCUAL; TORMO, DOMINGO
  Any fosa 1807
  Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció: "SANTA # BARBERA # MEISIERON # DOMINGO # TORMO # I PASQUAL # ROSES # AÑO 1807 #". Correctament seria: "SANTA BÁRBARA ME HICIERON DOMINGO TORMO Y PASQUAL ROSES AÑO 1807". En ella està l'advocació de la campana, el nom dels fonedors i l'any de fosa. Seguidament, hi ha al mig una gran creu de calvari. Al mig peu presenta cinc cordons i al peu dos més.
  Terç (T) (2 cordons)
  "SANTA # BARBERA # MEISIERON # DOMINGO # TORMO # I PASQUAL # ROSES # AÑO 1807 #"
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  Mig peu (MP) (5 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat anterior Fins a l'any 2002 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
  Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més, les anses són postisses.
  Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
  Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta original la canviaren per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada en gener de 2003 per ELECTRO-RECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  18 Fotos

  Sant Josep (3)

  (Referència 48)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 104
  Altura del bronze 88
  Vora 11
  Pes aproximat 651
  FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
  Any fosa 1902
  Descripció La campana té motius figuratius a sis de les anses i a l'espatlla una garlanda amb triangles decorats. Seguidament, al terç disposa de dos cordons i una garlanda amb diversos motius. Al mig hi ha una creu de calvari i l'escut de Bocairent. Baix d'aquesta hi ha una filactèria amb aquesta inscripció: "JUNIO / 1902". Al costat oposat hi ha una inscripció, rodejada per diversos motius vegetals i triangles decorats: "BOCAIRENTE / A SU EXCELSO / PROTECTOR / PATRIARCA / SAN JOSE / AÑO / 1902 / V # T". A contiuació, hi ha al mig peu una garlanda amb triangles decorats, cinc cordons i la marca de fàbrica: "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)". Finalment, té al mig peu altra garlanda i huit cordons.
  Anses Sis de les anses amb motius figuratius.
  Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats)
  Terç (T) (2 cordons)
  (galranda amb diversos motius)
  Mig (M) (00) (escut de Bocairent i creu de calvari) "JUNIO / 1902"
  (06) (inscripció rodejada de decoracions) "BOCAIRENTE / A SU EXCELSO / PROTECTOR / PATRIARCA / SAN JOSE / AÑO / 1902 / V # T"
  Mig peu (MP) (garlanda amb triangles decorats)
  (5 cordons)
  (06) (marca de fàbrica) "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)"
  Peu (garlanda)
  (8 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat anterior Fins a l'any 2002 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
  Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (09) motor de vol per impuls i electromall monofàsic
  Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta original la canviaren per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser soldada per Lachenmeyer (Alemanya) i restaurada en gener de 2002 per ELECTRO-RECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  19 Fotos

  Maria de la Concepció (4)

  (Referència 49)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 109
  Altura del bronze 90
  Vora 12
  Pes aproximat 750
  FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
  Any fosa 1908
  Descripció La campana té sis anses i al terç quatre cordons i una garlanda amb triangles decorats. Al mig hi ha una creu de calvari i la marca de fàbrica: "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)". Baix d'aquesta té una inscripció rodejada de triangles decorats: "MARIA CONCEPCION / NUEVAMENTE FUNDIDA / EN 1908 SIENDO CURA / PARROCO / DR. D. ANTONIO / ARTEZ Y ALCALDE DON / ✱ FRANCISCO VAÑO ✱". Al mig peu té sis cordons i al peu altres tres.
  Terç (T) (4 cordons)
  (garlanda amb triangles decorats)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  (06) (marca de fàbrica) "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA) / (inscripció rodejada de triangles decorats) "MARIA CONCEPCION / NUEVAMENTE FUNDIDA / EN 1908 SIENDO CURA / PARROCO / DR. D. ANTONIO / ARTEZ Y ALCALDE DON / ✱ FRANCISCO VAÑO ✱"
  Mig peu (MP) (6 cordons)
  Peu (3 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat anterior Fins a l'any 2002 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
  Estat actual La campana està trencada pel mateix punt que es va badar abans de 2002. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
  Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta original la canviaren per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser soldada per Lachenmeyer (Alemanya) i restaurada en gener de 2002 per ELECTRO-RECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
  Notes Segons Vte. Tomàs la campana presenta un xicotet badat que a data de 04/10/2000 no afecta al seu só.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-07-2021
  19 Fotos

  Sant Blai (5)

  (Referència 5211)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 137
  Pes aproximat 1489
  FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
  Any fosa 2003
  Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció en valencià: "✱ SANT BLAI ✱". També al terç hi ha una garlanda amb triangles decorats. Seguidament. al mig té una creu de calvari, l'escut de Bocairent i atributs de Sant Blai, una imatge de Sant Blai i la marca de fàbrica i signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº170" Al mig peu repeteix la divisió de cordons del terç i hi ha altra inscripció: "✱ CARITAS ME FECIT ✱ ANNO 2003 ✱ BOCAIRENT ✱". Finalment, al mig peu trobem de nou els quatre cordons i entre ells hi ha una sanefa amb motius vegetals.
  Terç (T) (2 cordons)
  "✱ SANT BLAI ✱"
  (2 cordons)
  (garlanda amb triangles decorats)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  (03) (escut de Bocairent i atributs de Sant Blai)
  (06) (imatge de Sant Blai)
  (09) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº170"
  Mig peu (MP) (2 cordons)
  "✱ CARITAS ME FECIT ✱ ANNO 2003 ✱ BOCAIRENT ✱"
  (2 cordons)
  Peu (2 cordons)
  (sanefa amb motius vegetals)
  (2 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
  Intervencions La campana és resultat de la refosa d'una més antiga l'any 2003. Es va aprofitar per afegir-li pes i fer-la tal com era el Blai abans de ser refós en 1945. La nova campana va ser dotada amb truja de fusta per Electrorecamp i instal·lada i mecanitzada per la mateixa empresa.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes BeneIda en la plaça Major el 18/01/2003, substitueix a la C50, refosa per fer-la més gran, segons era abans de la guerra.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-07-2021
  23 Fotos

  De quarts (A)

  (Referència 44)

  Localització Tercer cos
  Diàmetre 61
  Altura del bronze 52
  Vora 6
  Pes aproximat 131
  FonedorCALBETÓ, FRANCESC
  Any fosa 1866
  Descripció La campana presenta anses simples i les dos dels extrems estan dotades amb motius figurats. Seguidament, hi ha dos cordons al terç i una garlanda amb diversos motius. En la cara exterior del mig està la marca de fàbrica: "CONSTRUIDA / POR / CALBETO". En la interior apareix l'any de fosa: "1866". Finalment, disposa de quatre cordons en el mig peu i altres dos al peu.
  Anses Anses simples. Dos amb figuracions.
  Terç (T) (cordó)
  (cordó)
  (garlanda amb diversos motius)
  Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "CONSTRUIDA / POR / CALBETO"
  (06) "1866"
  Mig peu (MP) (4 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts.
  Tocs actuals de campanes Toca els quarts.
  Truja Biga de fusta, aguantada pel sistema del rellotge
  Estat original La maça horària estava connectada amb la maquinària del rellotge, encarregada d'accionar els tocs horaris.
  Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Està instal·lada al primer nivell del tercer cos, fixada a una biga de fusta que penja al centre d'aquest. Conserva la maça horària original, mecanitzada amb un motor de tir.
  Mecanismes de toc (09) martell de rellotge
  Propostes Cal respectar el sistema tradicional de toc i evitar la seua mecanització amb electromall monofàsic.
  Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MOLINA, Jairo (2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 30-09-2022
  13 Fotos

  D´hores (B)

  (Referència 45)

  Localització Tercer cos
  Diàmetre 116
  Altura del bronze 85
  Vora 1
  Pes aproximat 904
  FonedorCALBETÓ, FRANCESC
  Any fosa 1867
  Descripció La campana té quatre anses, decorades amb motius figuratius i disposades en forma de creu. Al terç hi ha dos cordons, entre els quals té esta inscripció: "◆ ◆ LAUDATE DEUM INSINBALIS BENE SONANTIBUS ANNO DOMINI MDCCCLXVII". Aquest és un fragment del salm 150 (Ps 150:5) que es tradueix així: "LLOEU-LO AMB CAMPANES BEN AFINADES (DE BON SO)". Al text hi ha una errada, ja que escriuen "INSINBALIS" en lloc de la forma correcta "IN CIMBALIS". També està l'any de fosa, expressat amb xifres romanes. Aquest és un fet poc habitual en aquesta època. Al mig hi ha una custòdia, una imatge de Sant Roc, altra de Sant Benet i la marca de fàbrica: "CONSTRUIDA / POR / CALBETO". Finalment, té tres cordons al mig peu i dos al peu.
  Anses Anses en creu, decorades amb motius figuratius.
  Terç (T) (cordó)
  "◆ ◆ LAUDATE DEUM INSINBALIS BENE SONANTIBUS ANNO DOMINI MDCCCLXVII"
  (cordó)
  (garlanda amb diversos motius)
  Mig (M) (00) (custòdia)
  (03) (Sant Roc)
  (06) (marca de fàbrica) "CONSTRUIDA / POR / CALBETO"
  (09) (Sant Benet)
  Mig peu (MP) (3 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores.
  Tocs actuals de campanes Toca les hores.
  Truja biga de fusta
  Estat original La maça horària estava connectada amb la maquinària del rellotge, encarregada d'accionar els tocs horaris.
  Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Està instal·lada al primer nivell del tercer cos, fixada a una biga de fusta que penja al centre d'aquest. Conserva la maça horària original, mecanitzada amb un motor de tir.
  Mecanismes de toc (00) martell de rellotge
  Propostes Cal respectar el sistema tradicional de toc i evitar la seua mecanització amb electromall monofàsic.
  Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MOLINA, Jairo (2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 30-09-2022
  20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-06-2023
  Convertir a PDF