Ermita de Sant Antoni Abad - ALCOI COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Sant Antoni Abat

(Referència 4157)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 50
Pes aproximat (en quilos) 72
FonedorESCUELA SUPERIOR DE ARTES E INDUSTRIAS (ALCOI)
Any fosa 1909
Descripció Es tracta d'una campana molt singular, degut a la seua fabricació. Realitzada per "Escuela Superior de Artes e Industrias de Alcoy 1909" com indica en el terç, i dotada amb una imatge de Sant Antoni Abat, amb el porquet a la seua dreta.
Es tracta d'una campana per tant realitzada per una escola tècnica, entre els quals ensenyaments incloïa la fosa de metalls, però no realitzada per un fonedor, i per tant no segueix les normes habituals de disposició de textos i decoracions en campanes.
Normalment en la part superior o terç figura el nom de la campana i l'any de fosa. El nom del fonedor pot figurar en una marca de fàbrica, ubicada lateralment en el terç, o bé en el medi peu, una zona menys "noble" dintre la campana.
Per altra part, les campanes que tenen una sola ansa triple, com és aquest el cas, es disposen de manera que l'ansa siga perpendicular a l'eix de rotació de la campana, encara que complique els ferratges de fixació, ja que si voltejara, com estava disposada la campana, podria fàcilment separ-se de l'ansa triple.
En conseqüència, la decoració principal solia ser doble: una creu (amb motius de protecció) en la part exterior (i per tant en un dels eixos de les anses) i de vegades la imatge a la qual anava dedicada la campana, en aquest cas Sant Antoni. En conseqüència, la col·locació de la campana vé determinada per la ubicació lateral de la imatge del sant, amb l'absència de la creu protectora, que és la qual havia de ser vista.
Segurament la sonoritat de la campana és peculiar, degut al seu origen escolar.
En conseqüència es tracta d'una campana singular, fora de les normes habituals, que expressa característiques industrials i educatives pròpies d'un temps i un espai definits: l'Alcoi industrial de principis del XX.
Anses Tres
Terç (T) "Escuela Superior de Artes e Industrias de Alcoy 1909" (en lletra capital, d’estil modernista).
Tocs tradicionals de campanes Campana fixa, tocada amb el batall exclusivament.
Truja Fusta
Estat actual La campana té la decoració principal (Sant Antoni) paral·lela a les anses i no perpendicular com és habitual, sobre tot per motius de seguretat. En conseqüència, si la campana fora mantinguda en la col·locació actual no hauria de voltejar baix cap concepte, per possible trencament.
La ubicació tècnicament correcta (anses perpendiculars als eixos, truja de fusta pesada i resistent a la intempèrie i degudament calculada per fer el contrapès adient) no es mostraria la imatge del sant, per altra part difícilment visible des de baix.
Ignorem si la batallera o ansa interior de la campana està ubicada perpendicular a l'ansa triple exterior, com és habitual, o si està també paral·lela, amb la qual cosa justificaria doblement la ubicació actual, tècnicament incorrecta.


La posició de la truja invertida després del robatori de la campana suposa que té els eixos propis per voltejar-la, cosa que seria extremadament perillosa com hem apuntat.
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions Baixada durant la restauració de l'immoble i documentada pel Museu Arqueològic d'Alcoi
La campana fou reposada el 1997 després de la restauració.
Desapareguda (deixant la truja) el gener de 2013 segons notícia de premsa.
El robatori de la campana, deixant la truja (que sense campana ha quedat invertida) suposa un desconeixement del funcionament del contrapès, i sens dubte va posar en perill la vida dels qui furtaren la campana, al caure ràpidament la truja en el moment de tallar els ferratges (que semblen estar encara en lloc)

Autors de la documentació

  • SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi) [Documentació de la campana durant les obres de restauració de l'ermita] (1994)
  • ABAJO MONGE, Gonzalo (22-01-2012)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 13-01-2013
6 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 70 Visitants: 70 Usuaris: 0