Ermita de Sant Vicent Ferrer del Salze - BENEIXAMA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Vicenta Cristina

(Referència 4495)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té un conjunt d'inscripcions incises (excepte la marca de fàbrica), ja que s'afegiren quan la campana ja estava fosa. Al mig té aquesta: "VICENTA - CRISTINA / 2 DE MAYO DE 1943". En ella indica els dos noms que rep la campana i una data, segurament la de benedicció, ja que el 2 de maig de 1943 va ser el II Diumenge de Pasqua i per tant el dia abans de la festa de Sant Vicent Ferrer, titular de l'ermita. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes indistrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Finalment disposa d'una altra inscripció al peu, indicant el lloc per al que va ser fosa: "EL SALSE / (BENEJAMA)". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Cor de Jesús)
(06) "VICENTA - CRISTINA / 2 DE MAYO DE 1943"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (06) "EL SALSE / (BENEJAMA)"
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment per al culte de l'ermita.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Estat anterior L'any 2001 disposava d'una truja de fusta, possiblement confeccionada en 1943 i disposava de cigonyal.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposa d'un cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) (cigonyal)
Intervencions La campana va ser fosa en 1943 als tallers de la foneria de Manuel ROSES VIDAL del Grau de València. Es tracta d'una campana típicament industrial, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu les inscripcions són incises, ja que les afegiren posteriorment, quan adquiriren la campana. L'any 2017 ja l'havien restaurat, canviant la truja per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Es va conservar el toc manual de la campana. La restauració va estar a càrrec d'Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (25-04-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (31-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-06-2017
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 01-07-2022
  Convertir a PDF