Sant Bernat de Forna - L'ATZÚBIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Tiple menut (1)

(Referència 1045)

Localització Façana parroquial
Diàmetre (en cm) 28
Altura del bronze 24
Vora 2,5
Pes aproximat (en quilos) 13
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Terç (T) (dos cordons)
"# JESUS MARIA JOSE AÑO 1950 #"
(dos cordons)
Mig (M) (00) (creu patriarcal)
(03) (marca de fàbrica Roses Hnos.)
(06) (monograma de Maria)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (quatre cordons)
Peu (dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com és freqüent entre les campanes d'aquesta grandària, aquesta va ser concebuda exclusivament per ser voltejada des de la porta de l'església.
Tocs actuals de campanes Manté íntegres i de manera manual els seus usos tradicionals.
Truja Truja de fusta nova, obra d'Electrorecamp S.L.
Estat original La campana va ser fosa el 1950 als forns de la foneria dels Hermanos Roses de Silla. Com era freqüent encara en aquelles dates tan properes a les primeres mecanitzacions, el bronze fou proveït del seu batall i d'una truja de fusta a la manera tradicional, dotada de cigonyal per al volteig des de la distància.
Estat anterior A la presa de dades de 1994 es va documentar la campana amb la seua instal·lació original incòlume, amb una truja de fusta de perfil valencià dotada de cigonyal ben mantinguda, i el seu antic batall.
Estat actual Després de la seua restauració, la campana ha recobrat un excel·lent estat de conservació. Penja del finestral inferior de la façana de l'església, dotada d'una nova truja de perfil tradicional valencià i del batall original, ara reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal per al volteig manual des de l'interior de l'església.
Intervencions Restaurada per l'empresa ontinyentina Electrorecamp S.L. abans de 2016. La intervenció s'ha limitat a la substitució de la truja original per una nova de perfil semblant, a la qual s'ha dotat –a imitació de l'antiga– d'un cigonyal per al volteig manual de la campana des de l'interior de la nau de l'església. L'antic batall ha sigut conservat, reforçant-lo amb un cable de seguretat.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-07-1994)
  • LLOP i BAYO, Francesc (26-03-2007)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. (2018)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 23-04-2020
5 Fotos

Tiple gran (2)

(Referència 1046)

Localització Façana parroquial
Diàmetre (en cm) 41
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1949
Terç (T) (dos cordons)
(00) "# FORNA AÑO 1949 #"
(dos cordons)
Mig (M) (00) (anagrama de Maria)
(03) (marca de fonedor Roses Hnos.)
(06) (creu)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (quatre cordons)
Peu (dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com és freqüent entre les campanes d'aquesta grandària, aquesta va ser concebuda exclusivament per ser voltejada des de la porta de l'església. No seria fins a dècades després de la seua instal·lació que li fora afegit un mall per ser repicada, per tal d'augmentar la versatilitat d'usos.
Tocs actuals de campanes És repicada i voltejada de manera exclusivament manual.
Truja Contrapés metàl·lic de la foneria de Salvador Manclús.
Estat original La campana va ser fosa el 1949 a Silla, en la foneria dels Hermanos Roses. En eixir dels forns, la campana va ser dotada pels seus fonedors d'una truja de perfil valencià, composada de peces de fusta i formigó, i dotada d'un cigonyal per ser voltejada des de la distància.
Estat actual En la primavera de 2016, la campana a penes ha sofert cap transformació substancial respecte a la presa de dades de 1994. Continua instal·lada al finestral superior de la façana de l'església, amb una truja metàl·lica instal·lada per la foneria de Salvador Manclús després de 1984, en l'últim dels models de contrapés metàl·lic que aquella empresa va comercialitzar. Aquell nou contrapés substitueix a la truja original de la campana, una peça de fusta i formigó, que en la primera documentació estava encara desballestada als peus de la finestra. Per descomptat, la campana continua erròniament orientada, amb la creu cap a l'interior, segurament des del moment en què la seua truja va ser substituïda. Sí que conservem, en canvi, l'antic batall, que en temps relativament recents ha sigut reforçat amb un cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal a les (03) i mall d'accionament manual a les (09).
Intervencions Abans de 1984 la foneria de Salvador Manclús va instal·lar a la campana una nova truja metàl·lica, en substitució de l'original; així com, probablement, un mall d'accionament manual.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. (2018)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 23-04-2020
5 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 26-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0