Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Santíssima Creu (4)

(Referència 5762)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 97
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 528
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Compta amb set anses i un cordó en l'espatlla. Seguidament, en el terç disposa de la següent inscripció: "✱ SANTISIMA CRUZ ✱ ALMUSAFES JULIO 1945"
. En ella trobem en primer lloc el nom del poble i una referència a la inauguració o benedicció, ja que les festes del poble es celebren en el citat mes. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En segon lloc, trobem l'advocació a la qual està dedicada, la Santíssima Creu que és la patrona del poble.
En el mig trobem una creu de calvari, l'escut nacional i una inscripció amb el nom dels padrins de la benedicció: "PADRINOS / D. FRANco GRAU LINARES / Sta ISABEL GRAU LINARES". Al costat d'aquesta està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció entre dos grups de dos cordons: "✱ LAUDO DEUM VERUM. PLEBEM VOCO. CONGREGO CLERUM. DEFUNCTOS PLORO. NIMBUM FUGO. FESTA DECORO.". Aquesta es correspon amb les "sex in campane dicuntur commoda sancta" o les "sis expressions de les campanes i adequades de les campanes", procedents de les Gloses del Corpus Juris Civilis. No sempre són les mateixes, en aquest cas i completa la inscripció seria: "SEX IN CAMPANE DICUNTUR COMMODA SANCTA: LAUDO DEUM VERUM CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO" i es pot traduir com: "SIS EXPRESSIONS SANTES DIUEN LES CAMPANES: LLOE A DÉU CONGREGUE AL CLERO PLORE ELS DIFUNTS FAIG FUGIR LES TRONADES ADORNE LES FESTES". A més, en el peu hi ha altres dos grups de dos cordons.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTISIMA CRUZ ✱ ALMUSAFES JULIO 1945"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut franquista)
(06) "PADRINOS / D. FRANco GRAU LINARES / Sta ISABEL GRAU LINARES"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ LAUDO DEUM VERUM. PLEBEM VOCO. CONGREGO CLERUM. DEFUNCTOS PLORO. NIMBUM FUGO. FESTA DECORO."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Campanas y Relojes Monumentales, de perfil tradicional local.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià . A més possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Tenia instal·lat un martell trifàsic (03) per repicar-la automàticament. Aquest ha estat canviat pel seu trencament i renovat per un electromall monofàsic. L'any 2014 es va documentar en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i comptava amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La canya del batall és de plàstic i, per tant, el feia rebotar, fet que distorsionava la sonoritat de la campana. La truja es trobava oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic i (09) motor d'impuls.
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la major del conjunt, dedicada a la Santíssima Creu i apadrinada per l'alcalde D. Francisco Grau i la seua germana, com indiquen les inscripcions. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament. A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat. Restaurada per Campanas y Relojes Monumentales en 2024. La campana es va dotar amb una truja de fusta nova, de perfil semblant a l'antic, i el bronze va ser netejat per dins i per fora. A més, es va renovar l'electromall i el motor. Els treballs comptaren amb subvenció de l'Ajuntament d'Almussafes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana restaurada] (13-06-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-06-2024
53 Fotos

Sant Roc (1)

(Referència 5759)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 45
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 53
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom del poble i l'any en que va ser fosa: "# # ALMUSAFES AÑO 1945 #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es baixaren de les respectives torrs originàries. Com que aquest procés es va ser sense cap control ni inventari moltes de les salvades no tornaren als campanars originals, ja que resultava difícil identificar-les. Per d'evitar de nou aquesta situació es va tornant habitual indicar el nom del poble per al que es fonien les campanes a les inscripcions. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i junt a aquesta l'advocació a la que es dedica la campana: "SAN / ROQUE". Finalment al mig peu estan els noms dels padrins de la seua benedicció: "# PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # ALMUSAFES AÑO 1945 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / ROQUE"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tan sols es voltejava, possiblement comptara amb un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la més menuda del conjunt, dedicada a Sant Roc i apadrinada per D. Ramón Duart i la Srta. Marina Lladosa. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.
A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 17-11-2017
20 Fotos

Sant Bertomeu (2)

(Referència 5760)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 64
Altura del bronze 57
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Compta amb la següent inscripció: "# ALMUSAFES JULIO 1945 # SAN BARTOLOME". En ella trobem en primer lloc el nom del poble i la data de la seua benedicció, ja que les festes del poble es celebren en eixe mes. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En segon lloc trobem l'advocació a la que està dedicada, Sant Bertomeu, que és titular del temple parroquial. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i junt a aquesta el nom dels seus padrins: "PADRINOS / D. MAXIMO CHAQUES ALBUIXECH / Dña DOLORES LERMA CHOVÁ".
Terç (T) (2 cordons)
"# ALMUSAFES JULIO 1945 # SAN BARTOLOME"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "PADRINOS / D. MAXIMO CHAQUES ALBUIXECH / Dña DOLORES LERMA CHOVÁ"
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià . A més possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. En la documentació d'octubre del 2014 el electromall estava fluix i al colpejar la campana ha causat un fort desgast que podria arribar a trencar la campana i a més colpeja més baix del que deuria. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals. El electromall es deuria canviar de lloc per evitar trencar la campana i elevat lleugerament per pegar en el punt més gruix de la boca.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la segon del conjunt, dedicada a Sant Bertomeu i apadrinada per D. Máximo Chaques i Dolores Lerma. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.
A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 17-11-2017
17 Fotos

Sant Roc (3)

(Referència 5761)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 71
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorROSES
Any fosa 1799
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# # # SAN ROQVE # AÑO 1799 #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i l'any en que va ser fosa. Al mig, envoltat per una cenefa de flors, trobem el nom dels fonedors: "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON". Aquesta inscripció, correctament escrita seria: "LOS ROSES DE CHELLA ME FUNDIERON".
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # SAN ROQVE # AÑO 1799 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix amb pedestal i xiprers)
(06) (marc quadrat amb la marca de fonedor i flors): "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Desconeixem el lloc on estava ubicada, ja que amb seguretat no es va fondre per al poble. Abans de la mecanització comptaria amb truja de fusta i possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Tenia instal·lat un martell trifàsic (09) per repicar-la automàticament. Aquest ha estat canviat pel seu trencament i renovat per un electromall monofàsic.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La canya del batall és de plàstic i per tant fa rebotar el batall, fet que distorsiona la sonoritat de la campana. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals. El batall es deuria canviar per un altre nou.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions Com indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1799 pels Roses de Chella, fonedors actius entre finals del segle XVIII i el primer terç del XIX, en aquesta localitat de la Canal de Navarrés. Desconeixem el destí per al que va ser fosa, ja que sembla tractar-se d'una campana del Servei de Recuperació. Aquesta va ser retirada del campanar durant la Guerra Civil (1936-1939) i portada a algun magatzem, passant entorn a 1940 al campanar d'Almussafes. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i posteriorment, als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La batallera és postissa.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-06-2018
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0