Parròquia de l'Assumpció - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes desaparegudes

San Víctor, refundida

(Referència 868)
Any fosa 1696
Estat actual Refundida per S. Manclús.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Xavier (09-07-1999)
Editor LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Xavier
Actualització 09-07-1999
Fotos

La Grossa vella

(Referència 870)

FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1869
Truja Ferro manclús.
Estat actual Es troba badada, després de la seua electrificació.
Notes Es conserva als peus del campanar la monumental truja de fusta d´aquesta campana.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier; MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (09-07-1999)
Editor MARTÍN NOGUERA, Xavier; MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi
Actualització 09-07-1999
4 Fotos

La Grossa (refosa)

(Referència 17536)
Diàmetre 122
Pes aproximat 1051
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1764
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-01-2021
Fotos

Campanes actuals

La Valera (0)

(Referència 866)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1906
Descripció La campana té una simple inscripció en espanyol al mig, rodejada per estreles: "✱ EN HONOR A SAN VALERO ✱ / AÑO 1906". Aquesta indica que la campana està dedicada a Sant Valer i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (diverses estreles) "✱ EN HONOR A SAN VALERO ✱ / AÑO 1906"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes "Sirve los días festivos para tocar los últimos toques y los días de hacienda el segundo toque"
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro MANCLÚS
Estat original Abans de la mecanització estava situada a una espadanya, formada per un arc de ferro, que està situada entre el segon cos i l'inici del remat, a la part exterior de la torre. Disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local i es tocava voltejant-la per mitjà d'un cigonyal.
Estat actual Instal•lada a la mateixa finestra que la campana major, concretament a la part més alta. Està dotada de truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1906 "costeada por Ramón Monfort Omedes". Tot i no indicar les inscripcions el fonedor, podria ser un bronze de Jaime Rosas (o Roses) i Vicente Moreno, autors de diverses campanes amb decoracions semblants a aquesta. L'any 1976 va ser baixada de la ubicació original per mecanitzar-la. La truja es va canviar per altra de ferro i es va ubicar la campana a la part superior de la finestra de la Campana Grossa. Els treballs els va fer la foneria de Salvador Manclús.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, recuperant l'antiga truja de la campana o fent una nova de semblants proporcions. La campana deuria tornar a la seua ubicació original. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Es conserva als peus del campanar l´antiga truja de fusta amb cigonyal d´aquesta campana.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
7 Fotos

Sants Antoni de Pàdua i Albert (1)

(Referència 867)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat 125
Any fosa 1671
Descripció La campana disposa de quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre ells está aquesta inscripció en llatí i espanyol, combinació relativament habitual a les campanes de l'època: "✱ S ✱ AИTOИIO ✱ DEPADVA ✱ ET ✱ S ✱ ALBERTO ✱ ORATEPROИOBIS". Aquesta completa seria: "SAN ANTONIO DE PADUA ET SAN ALBERTO ORATE PRO NOBIS". Es tracta d'una aclamació dirigida als titulars de la campana que deriva de les Lletanies dels Sants. Aquestes es canten en determinades celebracions litúrgiques i en moments de necessitat, a més són molt comuns entre la religiositat popular per aclamar la protecció dels sants. Al mig hi ha tres segells, dels quals dos són gòtics, una creu de calvari i als laterals del pedestal de la creu apareix l'any de fosa: "✱AИИO + I67I". Al mig peu hi ha quatre cordons i al peu dos.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ S ✱ AИTOИIO ✱ DEPADVA ✱ ET ✱ S ✱ ALBERTO ✱ ORATEPROИOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (segell)
(09) (segell gòtic)
(06) "✱AИИO" (creu de calvari) "I67I"
(09) (segell gòtic)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda al batall des dels peus del campanar i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local de la qual hi ha fotografies. Presentava una corda enrotllada al braç i altra al batall amb la qual es repicava manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electro martell (09) motor de vol continu
Intervencions Va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València entorn de 1986. Es va dotar amb la truja de ferro i la dotaren amb motor de vol continu. Posteriorment la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local que necessàriament ha de ser igual que l'antiga (vegeu fotos de la campana). Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i ha de ser reconstruïda per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes És la unica de les 4 campanes antigues que no s´ha badat després de l´electrificació de Manclús.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [615 mm diámetro] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (31-07-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2021
14 Fotos

Sant Víctor (2)

(Referència 2525)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1986
Descripció La campana reprodueix al terç les inscripcions d'una campana més antiga: "ANNO 1.692 SAN VICTOR ORA PRO NOBIS". La inscripció llatina es tradueix així: ANY 1692 SANT VICTOR PREGA PER NOSALTRES". Es tracta d'una aclamació dirigida a Santa Anna derivada de les Lletanies dels Sants. Aquestes es canten en determinades celebracions litúrgiques i en moments de necessitat, a més són molt comuns a la religiositat popular per aclamar la protecció dels Sants. Seguidament té al mig una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana: "MIS FORCALLANOS ME REFUNDIERON / EN 1.986 / TERCER CENTENARIO / DE LA / VENIDA DE LAS RELIQUIAS"
Terç (T) (2 cordons)
"ANNO 1.692 SAN VICTOR ORA PRO NOBIS"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MIS FORCALLANOS ME REFUNDIERON / EN 1.986 / TERCER CENTENARIO / DE LA / VENIDA DE LAS RELIQUIAS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtics.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu, l'electromall trifàsic instal·lat durant la mecanització de 1976 es conserva al lloc, però no funciona. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

Com que la campana va eixir defectuosa de fosa, es taparen aquest defectes amb algeps. Per aquest motiu la campana té taques de color blanc.
Mecanismes de toc Motor de vol continu
Intervencions Va ser refosa l'any 1986 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València ja que l'anterior campana que datava de l'any 1692 i estava trencada. La nova es va dotar amb la truja i els mecanismes de toc de l'antiga campana. Posteriorment es va canviar l'electromall trifàsic per altre monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, semblant al de la Campana 1 (C. 876). Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i ha de ser reconstruïda per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Substitueix a una important campana de 1696 (c868), refosa després de la seua electrificació.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [720 mm diámetro] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
12 Fotos

Santa Anna, la de Nostre Senyor (3)

(Referència 869)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 96
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat 512
FonedorARGOS
Any fosa 1786
Descripció La campana té al terç una sanefa amb triangles i dos grups de tres cordons. Entre els cordones es llegueix la següent inscripció en llatí: "S ANNA ORA PRO NOBIS ANNO MDCCLXXXVI". Aquesta es tradueix així: "SANTA ANNA PREGA PER NOSALTRES ANY 1786". Es tracta d'una aclamació dirigida a Santa Anna derivada de les Lletanies dels Sants. Aquestes es canten en determinades celebracions litúrgiques i en moments de necessitat, a més són molt comuns entre la religiositat popular per aclamar la protecció dels Sants. És poc habitual al segle XVIII indicar la data de fosa amb numeració romana, ja que la aràbiga era la més utilitzada. De l'últim cordó del terç penja una garlanda amb diversos cordons. Al mig hi ha una creu de calvari sobre un alt pedestal i rodejat per una sanefa vegetal, l'autoria de la campana: "LOS ARGOS ME HICIEROИ". També al mig disposa d'una inscripció en espanyol, situada entre dos grups de dos cordons, que recull una senzilla oració: "AИGELES JESVS Y MARIA AMPARAD SIEMPRE A ESTA VILLA". Del cordó més baix pengen unes garlandes. Al mig peu hi ha tres cordons i de nou repeteix les garlandes anteriors. Finalment, té cinc cordons al peu.
Terç (T) (sanefa de triangles)
(3 cordons)
"S ANNA ORA PRO NOBIS ANNO MDCCLXXXVI"
(3 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (nom dels fonedors rodejat per una sanefa) "LOS ARGOS ME HICIEROИ"
(2 cordons)
"AИGELES JESVS Y MARIA AMPARAD SIEMPRE A ESTA VILLA"
(2 cordons)
(sanefa)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda)
Peu (4 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i repic des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Fusta de perfil valencià
Estat original Disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local. Estava ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment. La instal·lació tradicional d'aquesta campana es completaria amb diversos accesoris per al toc manual i un batall lligat.
Estat anterior L'any 2016 estaba badada des de feia temps, trencada després de l'electrificació. El clevill començava al llavi i recorre bona part del mig, per on està la creu. Estava dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. El batall estava dipositat a terra.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de perfil valencià que deuria de ser de perfil tradicional local, semblant a la de l'antiga campana grossa. Està dotada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1786. Els seus autors signen la campana com "LOS ARGOS" motiu que ens permet intuir que va ser fosa per dos o més membres d'aquesta família càntabra de fonedors de campanes, actius especialment durant la segona meitat del segle XVIII a terres de l'Arquebisbat de Zaragoza i poblacions properes del bisbat de Tortosa. Al igual que la resta del conjunt no es va destruir durant la Guerra Civil (1936-1939).

L'any 1976 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro del model habitual de l'empresa. Per tocar-la automàticament es va dotar amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Posteriorment a l'electrificació (i segurament a la refosa de les altres dos campanes els anys 1979 i 1986) es va badar.

En 2018 s'ha baixat de la torre per soldar-la. Durant el procés d'intervenció l'han dotat amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, criteri totalment erroni perquè les truges tradicionals del poble eren diferents i s'havia d'haver reposat una truja de fusta nova de proporcions semblants a les antigues. L'han mecanitzat amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [975 mm diámetro (rota)] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa.] (31-07-2016)
 • GÓMEZ GIMÉNEZ, Francisco (17-01-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
29 Fotos

Maria de l'Assumpció, La Grossa (4)

(Referència 2526)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 122
Altura del bronze 100
Vora 15
Pes aproximat 1051
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1979
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SANTA MARIA DE LA ASUNCION". Seguidament al mig disposa de la següent inscripció: "PARROQUIA DE FORCALL / DIOCESIS DE TORTOSA / PROVINCIA DE CASTELLON / MIS FORCALLANOS / ME REFUNDIERON POR SEGUNDA VEZ EN 1.979". Aquesta indica el nom del poble, la diòcesi a la que pertany, la província i la data de fosa. A les campanes foses des de la segona meitat del segle XX aproximadament és habitual que figure el nom del poble però quasi mai inclouen informació referent a la diòcesi o la província. A més indica que va ser refosa amb aportacions dels forcallans l'any 1979. Al mig també disposa de la marca de fàbrica, confeccionada amb caràcters individuals en lloc del logotip habitual: "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "SANTA MARIA DE LA ASUNCION"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "PARROQUIA DE FORCALL / DIOCESIS DE TORTOSA / PROVINCIA DE CASTELLON / MIS FORCALLANOS / ME REFUNDIERON POR SEGUNDA VEZ EN 1.979"
(06) (Crucifix)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtics.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser refosa l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València ja que l'anterior campana que datava de l'any 1869 i estava trencada. La nova es va dotar amb la truja i els mecanismes de toc de l'antiga campana. Posteriorment es va canviar l'electromall trifàsic per altre monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, semblant al de l'antiga truja que està ubicada als peus del campanar. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Substitueix a la campana de 1869 (c870), refosa darrere la seua mecanització.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [1243 mm diámetro] (22-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF