Monasteri dels Sants Patrons d'Europa - Verbo Encarnado - L'OLLERIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sants Patrons d'Europa (1)

(Referència 11354)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 30.5
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes real 19
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1947
Descripció La campana és producte de la foneria de Juan Bautista Roses (Atzeneta d'Albaida) de l'any 1947. Té una inscripció incisa al terç i al mig peu que es va afegir després de la seua fundició. En la del terç, consta el nom de la campana: "SANTOS PATRONOS DE EUROPA". Al mig trobem diferents elements decoratius, com una creu, un copó amb decoracions vegetals, un ancora amb decoracions vegetals i la marca de fundició. Al mig peu trobem una altra inscripció incisa que fa referència al lloc de destinació i l'any: "L'OLLERIA AÑO 1947".
Anses 3 anses, no antropomòrfiques
Terç (T) (Cordó)
(cordó)
"SANTOS PATRONOS DE EUROPA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Relleu amb aspecte d'ancora i decoracions vegetals)
(06) (Marca de Fàbrica) "JUAN BTA ROSES / ADZANETA"
(09) (Relleu d’un copó amb decoracions vegetals)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"L'OLLERIA AÑO 1947" [Incis]
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vist el cigonyal que aquesta encara té, suposem que seria voltejada amb una corda desde alguna sala inferior per anúnciar actes litúrgics del monestir.
Tocs actuals de campanes La campana repica desde l'entrada al campanar per anúnciar les misses del monestir.
Truja Ferro ROSES
Estat anterior Campana de difícil accés, el batall esta apunt de caure, cal nugar-lo amb urgència, per evitar la caiguda del mateix. La campana es toca amb cigonyal, la corda es un cable de llum, seria convenient ficar una corda per a tocar-la. I en un cas futur podria plantejar-se ubicar-la a la sala de les campanes, per un millor manteniment de la mateix. Anteriorment estava instal·lada al copulí. Caldria estudiar la restauració de la mateixa.
Estat actual La campana està instal·lada en una de les fienestres de la sala de campanes amb truja de ferro Roses. L'estat actual és producte de diverses tasques de conservació: la truja està pintada i el bronze netejat parcialment. Té un batall ben nugat amb cable de seguretat. Aquest disposa d'una corda per a repicar des de l'accés al campanar.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions Anteriorment estava instal·lada al copulÍ. Per falta de nom en 2017 li se fica el nom de Sants Benito, Cirilo, Metodio, Brigida, Catalina i Santa Teresa Benedicta. Per aquelles dates, la campana havia sigut netejada parcialment i la truja pintada.
Propostes Seria ideal seguint fent les tasques de manteniment de la campana. No descartem substituir la truja de ferro per una de fusta que seguixca el model de truja que té la campana Ave Maria (2).
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (26-04-2017)
 • MONTELL TORMO, Isaac (13-03-2018)
 • CAMPANERS DE LA VALL BLANCA [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-08-2020)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 17-08-2020
3 Fotos

Ave Maria (2)

(Referència 13977)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 38
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat 32
FonedorMARTÍNEZ, VICENT
Any fosa 1610ca
Descripció Es tracta d'una peça extraordinària que conserva la seua instal·lació original. Té una lletra minúscula gòtica escrita en llatí al terç que fa referència a una salutació a Maria: "aue maria gracia plena" que al textos biblícs apareix com: "AVE MARIA, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" i que es pot traduir com: "ET SALUDE, PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB TÚ". Les decoracions restants són típiques en campanes gòtiques com dos cordons al mig i cordons al mig peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"aue maria gracia lena"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig amb cigonyal des d'una sala inferior a les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic desde baix per a les celebracions litúrgiques del monestir.
Truja Fusta
Estat original Suposem que la campana es va instal·lar amb la mateixa truja de fusta que té actualment, però que ha patit diverses modificacions al llarg del temps. Segurament es voltejava mitjançant una corda unida al cigonyal de la truja.
Estat anterior Aquesta campana deuria de restaurar-se, per a que es conservi, i protegir-la com a BIC (Bé d’interès cultural) cal restaurar-la amb urgència per evitar el trencament de la mateixa i millorar-la El eix esta solt i realitza perill de trencament del mateix i posterior caiguda de la campana. La campana es toca amb cigonyal, la corda és un cable de llum, seria convenient ficar una corda per a tocar-la. (Nota Isaac Montell)
La campana estava instal·lada amb la mateixa truja que té actualment, però aquesta presentava deficiències de conervació degut a que les tasques de conservació eren poc abundants. A més, el bronze estava per netejar. Per al seu toc disposava d'una corda unida al cigonyal i per tant es voltejava desde les sales inferiors del campanar.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes. Per sort, encara conserva les instal·lacions tradicionals en bon estat, producte de tasques de conservació. El bronze s'ha netejat parcialment. El batall pareix ser l'original i està ben nugat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal. Corda al batall.
Intervencions Truja de fusta antiga, amb modificacions del segle XIX i cigonyal de gran recorregut, propi de convent de monges. Coixinets de bronze. No sabem amb exactitud de quin campanar prové però estem segurs de que estava en territori local. La campana ha sigut sotmesa a diverses tasques de manteniment que han afectat positivament en la seua conservació.
Propostes Cal seguir conservant les instal·lacions actuals de l'instrument. També ha de seguir un manteniment esporàdic per garantir la correcta conservació.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145388
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (26-04-2017)
 • MONTELL TORMO, Isaac (13-03-2018)
 • CAMPANERS DE LA VALL BLANCA [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-08-2020)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
7 Fotos

Agustines Descalces, la gran (3)

(Referència 13967)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 45
Vora 5,5
Pes aproximat 72
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1968
Anses 3 anses, no antropomòrfiques
Espatlla (H) (triangles decoratius)
Terç (T) (Cordó)
"AGUSTINAS DESCALZAS"
(cordó)
(estrelles)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Marca de fabrica) ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA
(06) (Relleu del Xiquet Jesús)
(09) (Flor pensament)
Mig peu (MP) (Decoracions)
(2 cordons)
"OLLERIA AÑO 1968"
(2 cordons)
(decoracions vegetals)
Peu (2 cordons)
Truja Ferro ROSES
Mecanismes de toc (03) Cigonyal, corda al batall
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (26-04-2017)
 • MONTELL TORMO, Isaac (13-03-2018)
 • CAMPANERS DE LA VALL BLANCA [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-08-2020)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-03-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-06-2023
  Convertir a PDF