Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Maria (1)

(Referència 830)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 39
    Altura del bronze 31
    Vora 3,5
    Pes aproximat (en quilos) 34
    FonedorMANCLÚS, SALVADOR
    Any fosa 1978ca
    Descripció En primer lloc, trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Junt a aquesta està la següent inscripció: "AVE MARIA / GRACIA PLENA / ANNO 1.665b" que hauríen d'haver escrit "AVE MARIA GRATIA PLENA..." i que traduïda seria: "US SALUDE MARIA / LA PLENA DE GRÀCIA / ANY 1665". En ella trobem el inici de la Salutació Angèlica, descrita a l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28) i que completa seria : "US SALUDE, MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". Aquesta és incisa, per tant va ser afegida amb posterioritat a la fosa de la campana, quan es va encarregar.
    Terç (T) (2 cordons)
    (2 cordons)
    Mig (M) (00) (Creu)
    (03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
    (06) "AVE MARIA / GRACIA PLENA / ANNO 1.66b"
    (09) (Cor de Jesús)
    Mig peu (MP) (3 cordons)
    Prima La 5 +19
    Tocs tradicionals de campanes Suposem que sols voltejava, des de la mateixa Sala de les Campanes o amb cigonyal des dels peus del campanar.
    Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
    Truja Fusta Electrorecamp
    Estat anterior Estava instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes en un regular estat, comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu.
    Estat actual La campana es troba en un bon estat, ubicada a la volta de la Sala de les Campanes entre dos bigues de ferro. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos.¡¡¡Refosa d´una campana anterior de 1665!!!, sense indicar la data en la nova.
    Restaurada per ELECTRORECAMP en 2003
    Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos
    Intervencions La present campana és el resultat d'una lamentable refosa de la campana anterior, que es deuria badar aproximadament en 1978. Les inscripcions de l'antiga, datada de l'any 1665, es van afegir a la nova sense indicar l'any en que es va realitzar aquest treball. La present és una campana típicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense cap encàrreg i amb les inscripcions incises, motiu que indica que s'afegiren posteriorment quan es va encarregar. La foneria Manclús, autora de la mateixa, la mecanitzà instal·lant un motor de vol continu. El mal estat d'aquesta insatal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la
    Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada. Qualsevol mecanització ha de preservar la sonoritat tradicional i reproduir i permetre els tocs manuals.

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (26-11-2003)
    • LLOP i ÁLVARO, Francesc [Anàlisi musical] (2005)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 18-11-2017
    9 Fotos

    Santíssim Crist del Consol (2)

    (Referència 831)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 64
    Altura del bronze 55
    Vora 6,8
    Pes aproximat (en quilos) 152
    FonedorROSES ATZENETA
    Any fosa 1958
    Descripció En primer lloc, al mig, trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)". Seguidament, junt a aquesta, trobem la inscripció: "ELIANA POR SU PATRONO EL SANTO XTO DEL CONSUELO / # 17 - VII / 1958 / I CENTENARIO DE LA VIRGEN / DE LOURDES Y EL AÑO DE / LA INDEPENDENCIA MUNICIPAL". Finalment al mig peu està el nom del rector que va encarregar la campana: "# # SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO ESCOLANO # #".

    Les inscripcions d'aquesta campana són un replex prou complet del moment que la va vore nàixer. En primer lloc està dedicada al Santíssim Crist del Consol, que és el patró del municipi. Seguidament trobem la data de la benedicció, que a més és el dia en que es celebra la festa del Crist al poble. També a les inscripcions es va voler conmemorar el I Centenari de les aparicions de la Mare de Déu a la localitat francesa de Lourdes en l'any 1858 i el fet que en 1958 L'Eliana es va segregar municipalment de la veïna localitat de La Pobla de Vallbona, constituïnt des d'eixe any en ajuntament independent.
    Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
    Terç (T) (cordó)
    (00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
    (cordó)
    (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
    (cordó)
    Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
    (03) "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)"
    (06) "ELIANA POR SU PATRONO EL SANTO XTO DEL CONSUELO / # 17 - VII / 1958 / I CENTENARIO DE LA VIRGEN / DE LOURDES Y EL AÑO DE / LA INDEPENDENCIA MUNICIPAL"
    (09) (monograma de Maria)
    Mig peu (MP) (2 cordons)
    "# # SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO ESCOLANO # #"
    (2 cordons)
    (garlanda vegetal)
    Peu (2 cordons)
    Tocs tradicionals de campanes Segurament comptava amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per repicar-la i es voltejaria manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
    Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
    Truja Fusta Electrorecamp.
    Estat anterior Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i segurament també amb electromall.
    Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
    Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
    Intervencions En l'any 1958 es va encarregar aquesta campana a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, fosa com indiquen les inscripcions conmemorant l'any en que L'Eliana es va constituir en municipi independent. Entorn a 1978 la casa Manclús la mecanitzà instal·lant un motor de vol continu i martell. El mal estat d'aquesta insatal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notes La nota d´aquesta campana és Si 4 +24

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (14-04-2003)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 01-11-2014
    28 Fotos

    L'Eliana (3)

    (Referència 832)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 75
    Altura del bronze 66
    Vora 9
    Pes aproximat (en quilos) 244
    FonedorMANCLÚS, SALVADOR
    Any fosa 1978
    Descripció Compta al mig amb aquestes inscripcions, totes elles incises: "CAMPANA L´ELIANA / DONADA PER L´AJUNTAMENT / A LA PARROQUIA DE LA MARE / DE DEU DEL CARMEN / GENER DEL 1978". En ella trobem en primer lloc el nom de la campana, en aquest cas, pren el nom del municipi on es troba; seguidament està el donant (l'Ajuntament del poble) i el receptor de la mateixa, la parròquia del poble". Finalment indica la data en que segurament es va fondre o beneir. Totes elles són incises, per tant s'afegiren amb posterioritat a la seua fosa. Junt a aquesta està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
    Terç (T) (2 cordons)
    (2 cordons)
    (garlanda amb motius catòlics)
    Mig (M) (00) (Crucifix)
    (03) (Custòdia)
    (06) "CAMPANA L´ELIANA / DONADA PER L´AJUNTAMENT / A LA PARROQUIA DE LA MARE / DE DEU DEL CARMEN / GENER DEL 1978"
    (09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
    Mig peu (MP) (3 cordons)
    (cordó)
    Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
    Truja Fusta Electrorecamp.
    Estat anterior La campana estava en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. El mal estat general de la instal·lació va ser la causa de la seua restauració.
    Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
    Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
    Intervencions L'any 1978 l'Ajuntament de L'Eliana va decidir regalar una campana a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme per tal d'ampliar el conjunt existent i que cada finestra comptara amb una campana. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús, resultant la present campana, que va ser fabricada de forma seriada, afegint les inscripcions en el moment del seu encàrrec i no durant la confecció del motle. La mateixa casa fonedora la va instal·lar amb truja de ferro i mecanitzar amb motor de vol continu i martell. El mal estat d'aquesta instal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notes La nota d´aquesta campana és La 4 -33

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 03-11-2014
    19 Fotos

    Crist del Consol (4)

    (Referència 833)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 84
    Altura del bronze 75
    Vora 9
    Pes aproximat (en quilos) 343
    FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
    Any fosa 1928
    Descripció La campana compta amb una inscripció en espanyol, repartida entre el terç i el mig peu. Primerament al terç escomença així: "SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO SE CONSTRUYO A EXPENSAS DE TODOS LOS.". Al mig està baix del crucifix l'any de fosa: "AÑO 1928" i junt aquesta la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". Finalment al mig peu trobem la segona part de la inscripció del terç: "VECINOS DE ESTE PUEBLO DE ELIANA PARA CONMEMORAR SU RELIGIOSIDAD SIENDO COADJUTOR D. JOSE Mª BADIA.". En aquesta inscripció està indicada l'advocació a la que es dedica, el Santíssim Crist del Consol, que és el patro del poble. Seguidament trobem la indicació que es va fer per mijtà de l'aportació dels fidels del poble i finalment el nom del capellà. Car recordar que en eixe any l'Església de la Mare de Déu del Carme era filial de la Parròquia de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona.
    Terç (T) (2 cordons)
    " SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO SE CONSTRUYO A EXPENSAS DE TODOS LOS."
    (2 cordons)
    (garlanda de querubins i flors)
    Mig (M) (00) (Crucifix amb sol i lluna) "AÑO 1928"
    (03) (Monograma de Maria)
    (06) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". (09) (Anagrama de Jesús)
    Mig peu (MP) (2 cordons)
    "VECINOS DE ESTE PUEBLO DE ELIANA PARA CONMEMORAR SU RELIGIOSIDAD SIENDO COADJUTOR D. JOSE Mª BADIA."
    (2 cordons)
    (garlanda vegetal)
    Peu (2 cordons)
    (cenefa vegetal)
    (2 cordons)
    Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i segurament repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
    Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
    Truja Fusta Electrorecamp.
    Estat original La campana comptaria amb truja de fusta, possiblement obra de la casa fonedora. També tindria una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per tocar-la.
    Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús, conservada en un regular estat. Comptava amb un motor de vol continu per tocar-la i electromall. El regular estat en que es trobava va motivar la seua restauració.
    Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
    Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos; electromall
    Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1928 per encàrrec del capellà D. José Mª Badia a la foneria dels Hnos. Roses de València, sent beneïda i pujada al campanar. Com indiquen les seues inscripcions va ser fosa a expenses dels fidels del poble. En 1965 la truja de fusta va ser substituïda per altra de ferro per la casa Manclús. Possiblement es mecanitzà en l'any 1978 per la mateixa foneria, que va instal·lar martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. El mal estat d'aquesta instal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notes La nota d´aquesta campana és Sol 4 +39 - Malgrat la netetja per arena, la campana conserva restes de pintura plàstica de la truja de ferro anterior

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (29-07-2014)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 03-11-2014
    13 Fotos

    Encarnació (5)

    (Referència 5295)

    Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 104
    Pes aproximat (en quilos) 651
    FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
    Any fosa 2003
    Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "# ENCARNACIÓ #". Seguidament al mig trobem aquesta inscripció en valencià i llatí: "# EM DIUEN ENCARNACIÓ # / FOSA EN EL TERCER ANY DEL TERCER / MIL•LENI DE L´ENCARNACIÓ DE / NOSTRE SENYOR JESÚS CRIST / # EN L´ANY L DE L´ERECCIÓ DE LA PARROQUIA DE LA MARE DE DÉU DEL / CARME D´AQUESTA VILA DE L´ELIANA / # I EN EL XL ANY DE RECTOR DE LA PARROQUIA # / D´EN RICARD ARNAU I ZAMORANO / # AVE VERUM CORPUS NATUM DE MARIA / VIRGINE #". Aquesta aporta una important informació referent a la seua fosa, indicant en primer lloc el seu nom, seguidament la data de fosa (2003), que es celebrava el 50 aniversari de la segregació parroquial respecte a la Parròquia de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona i finalment que es complien ens 40 anys de regència al front de la mateixa de d'En Ricardo Arnau i Zamorano. La inscripció en llatí es pot traduir com: "SALVE VERDADER COS NAT DE MARIA VERGE". Aquest és el inici del himne eucarístic Ave Verum Corpus, dadat del segle XIV i atribuït al papa Inocenci VI, que es cantava durant la celebració de la Missa al moment de la Consagració.

    També al mig, al costat de l'anterior, està aquesta inscripció, també en valencià i llatí: Quia non horruisti Virgines uterum, / Quia non horruisti / Carmen salutis cardinem, / Ni nàixer, com naixem, voltat de còrion, / Ni ser assassinat quan convenia / Quia non horruisti / Havies de deixar la diadema i posar-te en la boca la moneda, / I desfer-te damunt, com tots, morin-te, semel, / I mirar a la cara la tenebra enllà de les espines / I en el cor de la terra fermentar-te pro semper, / Quia non horruisti. / Antoni FERRER / Cantic temporal ". Finalment trobem la marca de fàbrica: "Hnos. / Portilla. / Gajano / Cantabria / Abel Portilla # / me fecit /nº57". Des del nom del fonedor la resta d'inscripció és incisa.
    Terç (T) (2 cordons)
    (06) "# ENCARNACIÓ #"
    (2 cordons)
    (cenefa vegetal)
    Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
    (03) "# EM DIUEN ENCARNACIÓ # / FOSA EN EL TERCER ANY DEL TERCER / MIL•LENI DE L´ENCARNACIÓ DE / NOSTRE SENYOR JESÚS CRIST / # EN L´ANY L DE L´ERECCIÓ DE LA PARROQUIA DE LA MARE DE DÉU DEL / CARME D´AQUESTA VILA DE L´ELIANA / # I EN EL XL ANY DE RECTOR DE LA PARROQUIA # / D´EN RICARD ARNAU I ZAMORANO / # AVE VERUM CORPUS NATUM DE MARIA / VIRGINE #"
    (06) (Crismó) "Quia non horruisti Virgines uterum, / Quia non horruisti / Carmen salutis cardinem, / Ni nàixer, com naixem, voltat de còrion, / Ni ser assassinat quan convenia / Quia non horruisti / Havies de deixar la diadema i posar-te en la boca la moneda, / I desfer-te damunt, com tots, morin-te, semel, / I mirar a la cara la tenebra enllà de les espines / I en el cor de la terra fermentar-te pro semper, / Quia non horruisti. / Antoni FERRER / Cantic temporal "
    (09) (marca de fàbrica) "Hnos. / Portilla. / Gajano / Cantabria / Abel Portilla # / me fecit /nº57"
    Mig peu (MP) (2 cordons)
    (2 cordons)
    Peu (cordó)
    (2 cordons)
    (2 cordons)
    Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
    Truja Fusta ELECTRORECAMP.
    Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
    Mecanismes de toc (09) Motor impulsos; electromall
    Intervencions En l'any 2003 va ser fosa la present campana dins dels treballs de restauració i millora del conjunt de campanes de la Parròquia. Va ser encarregada pel rector En Arnau Arnau, conmemorant amb la seua fosa els 50 anys de la erecció de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme i els seus 40 anys al front de la parròquia. La campana va ser instal·lada per ELECTRORECAMP S.L , empresa restauradora del conjunt de campanes. El 12 d'abril de 2003 va ser beneïda davant del temple parroquial i pujada poc després al campanar, quedant instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notes La nota d´aquesta nova campana és Mi4

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 11-11-2014
    19 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 58 Visitants: 58 Usuaris: 0