Parròquia de Sant Bertomeu - SIERRA ENGARCERÁN COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

La Grossa (refosa)

(Referència 17122)
Diàmetre 100
Pes aproximat 579
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1785
Descripció Al llibre La Serra d'en Galceran Els Ibarsos y Els Rosildos de Pepe Puig Marqués apareix aquesta referència a una campana fosa en 1785 per Pascual Roses (Pg.86):

"En 1785, el campanero Pascual Roses (de la Vall d'Albaida), recibía 440 libras, 5 sous y 6 diners por ajustar la campana gorda. Pesaba 50 arrobas y fue bendecida en 29 de enero de 1786. Se rompió 67 años más tarde y fue fundida y sufragada por el pueblo".

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (13-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
Fotos

La Grossa (refosa)

(Referència 17123)
Diàmetre 100
Pes aproximat 579
Any fosa 1768
Descripció Al llibre La Serra d'en Galceran Els Ibarsos y Els Rosildos de Pepe Puig Marqués apareix aquesta referència a una campana fosa en 1768 (Pg. 85):

"En agoto del año siguiente, el maestro campanero (natural de Santander), trabajaba en la campana gorda, la cual era subida al campanario el 22 de ese mismo mes por el picapedrero Joaquín Matutano. Este fue quien dirigió el montaje del campanario y le hizo las trugetas el carpintero de Adzaneta, José Gil".
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
Fotos

Campanes actuals

Maria del Carme (1)

(Referència 10211)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1949
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons: "✱ MARIA DEL CARMEN. REFUNDIDA AÑO 1949. SIERRA ENGARCERAN". El text indica l'advocació a la qual està dedicada, l'any de fosa i el nom del municipi. També al terç hi ha quatre garlandes amb motius vegetals. Seguidament, disposa al mig d'una creu de calvari radiant, un monograma de Maria, una imatge de la Mare de Déu del Carme i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment presenta al mig peu una inscripció amb el nom del rector del moment i dels padrins: "CURA D. VICENTE VILLALONGA✱PADRINOS D. AMADEO PITARCH Y DÑA DOLORES PITARCH".
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ MARIA DEL CARMEN. REFUNDIDA AÑO 1949. SIERRA ENGARCERAN" /
(2 cordons) /
(02) (04) (08) (10) (garlandes amb motius vegetals)
Mig (M) (01) (creu de calvari radiant)
(04) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(07) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
(10) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"CURA D. VICENTE VILLALONGA✱PADRINOS D. AMADEO PITARCH Y DÑA DOLORES PITARCH" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual i volteig també manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro PORTILLA
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja de ferro Portilla. No té anses i quatre tirants travessen la corona per a fixar-la. El batall està lligat. Té un motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03) i motor continu PORTILLA (09)
Intervencions En els anys 70 les campanes foren intervingudes per els PORTILLA (antecessors dels actuals HERMANOS PORTILLA), que van serrar les anses i penjar les campanes d'unes truges de ferro amb els eixos molt rebaixats, de manera que les pròpies campanes servien, en gran part, de contrapés. A més les campanes es dotaven de molt grans rodes de volteig, per instal·lar motors continus de menor potència. Es tracta d'una actuació radical habitual en aquells anys.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (03-08-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-11-2020
18 Fotos

Sants Marc i Bertomeu (2)

(Referència 10170)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 102
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat 614
Any fosa 1852
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç en llatí i espanyol: "✱ ✱ ✱ S. MARCE ET S. BARTOLOMAE ORATE PRO NOBIS AÑO DE 1852". Correctament, la part en llatí seria: "SANCTE MARCE ET SANCTE BARTHOLOMAE ORATE PRO NOBIS". És un text relativament habitual a les campanes i procedeix de les Lletanies dels Sants, cantades en determinades celebracions litúrgiques i àmpliament difoses per implorar la protecció dels sants. Es tradueix així: "SANT MARC I SANT BERTOMEU PREGUEU PER NOSALTRES". Al mig presenta una creu patriarcal. També hi ha una custòdia, possiblement feta modelant la cera i no extraent-la d'un motlle. Rodejant-la hi han diverses inscripcions i baix aquesta inscripció en espanyol: "SE I SO / ADISPEN / SAS DEL / PUE BLO". Correctament seria: "SE HIZO A DISPENSAS (O EXPENSAS) DEL PUEBLO". Baix hi ha dos sargantanes.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ S. MARCE ET S. BARTOLOMAE ORATE PRO NOBIS AÑO DE 1852"
(cordó)
Mig (M) (00) (Custòdia i diverses decoracions) "SE I SO / ADISPEN / SAS DEL / PUE BLO" / (2 sargantanes)
(06) (creu patriarcal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda des dels peus del campanar i volteig també manual. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro dels Portilla
Estat anterior L'any 2010 estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja de ferro Portilla. No té anses i diversos tirants travessen la corona per a fixar-la. El batall està lligat. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol d'impuls
Intervencions En els anys 70 les campanes foren intervingudes per els PORTILLA (antecessors dels actuals HERMANOS PORTILLA), que van serrar les anses i penjar les campanes d'unes truges de ferro amb els eixos molt rebaixats, de manera que les pròpies campanes servien, en gran part, de contrapés. A més les campanes es dotaven de molt grans rodes de volteig, per instal·lar motors continus de menor potència. Es tracta d'una actuació radical habitual en aquells anys. Posteriorment s'ha canviat el motor per un d'impuls i mecanitzat amb electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [SE HIZO A EXPENSAS DEL PUEBLO. AÑO 1837. S. MARCE ET S. BART. ORATE PRO NOBIS] (06-04-2010)
 • LLOP i BAYO, Francesc (03-08-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-06-2023
  Convertir a PDF