Museu Parroquial - MONTESA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Maria

(Referència 2581)

Localització museu parroquial
Diàmetre 28
Altura del bronze 23
Vora 3
Pes aproximat 13
Any fosa 1735
Terç (T) H: "AVE MARI + GRACIA PENA + 1735+", (relleu Calvari gótic)
Truja Sense truja
Estat actual Bon estat
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Notes Es trobava sense instal•lar en el cos superior de la sacristia, podria la campaneta de l´ermita de la Sta. Creu.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (16-12-1999)
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (10-06-2000)
 • CERDÁ BALLESTER, Josep (01-06-2007)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 09-02-2021
3 Fotos

Virgen de Montesa

(Referència 1297)

Localització Museu parroquial
Diàmetre 80
Altura del bronze 67
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1921
Descripció La campana, fosa l'any 1921 per la fonedoria "HIJOS DE VICENTE ROSES" d'Atzeneta d'Albaida, compta al terç amb una extensa inscripció, repartida en dos nivells, separats a la seua vegada per un cordó: "ALCALDE Y CURA REGENTE D V PERALES Y D M MOLINER PREDTE Y TESORERO D LA SOCIEDAD / D ALGARROBOS D LA VIRGEN D MONTESA D G CARBONELL Y D. E TEROL AÑO 1921". L'aspecte més destacat d'aquestes dues línies, en les que estan escrits els noms de les màximes autoritats de les entitats més importants del poble (posiblement sufragadores de la pròpia campana), és la utilització de nombroses breviatures, especialment als noms de les persones, per motius d'espai. D'aquesta manera, la inscripció de manera correcta (sencera) seria escrita del següent mode: "ALCALDE Y CURA REGENTE D. VICENTE PERALES Y D. MANUEL MOLINER PRESIDENTE Y TESORERO DE LA SOCIEDAD DE ALGARROBOS DE LA VIRGEN DE MONTESA D. GODOFREDO CARBONELL Y D. ELISEO TEROL AÑO 1921". Més avall, al mig peu de la campana, trobem una creu constituida per motius florals (que estaria orientada cap a l'exterior fins la seua baixada del campanar) i al costat contrari la marca del fonedor amb la inscripció "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA · / DALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO". Just baix d'aquesta creu trobem 4 cordons, i al peu 2 més.
Anses Anses antropomòrfiques.
Terç (T) T: (Cordó) /
" ALCALDE Y CURA REGENTE D V PERALES Y D M MOLINER PREDTE Y TESORERO D LA SOCIEDAD /
(cordó) /
D ALGARROBOS D LA VIRGEN D MONTESA D G CARBONELL Y D. E TEROL AÑO 1921 " /
(cordó)
Mig peu (MP) MP: (00) (Creu potenzada de flors 24x12)
(06) (Marca de fonedor). " HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA · / DALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO " /
(4 cordons)
Peu P: (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes A l'igual que la resta de campanes del campanar, aquest bronze voltejaria i repicaria junt a les altres.
Tocs actuals de campanes La campana, badada, està exposada al Museu Parroquial de Montesa i per tant, es troba en desús.
Truja Fusta
Estat original La campana estaria instal·lada a la finestra Sud del campanar amb la seua instal·lació original, fins el moment de l'electrificació i el consegüent canvi de la truja de fusta per una altra metàl·lica.
Estat anterior La campana va estar instal·lada a la finestra Sud del campanar fins l'any 2007, moment en el qual fou baixada al museu després de badar-se per segona vegada i fondre la campana de Sant Jordi per substituïr-la. Anteriorment a la seua restauració en 1999 (moment del seu primer badat), sembla que la campana va estar electrificada amb truja de ferro i almenys, en allò referent als mecanismes per al toc automàtic, amb un motor de vol continu, ambdós culpables segurament del seu primer badat.
Estat actual BADADA.
Intervencions Després de badar-se per primera vegada, l'any 1999 la campana fou baixada per l'empresa ELECTRORECAMP S.L., per ser soldada per part d'una empresa valenciana i restaurada, equipant-la novament d'una truja de fusta de perfil valencià per substituïr l'antiga metàl·lica (segurament la culpable del seu badat), i instal·lar-li nous mecanismes per al toc automàtic. Tot i que la campana va recuperar el seu so original, la soldadura feta va tindre pocs anys de duració i el bronze es va badar per segona vegada. Per aquest motiu, l'any 2007 la campana finalment fou baixada al Museu Parroquial i va ser substituïda al campanar per una nova, fosa pels "HERMANOS PORTILLA" de Gajano (Cantàbria) i dedicada a Sant Jordi.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-05-1991)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (01-06-2007)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (29-03-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 09-02-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-04-2021
  Convertir a PDF