Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - ALBORAIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Sacrament (refosa)

(Referència 12492)
Diàmetre (en cm) 72
Pes aproximat (en quilos) 216
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció Aquesta campana va ser refosa entorn a 1980. No obstant la nova compta amb les inscripcions de l'anterior i eren les següents: "SACRAMENTO / "A RECORDAR ME CONSAGRO / LAS RELIQUIAS DEL MILAGRO / ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939". Comptaria a més amb la marca de fàbrica dels Hermanos Roses de Silla (València).
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres quatre bronzes que formarien el nou conjunt. Després de beneïda va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de la casa fonedora. Durant l'agost de 1967 el fonedor Germán Roses va visitar el campanar, realitzant una primera proposta de mecanització, que no es va efectuar fins 1971. En aquest any es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (22-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-05-2015
Fotos

Campanes actuals

Campaneta d´alçar a Déu (0)

(Referència 138)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 33
Altura del bronze 27
Vora 3,5
Pes aproximat (en quilos) 21
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1885
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, situada entre dos cordons: "SANTISIMO SACRAMENTO ✱ 1885 ✱". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada, el Santíssim Sacrament i la data de fosa. Al mig hi ha una creu de calvari, tres cordons al mig peu i dos al peu. Tot i que les inscripcions no indiquen el fonedor, es pot atribuir al campaner Manuel Quiles, de la ciutat de València. La creu de calvari i la lletra són habituals a les campanes d'aquest fonedor.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó) /
"SANTISIMO SACRAMENTO ✱ 1885 ✱" /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana realitzava tocs vinculats amb el Santíssim Sacrament, així com de senyalera per avisar als campaners i coordinar els tocs amb els actes celebrats al interior del temple.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada
Estat anterior Fins a l'any 2019 la campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a una estructura metàl·lica que encara es conserva damunt de la campana del Santíssim (C.140) amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Els ferratges estaven oxidats, a causa de la continuada acció dels agents climàtics, així com la ballesta.
Estat actual La campana està instal·lada en un angle de la sala de les campanes, en una senzilla estructura de ferro. La truja és l'antiga, restaurada, així com els ferratges. Està mecanitzada amb motor d'impuls i presenta batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Aquest és antic i té soquet.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls.
Intervencions El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de restauració de la truja. Durant aquests es va netejar la campana i restauraren la truja i ferratges. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i va ser instal·lada a una ubicació diferent de l'original i mecanitzada amb motor de vol.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventri General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
15 Fotos

Pere (1)

(Referència 139)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 54
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 91
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana disposa al terç de quatre cordons, dividits en dos grups de dos. Entre aquets hi ha una inscripció: "✱ PEDRO ✱ ALBORAYA. AÑO DE LA VICTORIA. 1939 ✱". En primer lloc indica el nom de la campana i, seguidament, trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Seguidament, al mig hi ha una creu, el monograma de Maria, un Immaculat Cor de Maria i aquesta inscripció, al·lusiva a Sant Pere i al Sant Pare: "A FE QUE ME HACE DE MAS / DEL PAPA OS LLEVE DETRAS". Al mig peu es repeteix l'esquema de cordons del terç i hi ha una sanefa de flors entre els cordons. Finalment, presenta tres cordons al peu. No té la marca de fàbrica, però és una campana de la foneria Hermanos Roses.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ PEDRO ✱ ALBORAYA. AÑO DE LA VICTORIA. 1939 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria) /
(06) "A FE QUE ME HACE DE MAS / DEL PAPA OS LLEVE DETRAS." /
(09) (Immaculat Cor de María)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment amb el cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic. Toca els Quarts.
Truja Fusta original restaurada.
Estat original Disposava d'una altra tortuga al capçal de la truja, de similars proporcions al a que encara conserva.
Estat anterior Fins a l'any 2019 l'estat de conservació era regular. Ocupava el mateix lloc que actualment però no estava mecanitzada. La truja era de fusta i estava en regular estat de conservació. Presentava cigonyal i corda i un batall lligat.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la volta de la sala de les campanes, entre unes bigues de ferro. Conserva la truja de fusta original restaurada amb els ferratges. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. El batall està lligat, reforçat amb cable de seguretat i presenta soquet.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa en 1939 junt a quatre més destinades al campanar per suplir el vuit de les perdudes en 1936. No compta amb la marca de fàbrica, no obstant va ser fosa pels Hnos Roses de Silla, autors de la resta de les campanes. Després de la benedicció va quedar instal·lada amb la truja de fusta i el cigonyal. En 1995 Industrias Manclús va intervindre en el conjunt de campanes i com que aquesta estava sense mecanitzar es va optar per instal·lar un electromall per a que tocara els quarts.

El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de restauració de la truja. Durant aquests es va retirar el cigonyal i una peça que incrementava el pes de la truja. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
25 Fotos

Sacrament (2)

(Referència 140)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 72
Altura del bronze 57
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 216
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1980ca
Descripció La campana compta amb unes inscripcions que semblen procedents de l'anterior, de la qual va ser refosa. Així, en primer lloc trobem al terç dos cordons i un solt i entre ells l'advocació de la campana: "✱ SACRAMENTO ✱". També al terç hi ha una garlanda que té motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig està aquesta inscripció, dividida per la creu: "A RECORDAR ME CONSAGRO / LAS RELIQUIAS DEL MILAGRO" / (Creu) / "✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱". En ella hi ha una primera al·lusió al Miracle dels Peixets, ocorregut segons la tradició al mes de juliol de 1348. Seguidament trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. També al mig hi ha un anagrama de Jesús i està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment, hi ha dos cordons al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ SACRAMENTO ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "A RECORDAR ME CONSAGRO / LAS RELIQUIAS DEL MILAGRO" / (Creu) / "✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939 ✱"
(02) (anagrama de Jesús) /
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca al mig vol per als difunts.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. Entre 1994 i 2019 va estar instal·lada amb una truja de fusta de Barberí d'escasa qualitat i a la qual li faltava molt de pes. Tenia motor d'impuls, electromall i ballesta. El batall no estava dotat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, feta en l'any 1939 junt a les altres campanes noves als tallers dels Hnos. Roses de Silla (València). Entorn als anys 70 o principis dels 80 es va badar i la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va refondre, quedant instal·lada a la Sala de les Campanes amb la truja i mecanismes de toc de l'anterior. Aquesta campana es va fondre commemorant el important culte al Santíssim Sacrament que deriva del Miracle dels Peixets. La tradició conta que en 1348 un convers va cridar al rector d'Alboraia per a que li portés el Viàtic i mentre aquest creuava el Barranc del Carraixet, una forta avinguda d'aigua el va fer caure del cavall, perdent les formes que portava al copó. Hores després uns llauradors van cridar al rector, advertint unes llums al barranc, que resultaren ser un peixos que portaven les formes a la boca.

En l'any 1994 Industrias Manclús va canviar la truja de ferro per altra de fusta, adquirida a Barberí de Girona. Els mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. El dia 6 de novembre de 2009 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
16 Fotos

Crist de la Providència (3)

(Referència 141)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 86
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana disposa al terç de quatre cordons, dividits en dos grups de dos. Entre aquets hi ha una inscripció en espanyol: "SMO. CRISTO DE LA PROVIDENCIA. ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939.". En primer lloc, indica el nom de la campana i, seguidament, trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Al mig trobem aquesta inscripció, al·lusiva al Santíssim Crist de la Providència: "LA PROVIDENCIA SE HA VISTO / QUE ES DE ESTE PUEBLO SU CRISTO". També al mig hi ha una creu, el monograma de María, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica, rodejant l'escut nacional: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". Al mig peu i peu repeteix l'esquema de cordons del terç i en el cas del mig peu hi ha una sanefa de flors entre els cordons.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"SMO. CRISTO DE LA PROVIDENCIA. ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939."
(2 cordons)
Mig (M) (00) "LA PROVIDENCIA SE HA VISTO / QUE ES DE ESTE PUEBLO SU CRISTO" / (Creu)
(03) (monograma de Maria) /
(06) "(Escut Franquista i marca de fàbrica) "CTRS ROSES HERMANOS SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE" /
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols i mig vols (típics dels tocs de mort) es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Es toca al mig vol per als tocs de mort.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Possiblement comptara amb una ballesta, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava fins l'any 1994 amb una reixa a la part exterior de la finestra, de similars proporcions a les instal·lades a Tavernes Blanques. Entre 1994 i 2019 va estar instal·lada amb una truja de fusta de Barberí d'escasa qualitat i a la qual li faltava molt de pes. Tenia motor d'impuls, electromall i ballesta. El batall no estava dotat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres quatre bronzes que formarien el nou conjunt. Després de beneïda va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de la casa fonedora. Durant l'agost de 1967 el fonedor Germán Roses va visitar el campanar, realitzant una primera proposta de mecanització, que no es va efectuar fins 1971. En aquest any es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Durant l'any 1994 va ser restaurada amb la resta de les campanes, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc automàtic per un electromall monofàsic. Els treballs es realitzaren a càrrec d'Industrias Manclús, encarregant-se de la confecció de la truja l'empresa Barberí d'Olot (Girona). El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
20 Fotos

Cristòfol (4)

(Referència 142)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 99
Altura del bronze 78
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 562
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana disposa al terç de quatre cordons, dividits en dos grups de dos. Entre ells trobem la següent inscripció: "✱ ✱ ✱ ✱ CRISTOBAL ✱ ✱ ✱ ✱ ". Seguidament, al mig hi ha aquesta inscripció, al·lusiva al sant: "YO INVOCO LA PROTECCION / DE CRISTOBAL EL PATON.". La darrera paraula compta amb una errada, ja que correctament escrita seria "patrón". Al mig també trobem una creu, un ramet de flor, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica rodejant l'escut d'Espanya: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE". Finalment, al mig peu i entre cordons està el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919): "✱ ✱ ✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱ ✱". En ella indica el lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Al mig peu també hi ha quatre ramets de flor i al peu quatre cordons en dos grups de dos.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ CRISTOBAL ✱ ✱ ✱ ✱ "
(2 cordons)
Mig (M) (00) "YO INVOCO LA PROTECCION / DE CRISTOBAL EL PATON." / (Creu)
(03) (ramet de flor) /
(06) (escut España i marca de fonedor) CTRS ROSES HERMANOS SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE"
(09) (anagrama de Jesús)
(02) (04) (08) (10) (ramet de flor)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (ramet de flor)
(2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols i mig vols (típics dels tocs de mort) es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Es toca al mig vol per als tocs de mort.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Possiblement comptara amb una ballesta, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava fins l'any 1994 amb una reixa a la part exterior de la finestra, de similars proporcions a les instal·lades a Tavernes Blanques. Entre 1994 i 2019 va estar instal·lada amb una truja de fusta de Barberí d'escasa qualitat i a la qual li faltava molt de pes. Tenia motor d'impuls, electromall i ballesta. El batall no estava dotat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres quatre bronzes que formarien el nou conjunt. Després de beneïda va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de la casa fonedora. Durant l'agost de 1967 el fonedor Germán Roses va visitar el campanar, realitzant una primera proposta de mecanització, que no es va efectuar fins 1971. En aquest any es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Durant l'any 1994 va ser restaurada amb la resta de les campanes, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc automàtic per un electromall monofàsic. Els treballs es realitzaren a càrrec d'Industrias Manclús, encarregant-se de la confecció de la truja l'empresa Barberí d'Olot (Girona). El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (03-07-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-07-2021
22 Fotos

Maria de l'Assumpció (5)

(Referència 143)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 116
Altura del bronze 95
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 904
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana disposa al terç de quatre cordons, dividits en dos grups de dos. Entre ells trobem la següent inscripció: "✱ ✱ ✱ MARIA DE LA ASUNCION ✱ ✱ ✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939.".En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana, la titular del temple parroquial i seguidament el nom del lloc per al que va ser fosa i la inscripció commemorativa al final de la Guerra Civil (1936-1919). El fet d'indicar el nom del poble està vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Seguidament, al mig està aquesta inscripció, al·lusiva a la Mare de Déu: "CONSAGRADA ESTA A MARIA / ALBORAYA NOCHE Y DIA". Al mig trobem una creu de calvari, l'anagrama de Maria, una imatge de la Mare de Déu i la marca de fàbrica rodejant l'escut d'Espanya: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE". Al mig peu presenta quatre ramets de flors i repeteix l'esquema de cordons del terç. Entre ells hi ha una sanefa amb flors soltes. Finalment, al mig peu presenta tres cordons.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ MARIA DE LA ASUNCION ✱ ✱ ✱ ALBORAYA AÑO DE LA VICTORIA 1939."
(2 cordons)
(garlanda vegetal) "CONSAGRADA ESTA A MARIA / ALBORAYA NOCHE Y DIA"
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (Escut España i marca de fonedor) CTRS ROSES HERMANOS SILLA VALENCIA / UNA / GRAN / DE / LIBRE"
(06) (imatge de la Mare de Déu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (ramet de flors)
(2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols i mig vols (típics dels tocs de mort) es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Es toca al mig vol per als tocs de mort.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Possiblement comptara amb una ballesta, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava fins l'any 1994 amb una reixa a la part exterior de la finestra, de similars proporcions a les instal·lades a Tavernes Blanques. Entre 1994 i 2019 va estar instal·lada amb una truja de fusta de Barberí d'escasa qualitat i a la qual li faltava molt de pes. Tenia motor d'impuls, electromall i ballesta. El batall no estava dotat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), junt a altres quatre bronzes que formarien el nou conjunt. Després de beneïda va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de la casa fonedora. Durant l'agost de 1967 el fonedor Germán Roses va visitar el campanar, realitzant una primera proposta de mecanització, que no es va efectuar fins 1971. En aquest any es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Durant l'any 1994 va ser restaurada amb la resta de les campanes, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc automàtic per un electromall monofàsic. Els treballs es realitzaren a càrrec d'Industrias Manclús, encarregant-se de la confecció de la truja l'empresa Barberí d'Olot (Girona). El dia 6 de novembre de 2019 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja (model Barberí) per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Torna amb la resta de campanes l'any 2020 i es instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1994)
  • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (08-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2021
28 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0