Parròquia de Sant Cristòfol - RIBESALBES (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes desaparegudes

Crist del Calvari (2)

(Referència 1573)
Diàmetre 49
Pes aproximat 68
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1965ca
Terç (T) SANTISIMO CRISTO DEL CALVARIO / RIBESALBES 1949
Truja ferro Manclús vella
Estat actual bona
Mecanismes de toc toc manual
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes sense nom fàbrica - probable Manclús, que canvia truja al refondre-la. Sala de campanes (09)

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (11-12-1971)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-06-2016
Fotos

Campanes actuals

Paquito (1)

(Referència 1572)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 28
Altura del bronze 22
Vora 3
Pes aproximat 13
Any fosa 1878
Descripció Té al mig unes inscripcions incises, afegides l'any 1938 quan la donaren a la parròquia. Aquestes inscripcions indiquen el nom del donant i la data: "DONATIVO DE D. VICENTE / VILAR NEGRE AÑO 1938". Al mig peu trobem el nom de la campana i el lloc on estava ubicada abans de donar-la a la parròquia: "PAQUITO FABRICA DE STA ELENA RIBESALBES AÑO 1878".
Terç (T) (2 cordons)
(03) (creu) (Incís) MP
Mig (M) (03) (Creu amb pedestal entre dos sargantanes)
(06) "DONATIVO DE D. VICENTE / VILAR NEGRE AÑO 1938"
Mig peu (MP) (cordó)
"PAQUITO FABRICA DE STA ELENA RIBESALBES AÑO 1878"
(2 cordó)
Peu (cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Usos civils quan estava a la fàbrica. Entre 1938 i 1949 es va fer servir per a tot tipus de tocs religiosos.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús
Estat original Estava ubicada a la fàbrica de ceràmica de Santa Elena. Quan va ser donada a la parròquia es va adaptar als usos religiosos, modificant per tant la instal·lació de la campana.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera està atornillada, per tant no és l'original.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1878 per a la fàbrica de ceràmica de Santa Elena, ubicada a Ribesalbes. L'any 1938 va ser donada a la parròquia i el donant va fer gravar les inscripcions incises de la campana. La primera documentació, de l'any 1971 va permetre documentar l'estat previ a la mecanització. Aquesta es va portar a terme pocs anys després per la foneria de Salvador Manclús. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar a la campana amb motor de vol continu.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instalación es original y debe ser conservada para proteger la sonoridad y otros valores culturales. Cualquier mecanización deberá conservar estas cualidades, reproducir los toques tradicionales y
Notes La inscripció incisa és molt posterior a la fabricació - interessant pel seu orige civil i la posterior reutilització. Sala de campanes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (11-12-1971)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
14 Fotos

Crist del Calvari (2)

(Referència 13474)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 49
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 68
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2012
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la que està dedicada la campana: "✱ SANTISIMO CRISTO DEL CALVARIO". Al mig té una inscripcio que indica a la refosa del bronze i els donants, així com el nom del poble: "RESTAURADA EN EL AÑO 2012 / POR LA PARROQUIA Y EL AYUNTAMIENTO / RIBESALBES". Finalment trobem la marca del instal·lador: "MANCLÚS".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANTISIMO CRISTO DEL CALVARIO"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "RESTAURADA EN EL AÑO 2012 / POR LA PARROQUIA Y EL AYUNTAMIENTO / RIBESALBES"
(09) (Marca del instal·lador) "MANCLÚS"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts.
Truja Fusta Manclús
Estat actual La campana està en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions És resultat de la refosa d'una campana més antiga, datada entorn a l'any 1965 i que estava badada l'any 2012. Va ser refosa als tallers de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria) i malgrat que presenta la marca de Manclús, aquest sols és va limitar a confeccionar la truja de fusta i instal·lar la campana a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2018
11 Fotos

Sant Joan (3)

(Referència 1574)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes aproximat 138
FonedorTORMO TORMO, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1949
Descripció La campana té diverses decoracions (sanefes i garlandes) al terç. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICIÓN / DE / MANUEL TORMO TORMO / SUCESOR DE M. ROSES / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció que indica l'advocació a la que està dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "SAN JUAN / RIBESALBES 1949". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (6 cordons)
(00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / MANUEL TORMO TORMO / SUCESOR DE M. ROSES / C INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "SAN JUAN / RIBESALBES 1949"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts per mitjà de la maça exterior. Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estava fixada per evitar el moviment quan repicava. Sembla que la truja era més antiga que la campana. Disposava d'una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar i una maça exterior per gravetat (04) que accionada per la maquinària del rellotge es feia servir per tocar els quarts.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc toc manual - (04) mall exterior per gravetat del rellotge - corda al batall per tocar de baix - fixada per no moure´s
Intervencions Va ser fosa l'any 1949 junt a altres dos campanes als tallers de la foneria del Grau de València, propietat en aquell moment de Manuel Tormo Tormo. Després de la benedicció es va instal·lar a la Sala de les Campanes. La primera documentació, de l'any 1971 va permetre documentar l'estat previ a la mecanització. Aquesta es va portar a terme pocs anys després per la foneria de Salvador Manclús. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar a la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià, el motor de vol continu per altre d'impuls i l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (11-12-1971)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2018
9 Fotos

Sant Cristòfor (4)

(Referència 1575)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 422
FonedorTORMO TORMO, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1949
Descripció La campana té diverses decoracions (sanefes i garlandes) al terç. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICIÓN / DE / MANUEL TORMO TORMO / SUCESOR DE M. ROSES / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció que indica l'advocació a la que està dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "SAN CRISTOBAL / RIBESALBES 1949". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(2 cordons)
(sanefa amb motius geomètrics)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / MANUEL TORMO TORMO / SUCESOR DE M. ROSES / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SAN CRISTOBAL / RIBESALBES 1949"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (7 cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius neogòtics)
Peu (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores per mitjà de la maça exterior. Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estava fixada per evitar el moviment quan repicava. Sembla que la truja era més antiga que la campana. Disposava d'una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar i una maça exterior per gravetat (07) que accionada per la maquinària del rellotge es feia servir per tocar les hores.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera no és l'original.
Mecanismes de toc toc manual - (07) mall exterior per gravetat del rellotge - corda al batall per tocar de baix - fixada per no moure´s
Intervencions Va ser fosa l'any 1949 junt a altres dos campanes als tallers de la foneria del Grau de València, propietat en aquell moment de Manuel Tormo Tormo. Després de la benedicció es va instal·lar a la Sala de les Campanes. La primera documentació, de l'any 1971 va permetre documentar l'estat previ a la mecanització. Aquesta es va portar a terme pocs anys després per la foneria de Salvador Manclús. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar a la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Entorn a l'any 2012 es va canviar l'electromall.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (11-12-1971)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2018
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-04-2021
  Convertir a PDF