Parròquia de Sant Rafael - Poble nou de Sant Rafael - COCENTAINA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sant Rafael (1)

(Referència 9980)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Altura del bronze 36
Vora 4,2
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorSAINZ
Any fosa 1775
Descripció La campana disposa de tres anses. Seguidament, té un cordó en el terç i esta inscripció: "IHS▶MARIA ▶ SAИRRAFAEL▶ ◀AИO▶ DE ◀I7▶ 75". Per davall d'aquesta hi ha dos cordons. En el mig apareix una creu de calvari, realitzada amb diversos fragments d'una sanefa que té motius vegetals, una imatge de Santa Bàrbera i la mateixa sanefa de la creu entre dos cordons. Finalment, en el mig peu hi ha tres cordons. L'anàlisi de les característiques formals de la campana permet relacionar-la amb la més xicoteta de les conservades a la parròquia de Benasau. En els dos casos les inscripcions comencen amb els noms de Jesús i la Mare de Déu i seguidament estan la resta d'advocacions. També és molt semblant la creu de calvari, tant en la seua composició com en la sanefa utilitzada. i la imatge de Santa Bàrbera.
Terç (T) (Cordó) /
"IHS▶MARIA ▶ SAИRRAFAEL▶ ◀AИO▶ DE ◀I7▶ 75" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (Santa Bàrbera) /
(cordó
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Els darrers anys ja no es volteja.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local.
Estat actual La campana presenta diversos badats: en el cap, en el mig, en el llavi, sense connexió entre ells. La truja de fusta és de gran interés degut a la seua forma molt original. Està instal·lada a l'espadanya de l'ermita i té cigonyal amb cable per als vols manuals.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Reubicada durant la segona meitat del segle XX a l'espadanya actual. La instal·lació tradicional es va modificar lleugerament amb uns nous eixos i cigonyal que s'adaptaven a la nova finestra.
Propostes La campana ha de ser protegida en la seua integritat, conservant tant la truja de fusta com el sistema de toc, mitjançant ballesta, què són del major interés. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta de i restaurar-la. Sols s'admetrà el seu canvi per una nova de similars proporcions. Es recomana conservar el toc manual i evitar la seua mecantizació.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP S.L. [Primera presa de dades] (12-05-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CALVO PÉREZ, JAVIER [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-02-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-03-2022
25 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0