Parròquia del Cor de Jesús de Patraix - VALÈNCIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Campana

(Referència 21553)

Descripció "... DEL SAGRADO CORAZÓN DE JESÚS ..."
"... DEL ANTIGUO TITULAR .EL MA.."
"... NICOLAE, UT DIGNI EFFICIAM..."
(06) (San Nicolás)
(09) (posible escudo Real Cofradía Virgen de los Desamparados) / "... CORONACION / ... LOS DESAMPARADOS / 1923 - 2023"
"... SACRISTAN RAUL RUBIO EN GRATITUD A LA PARROQUIA ..."
"... ANTONIO NAVARRO Y D. EDGAR ESTEVE Y VICARIOS D. ..."

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP PÉREZ, Júlia (04-07-2023)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 05-07-2023
3 Fotos

Campaneta de tocar a missa (0)

(Referència 1488)

Localització Presbiteri
Diàmetre (en cm) 29
Altura del bronze 26
Pes aproximat (en quilos) 14
Any fosa 1940ca
Descripció La campana no té cap inscripció. Sols disposa de dos cordons al terç i tres al mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava per a les misses reçades, segurament voltejada des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Es toca a l'inici de les misses.
Truja Estructura
Estat original Estava instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes (entre les dos campanes grans) i dotada amb truja de fusta.
Estat actual Està ubicada al presbiteri del temple parroquial, penjada d'una estructura. Disposa de batall i una corda per repicar-la.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana no disposa de cap inscripció, per tant tampoc figura la data de fosa. Es pot datar entorn a l'any 1940, possiblement adquirida poc després de la Guerra Civil. L'any 1989 es va documentar a la Sala de les Campanes. Durant el mes de juny de 2018 l'han baixat del campanar i després de netejar-la l'han reubicat al presbiteri del temple com a campana d'eixida a missa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-06-2018
2 Fotos

Miraculosa (1)

(Referència 14561)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 40
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2018
Descripció La campana disposa de diverses inscripcions en espanyol. A l'espatlla trobem una dita popular referent a les campanes: "Campana de mi lugar cantaste cuando naci, lloraras cuando Muera". Aquesta està incisa i es va afegir al motlle. Al terç trobem dos inscripcions més. La primera indica el nom del barri on està ubicada la parròquia i la data de benedicció: "✱ PATRAIX 8 ✱ JUNIO ✱ 2018 ✱". La segona indica l'advocació a la que està dedicada la campana: "✱ VIRGEN MILAGROSA ✱".

Al mig hi ha les següents inscripcions junt a la imatge de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa: "REINA DEL CIELO / PROTEGE A PATRAIX". També al mig figura la marca de fàbrica i incís el nom de l'autor de la campana: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me fecit / Nº23". Finalment al mig peu una inscripció indica els donants i el nom del rector: "✱✱✱✱✱✱✱ ✱ DONADA POR LA FAMILIA NAVARRO TARIN SIENDO PARROCO D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARIN ✱".
Espatlla (H) (sanefa incisa amb animals) "Campana de mi lugar cantaste cuando naci, lloraras cuando Muera"
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ PATRAIX 8 ✱ JUNIO ✱ 2018 ✱"
(06) "✱ VIRGEN MILAGROSA ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) "REINA DEL CIELO" / (imatge de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa) / "PROTEGE A PATRAIX"
(09) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me fecit / Nº23"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱✱✱✱✱✱✱ ✱ DONADA POR LA FAMILIA NAVARRO TARIN SIENDO PARROCO D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARIN ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor de vol per impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantàbria). Electrorecamp S.L. es va encarregar de la truja i la instal·lació del bronze al campanar. El dia 8 de juny de 2018 amb motiu de la solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, titular del temple parroquial, va ser beneïda durant la celebració de la missa presidida per Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. El dia 9 del mateix mes es pujada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-06-2018
19 Fotos

Sant Vicent Ferrer (2)

(Referència 1489)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 68
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "SAN VICENTE FERRER PATRAIX 1940". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada la campana, el nom del barri i la data de fosa. El fet de que figure el nom del barri està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Al mig té una inscripció amb el nom del rector que estava a la parròquia quan es va fondre la campana i el dels padrins: "SIENDO / CURA COADJUTOR D JAI / ME MARCO BAIDAL PA / DRINOS D VICENTE GOR / GE GOMIS DNA / CONSUE / LO FERRERO MIRALLES". Finalment al mig peu disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES SANTOS / HIJOS DE M. ROSES / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(06) "SAN VICENTE FERRER PATRAIX 1940"
(cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "SIENDO / CURA COADJUTOR D JAI / ME MARCO BAIDAL PA / DRINOS D VICENTE GOR / GE GOMIS DNA / CONSUE / LO FERRERO MIRALLES"
(4 cordons)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES SANTOS / HIJOS DE M. ROSES / VALENCIA"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Fins a la mecanització dels anys 60 estava dotada amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Disposava d'una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, ubicats al Grau de València. Va ser fosa amb la campana dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. Als anys 60 es va mecanitzar. Els treballs fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau, succesora de l'anterior foneria de Roses Vidal. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va mecanitzar amb motor de vol continu. Posteriorment es va dotar d'electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana recomanem procedir a la restauració. El model a seguir deuria ser el de la campana Miraculosa. La campana es deu netejar per dins i per fora. A més la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc automàtic renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José [Primera documentació] (01-12-1989)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-06-2018
11 Fotos

Maria dels Desemparats (3)

(Referència 1490)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 67
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 174
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té unes inscripcions incises al mig: "MARIA de los DESAMPARADOS / SIENDO COADJUTOR DN. J. MARCO / PADRINOS Dn. L. ENGUIDANOS / Dña. C. NOVELLA". La inscripció es va afegir quan ja estava fosa la campana i indica l'advocació a la que està dedicada la campana, el rector que estava a la parròquia quan va ser fosa la campana i el nom dels padrins de la benedicció.

Al mig peu té altra inscripció, també incisa, amb el nom del barri i la data de fosa: "PATRAIX 1940". El fet de que figure el nom del barri està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MARIA de los DESAMPARADOS / SIENDO COADJUTOR DN. J. MARCO / PADRINOS Dn. L. ENGUIDANOS / Dña. C. NOVELLA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "PATRAIX 1940"
Peu (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Fins a la mecanització dels anys 60 estava dotada amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora. Disposava d'una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, ubicats al Grau de València. Va ser fosa amb la campana dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. Als anys 60 es va mecanitzar. Els treballs fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau, succesora de l'anterior foneria de Roses Vidal. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va mecanitzar amb motor de vol continu. Posteriorment es va dotar d'electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana recomanem procedir a la restauració. El model a seguir deuria ser el de la campana Miraculosa. La campana es deu netejar per dins i per fora. A més la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc automàtic renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José [Primera documentació] (01-12-1989)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa.] (09-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-06-2018
7 Fotos

Sant Joan Baptista (4)

(Referència 1491)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 87
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 381
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç amb el nom del capellà encarregat de l'església quan va ser fosa la campana: "✱ ✱ SIENDO COADJUTOR DE ESTA IGLESIA D. J. ANTONIO VIDAL MICO ✱". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CINO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID". Finalment té, també al mig, una inscripció amb el nom del donant que rodeja la imatge de Sant Joan Baptista: "✱ OBSEQUIO DEL EMINENTISIMO SOR CARDENAL BELLOCH ✱".
Terç (T) (sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
"✱ ✱ SIENDO COADJUTOR DE ESTA IGLESIA D. J. ANTONIO VIDAL MICO ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals i flors)
Mig (M) (00) (Creu amb motius vegetals)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CINO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID"
(06) "✱ JUAN BAUTISTA ✱ / (imatge de Sant Joan Baptista) / "✱ OBSEQUIO DEL EMINENTISIMO SOR CARDENAL BELLOCH ✱"
(09) (Escut del Cardenal Benlloch)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlandes amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Fins a la mecanització dels anys 60 del segle XX estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada de diversos accessoris per al toc manual, com una corda al batall. Disposava d'una maça exterior que estava unida a la maquinària del rellotge per tocar les hores.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic, mecanisme que colpeja baix del punt corresponent. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està coberta per una capa de brutícia (principalment colomina) que dificulta la documentació dels textos i imatges de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Actuacions urgents L'electromall es deu cambiar per altre monofàsic que colpege al punt corresponent.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana recomanem procedir a la restauració. El model a seguir devia ser el de la campana Miraculosa. La campana es deu netejar per dins i per fora. A més la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc automàtic renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José [Primera documentació] (01-12-1989)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2018
17 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 68 Visitants: 68 Usuaris: 0