Capella del Santíssim Crist de l'Hospitalet - SUECA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Ave Maria (1)

(Referència 10489)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 45
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 53
Any fosa 1788
Descripció La inscripció ha pogut ser documentada parcialment i diu "... PLENA # AÑODE # 175..." Probablement diu AVE MARIA GRATIA PLENA # AÑO DE 175..." (nota de Francesc Llop).

Documentada en detall l'any 2021 té quatre cordons al terç. Entre els dos superiors hi ha una inscripció en llatí i espanyol: "✱AVEMARIA✱GRACIAPLENA✱ ANODE✱I788✱#". Correctament cal escriure: "AVE MARIA GRATIA PLENA AÑO DE 1788". La primera part és l'inici de l'Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR". També té l'any de fosa. Al mig hi ha una crucifixió rodejada per diverses estreles, tres cordons al mig peu i dos més al peu.
Terç (T) (cordó) /
"✱AVEMARIA✱GRACIAPLENA✱ ANODE✱I788✱#"
(cordó) /
(cordó) /
(cordo)
Mig (M) (06) (crucifix)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet intuir que aquesta sols es tocava al mig vol de forma idèntica a com es fa actualment.
Tocs actuals de campanes La campana es toca al mig vol des del la porta de l'ermita amb una corda i cadena.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana està instal·lada a la finestra de l'espadanya. Conserva la instal·lació original amb truja de fusta pintada d'almagra, ferratges, rodaments i ballesta. Des d'aquesta hi ha una cadena amb un últim tram de corda que arriba fins als peus de la capella. Té un batall igualment antic amb soquet. Aquest està lligat i presenta una bola més gran del que és habitual, pròpia d'una campana de mig vol.
Mecanismes de toc (03) ballesta amb cadena i corda.
Propostes La campana ha de ser protegida en la seua integritat, conservant tant la truja de fusta com el sistema de toc, mitjançant ballesta, què són del major interés. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta de i restaurar-la. Sols s'admetrà el seu canvi per una nova de similars proporcions. Es recomana conservar el toc manual i evitar la seua mecantizació. És imprescindible conservar els seus usos tradicionals (mig vol).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (28-05-2011)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (02-06-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-06-2021
23 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 72 Usuaris: 1 - alepuz