Parròquia de Sant Cristòfol de Benirrama - VALL DE GALLINERA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Puríssima Concepció (1)

(Referència 1223)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 63
Altura del bronze 59
Pes aproximat (en quilos) 145
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té diversos cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, al mig, hi ha una creu llatina, el monograma de Maria i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, dividida per motius d'espai: "PURISIMA CONCEP- / CION". També al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS". Al mig també presenta diversos motius vegetals conformant una garlanda i una segona inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "BENIRRAMA 1943". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig peu té altra garlanda.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(córdó)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
(06) "PURISIMA CONCEP- / CION"
(09) (anagrama de Maria)
(5 cordons)
(06) "BENIRRAMA 1943" (garlanda amb motius vegetals)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat anterior L'any 1994 la truja estava robellada i tenia un batall antic amb peçonet. Estava dotada amb cigonyal, situat cap a l'exterior i mecanitzada amb un electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular i no respecta els valors tradicionals de la campana ni el seu ús. La truja de ferro és la mateixa que l'any 1994 però el cigonyal s'ha substituït per un motor d'impuls (que no es fa servir) i un electromall monofàsic ha substituït el trifàsic. A l'interior de la finestra s'ha instal·lat una xarxa que no permet la completa documentació de la campana ni el seu toc (ni automàtic ni manual) i que està fixada amb algeps, de forma que tampoc es pot retirar i reposar fàcilment.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana es va instal·lar a la dècada dels anys 40 amb una truja de fusta, segurament procedent d'una campana més antiga i que estava pintada amb almagra. Aquesta, conservada a l'escala de la torre, presenta nombroses coincidències amb les documentades a diverses localitats de la Vall de Seta (Fageca o Quatretondeta). Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria Manclús va canviar aquesta truja per altra de ferro amb cigonyal i mecanitzà la campana amb electromall trifàsic. En 2020 estava ja mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Cal canviar la truja actual per la de fusta que es guarda al campanar, restaurant aquesta última i tractant-la convenientment. És imprescindible conservar el color roig almagra d'aquesta. Igualment cal replantejar la xarxa que tanca la finestra de la campana i canviar-la per altra abatible i fàcil d'obrir, tant per accedir a la campana com per a recuperar els seus usos tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (21-06-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-06-2020
16 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 41 Visitants: 40 Usuaris: 1 - Troiano