Santa Caterina Màrtir - VILAMARXANT (EL CAMP DE TÚRIA) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes desaparegudes

Pau (refosa)

(Referència 69)

Diàmetre 116
Altura del bronze 107
Vora 12
Pes aproximat 904
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Terç (T) PAZ (marca de fonedor) CTRS ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA) / (escut España) UNA GRANDE LIBRE
Truja ferro manclús
Estat actual Des de fa anys es trobava badada, encara que sonava prou. Al 2008 al restaurar el joc s'ha valorat el refondre-la per una nova campana dedicada a la titular i patrona del poble, Santa Caterina.
Mecanismes de toc mecanització manclús

Autors de la documentació

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-08-1993)
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (25-03-2008)
Editor MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier
Actualització 25-03-2008
7 Fotos

Campanes actuals

D´hores (A)

(Referència 65)

Localització Arc de ferro al terrat del campanar
Diàmetre 55
Altura del bronze 43
Vora 6
Pes aproximat 96
Any fosa 1866
Descripció Compta amb aquesta simple inscripció, que indica la data en que va ser fosa: "AÑO 1866".
Terç (T) (00) "AÑO 1866"
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores per mitjà d'una maça exterior.
Tocs actuals de campanes Conserva les funcions tradicionals.
Truja Biga de ferro.
Estat original El martell exterior estava unit amb la maquinària del rellotge per tal de que aquesta accionara el toc de les hores.
Estat actual Es troba ubicada a un arc de ferro decorat, que està ubicat al terrat del campanar. Conserva el martell exterior per tocar les hores, tot i que actualment disposa d'un cable unit al motor per tocar les hores.
Mecanismes de toc (06) (maça exterior)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1866 amb la finalitat de tocar les hores. Desconeixem el seu fonedor, ja que les inscripcions es limiten a indicar la data de fosa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Actualització 28-11-2016
7 Fotos

Jesús, Maria i Josep (1)

(Referència 66)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1903
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "# JESUS MARIA Y JOSE # / # # # / AÑO 1903". En ella trobem el nom de les tres persones de la Sagrada Família, una inscripció molt habitual entre les campanes des del segle XVIII fins ben entrat el XX. Seguidament indica l'any en que va ser fosa.
Espatlla (H) (cordó)
(sanefa amb estreles i decoracions vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (estrela)
(06) "# JESUS MARIA Y JOSE # / # # # / AÑO 1903 / (estrela, decoració vegetal i estrela)"
(09) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que la campana sols es voltejava, possiblement amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement tingués un cigonyal per voltejar-la.
Estat anterior Des de la mecanització del conjunt de campanes en 1971 estava instal·lada a la finestra orientada a la teulada del temple amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Sembla que estava un poc més baixa que actualment.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos.
Intervencions Segons indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1903. No indica el nom del fonedor, no obstant els elements epigràfics remeten a les campanes foses per Jaime Rosas i Vicente Moreno, que tenien una foneria oberta a la ciutat de València. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-08-1993)
 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-08-2016
13 Fotos

Maria Inmaculada (2)

(Referència 67)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc la campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # MARIA INMACULADA #". En ella indica que la campana està dedicada a la Puríssima Concepció. Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element habitual de les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem al mig peu la següent inscripció amb el donant, el nom del poble i la data de benedicció: "A EXPENSAS DE DON JOSE GIL TRILLES VILLAMARCHANTE 24-XII-1941". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. La data indicada a la campana correspon a dia en que es va beneir la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # MARIA INMACULADA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Imatge de la Puríssima)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"A EXPENSAS DE DON JOSE GIL TRILLES VILLAMARCHANTE 24-XII-1941"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original En l'any 1941 seria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i feta per la casa fonedora. Possiblement tindria una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització de l'any 1971 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticamet.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, a més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, electromall
Intervencions A finals de l'any 1941 va ser fosa aquesta campana, junt la del Crist, als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Va ser pagada per José Gil i la benedicció tingué lloc el dia 24 de desembre del mateix any. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-08-0993)
 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-08-2015
21 Fotos

El Crist, la Mitjana (3)

(Referència 68)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 87
Vora 11
Pes aproximat 545
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta amb la següent inscripció en llatí al mig: "CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT / CHRISTUS IMPERAT". Aquesta es pot traduir com: "CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA".Pareix que aquesta expressió procedix de les anomenades aclamacions Carolines, emprades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment, té aquesta inscripció al mig peu: "# # VILLAMARCHANTE 24-XII-1941 #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. La data indicada a la campana correspon a dia en que es va beneir la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT / CHRISTUS IMPERAT / (3 flors)"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # VILLAMARCHANTE 24-XII-1941 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original En l'any 1941 seria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i feta per la casa fonedora. Possiblement tindria una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització de l'any 1971 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticamet.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, a més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall.
Intervencions A finals de l'any 1941 va ser fosa aquesta campana, junt la del Crist, als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Va ser pagada per José Gil i la benedicció tingué lloc el dia 24 de desembre del mateix any. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1993)
 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Actualització 28-11-2016
17 Fotos

Santa Caterina Màrtir (4)

(Referència 7980)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 115
Vora 11,5
Pes real 945
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2008
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció: "# VILAMARXANT ANY 2008 # # PAX #". En ella indica el poble per al que va ser fosa, la data i a més trobem el nom de l'antiga campana. Al mig està la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "Abel Portilla / me Fecit" hi ha una imatge de Santa Caterina amb amb aquesta inscripció: "SANTA CATALINA VIRGEN Y MÁRTIR". Finalment al mig peu està aquesta inscripció: "# FUNDIDA EN EL AÑO 1945 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2008 SIENDO CURA DON DANIEL PELECHA BADIA #". En ella indica la data en que es va fondre l'anterior campana, la data de refosa i el rector que estava al front de la parròquia en el any en que es va fondre.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# VILLAMARXANT ANY 2008 #"
(06) "# PAZ #"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "Abel Portilla / me Fecit" (peixet i vaixell)
(06) (imatge de Santa Caterina Màrtir amb el text: "SANTA CATALINA VIRGEN Y MÁRTIR"
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# FUNDIDA EN EL AÑO 1945 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2008 SIENDO CURA DON DANIEL PELECHA BADIA #"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) (electromall monofàsic)
Intervencions A principis de 2008 va ser baixada l'anterior campana junt a les altres de la torre per ser refosa. La nova campana es va fondre als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). La truja de fusta i ferratges els va confeccionar Eletrorecamp S.L. La nova campana va ser beneïda dins de les celebracions de la Pasqua, sent exposada abans de pujar-la al campanar. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Aquesta campana du algunes de les epigrafies de la campana que substitueix (referència campana 69)

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Actualització 28-11-2016
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2020
  Convertir a PDF