Parròquia de Santa Anna - BENIMARFULL (EL COMTAT) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes desaparegudes

Tiple gòtic (refós)

(Referència 16822)
Diàmetre 39
Pes aproximat 34
Any fosa 1450ca
Descripció Al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup apariex aquesta descripció de la campana: " y el tiple, que pesa tres y media (arrobas) y tiene una inscripción gótica que no se puede leer. Este tiple esta roto ya algunos años y por consiguiente inutil".
Intervencions La breu descripció de la campana que ofereix el rector sols ens permet conèixer dos coses: el seu pes i la presència de la lletra gòtica a les inscripcions. Aquesta última dada ens permet situar la fosa de la campana preferentment entre els segles XV i XVI, quan hi ha un bon nombre de campanes documentades amb inscripcions gòtiques. Tal i com apunta el rector a la descripció, estava trencada des de feia alguns anys i no es tocava. La campana es va refondre en 1863.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020

Sants Joan i Pau (desapareguda)

(Referència 16823)
Diàmetre 39
Pes aproximat 34
FonedorROSES, MANUEL
Any fosa 1863
Descripció La descripció que el rector de Benimarfull ofereix al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup ens permet conèixer les inscripcions d'aquesta campana: "fundiose el tiple en este lugar, en un patrio de Buenaventura Vilaplana, por el maestro Manuel Roses de Benisoda y se le puso por la inscripción: Juan y Pablo, martires patronos de este pueblo".
Intervencions La campana és resultat de la refosa d'un tiple gòtic que en 1863 feia alguns anys que estava trencat. Resulta interessant la descripció aportada pel rector perquè aporta un important testimoni del caràcter itinerant de l'ofici de campaner. Així, Manuel Roses de Benissoda va anar des d'aquest poble a fondre la campana a Benimarfull, establint el taller i forn per a la fosa a un pati propietat de Buenaventura Vilaplana. Aquesta és una de les poques campanes que hi ha documentades d'aquest fonedor. El diumenge 19 de juliol del mateix any es va celebrar l'acte de benedicció d'aquesta campana i la gran. El rector, revestit amb capa pluvial i assistit pel rector d'Alcosser, va procedir a la benedicció de les dos campanes que estaven situades als peus de la torre. Seguidament es pujaren a la torre o quedaren instal·lades. El dia 24 de juliol de 1863, vespra del segon centenar de la reserva es va estrenar la campana.

Es desconeix el final d'aquesta campana, no obstant això podria ser que desaparegués durant la Guerra Civil (1936-1939) amb la resta de campanes de la torre. Curiosament, cent anys després d'aquests esdeveniments també es va fondre una campana nova als tallers dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i que és l'actual campana major del poble.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020

La mitjana (refosa)

(Referència 16824)
Diàmetre 62
Pes aproximat 138
Any fosa 1825
Descripció Al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup afirma que l'any 1825: "la campana mediana se quebró, se fundió y se colocó otra vez". No aporta més dades de la campana, però l'absència de referències posteriors a alguna refosa ens permet intuir que aquesta campana és la segona o Santa Anna, de la qual escriu el rector el 1863: "Esta magnífica torre o campanario contaba con tres campanas. (...) La segunda o mediana que se titula Ana y pesa 12@".

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-04-2020

Ana, la tercera (desapareguda)

(Referència 16874)
Diàmetre 62
Pes aproximat 138
Any fosa 1886
Descripció La campana anterior es va badar en 1886 i el 8 d'agost del mateix any el rector D. José Lloca sol·licita autorització per beneir la campana refosa abans de col·locarla a la torre. El dia 13 del mateix mes s'autoritza la benedicció.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (21-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-04-2020

Santíssim Sagrament (desapareguda)

(Referència 16821)
Diàmetre 76
Pes aproximat 254
FonedorPALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)
Any fosa 1863
Descripció La descripció que el rector de Benimarfull ofereix al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup ens permet conèixer les inscripcions i els elements iconogràfics d'aquesta campana: "BENIMARFULL CONSAGRA ESTA MEMORIA AL SSMO SACRAMENTO, SEA TESTIMONIO DE RELIGIOSIDAD A LOS SIGLOS FUTUROS EN EL SEGUNDO CENTENAR DE LA RESERVACION EN ESTA IGLESIA DIA 25 DE JULIO DE 1863". Aquesta era una inscripció de tipus commemoratiu perquè la campana es va fondre amb motiu dels dos-cents anys de la reserva del Santíssim Sacrament a la nova església del poble, fet que va tenir lloc en 25 de juliol de 1663 i del qual es celebraven cent anys quan es va fondre.

El rector continua la descripció de la campana amb els elements iconogràfics: "Además, que á la parte exterior de la torre se colocara una cruz y a la parte, que mira al interior se colocara un veril". El fabricante de Barcelona admitió el pedido y no solo cumplio al pie de la letra si que ademas coloco á la parte izquierza de la campana la imagen del patriarca S. José y a la derecha la imagen de la Purisima Concepción, por llamarse el Sr. Cura Jose Maria".
Intervencions L'any 1863 la localitat es va preparar per celebrar el segon centenari de la reserva del Santíssim a l'església parroquial de Santa Anna i amb aquesta finalitat es va celebrar una reunió a la casa abadia. Tot i que la primera idea era erigir un monument commemoratiu, va tenir major acceptació la de fondre una campana nova de major pes que la resta del conjunt atès que a la torre hi havia una finestra buida des que s'havia construït a principis de segle el nou campanar. El rector va contactar amb coneguts que tenia a Barcelona i es va decidir encarregar el projecte a Ysidor Pallés, un dels primers fonedors industrials. El rector continua el detallat relat amb la descripció de la visita del mestre major de Planes que amb un bombardí va obtenir la nota musical de les campanes existents i la nota que devia tenir la campana nova. Així, segons aquest mestre, la tercera del conjunt tenia un Fa i la major (abans de fondre la nova) un La.

La campana nova es va encarregar amb nota Do i un pes aproximat de 20@ aproximades i una volta fosa es va transportar amb vaixell des de Barcelona fins al port de València. El següent viatge el va fer entre aquesta i la ciutat de Xàtiva, on va arribar en ferrocarril. Per últim, la transportaren amb carro fins al poble, on va arribar el dia 26 de juliol de vesprada, després de la processó dels Sants Joan i Pau, patrons del poble. Es va rebre amb un vol de campanes i es tocaren per primera volta les oracions amb ella (l'àngelus). La campana va quedar dipositada al taller del fuster Salvador Cháfer qui estaria encarregat de fabricar la truja de fusta i muntar-la.

El diumenge 19 de juliol del mateix any es va celebrar l'acte de benedicció d'aquesta campana i la refosa del tiplet. El rector, revestit amb capa pluvial i assistit pel rector d'Alcosser, va procedir a la benedicció de les dos campanes que estaven situades als peus de la torre. Seguidament es pujaren a la torre o quedaren instal·lades. El dia 24 de juliol de 1863, vespra del segon centenar de la reserva es va estrenar la campana.

Es desconeix el final d'aquesta campana, no obstant això podria ser que desaparegués durant la Guerra Civil (1936-1939) amb la resta de campanes de la torre. Curiosament, cent anys després d'aquests esdeveniments també es va fondre una campana nova als tallers dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i que és l'actual campana major del poble.
Notes El diàmetre és aproximat basant-nos en el pes oferit a la descripció de la seua fosa. Exactament aquest era de: "22@ 11 libras 18 onzas"

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020

Santíssim Sacrament (refosa)

(Referència 2069)

Diàmetre 77.5
Altura del bronze 65,5
Vora 9
Pes aproximat 270
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana tenía diversos cordons al terç, agrupats de dos en dos, així com una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Al mig disposava d'una creu llatina radiant, una custòdia, una imatge de la Mare de Déu i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual estava dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "SANTISIMO SACRAMENTO / BENIMARFULL / 1943". Al mig peu estan incisos el noms dels padrins: "PADRINOS D. JOSE VILAPLANA / Dª CARMEN ORTIZ". Aquesta inscripció està partida per la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (creu llatina radiant)
(03) (custòdia)
(06) "SANTISIMO SACRAMENTO / BENIMARFULL / 1943"
(09) (imatge de la Mare de Déu)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
(06) "PADRINOS" (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS VALENCIA" "D. JOSE VILAPLANA / Dª CARMEN ORTIZ".
Peu (3 cordons)
Truja Truja de ferro, pintada i repretada.
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb trua de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Tenia batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu , (09) electromall.
Intervencions Refosa en 2020
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (1998)
 • CAMPANERS DEL COMTAT [Documentació del procés de restauració de la campana] (20-06-2020)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (28-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2020
7 Fotos

Jesús, Maria i Josep (desapareguda)

(Referència 16825)
Diàmetre 91
Pes aproximat 436
Any fosa 1750ca
Descripció Al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup apariex aquesta descripció de la campana: "La mayor se titula Jesus, Maria y Jose y pesa de 35 a 40@". El pes estimat a la documentació permet situar a aquesta campana entre els 397 i els 456 quilos aproximadament. L'advocació de la campana és poc habitual però està documentada al segle XVIII i es podria situar la fosa d'aquesta campana en aquesta època.
Notes Diàmetre aproximat basant-nos en el que pot tindre una campana entre 400-450 kg, pes que es va calcular que tenia la campana en 1863.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (21-04-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-04-2020

Tiple (1)

(Referència 2067)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 30
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes aproximat 16
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1963
Terç (T) T: BENIMARFULL AÑO 1963 ; M: (00) creu, (03) JHS, (06) creu, (09) marca de fàbrica, ROSES ADZANETA ; M.P. : RECUERDO DE LOS NIÑOS EN EL III CENTENARIO
Truja Truja de fusta de ROSES
Estat actual Bon estat, batall antic.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall .
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes MARTÍN NOGUERA, Xavier; 24-09-1998
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-06-2020
20 Fotos

Campanes actuals

Santa Anna (2)

(Referència 2068)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 145
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té quatre triangles decorats a l'espatlla. Al mig disposa d'una creu llatina, un monograma de Maria i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANTA ANA". Seguidament està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Baix d'aquests elements hi ha una inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "BENIMARFULL / AÑO 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
(cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "SANTA ANA"
(03) (monograma de Maria)
(6 cordons)
(06) "BENIMARFULL / AÑO 1941"
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià.
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i tenia dos electormalls trifàsics. La instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana.
Estat actual Bon estat, batall antic.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09)electromall .
Intervencions En l'any 2020 ha estat restaurada per Electrorecamp. La campana es va baixar de la torre amb la resta del conjunt amb l'objectiu d'iniciar els treballs que consistiren a netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià diferent del tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (1998)
 • CAMPANERS DEL COMTAT [Documentació del procés de restauració de la campana] (20-06-2020)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (29-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-06-2020
14 Fotos

Stmo. Cristo de la Buena Muerte (4)

(Referència 2071)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81.5
Altura del bronze 68
Vora 8
Pes aproximat 313
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1963
Descripció La campana té dos inscripcions al terç. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA BUENA MUERTE ✱". La segona és aquesta: "✱ EN MEMORIA DEL III CENTENARIO DE LA EUCARISTIA ✱". Esta es refereix a la celebració del III centenari de la reserva del Santíssim a l'església del poble, acte que va tenir lloc en juliol de 1663. També al terç té una garlanda amb motius eucarístics i vegetals. Al mig hi ha una creu radiant de calvari, un Crucifix sense creu, una flor de pensament i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment, al mig peu, hi ha altra garlanda i aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ ✱ BENIMARFULL AÑO 1963 ✱ ✱ ✱".
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA BUENA MUERTE ✱"
(cordó)
(06) "✱ EN MEMORIA DEL III CENTENARIO DE LA EUCARISTIA ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius eucarístics i vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Crucifix sense creu)
(09) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ✱ ✱ BENIMARFULL AÑO 1963 ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i tenia dos electormalls trifàsics. La instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromalls en (03) i (09)
Intervencions En l'any 2020 ha estat restaurada per Electrorecamp. La campana es va baixar de la torre amb la resta del conjunt amb l'objectiu d'iniciar els treballs que consistiren a netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià diferent del tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (1998)
 • CAMPANERS DEL COMTAT [Documentació del procés de restauració de la campana] (20-06-2020)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (28-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-07-2020
  Convertir a PDF