Parròquia de Santa Maria Magdalena - TIBI COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sagrat Cor de Jesús (1)

(Referència 1874)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 61
Altura del bronze 48
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 131
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té anses simples i quatre triangles decorats a l'espatlla. Al terç hi ha quatre cordons i una garlanda. Seguidament, al mig hi ha un escut amb el Sagrat Cor i esta inscripció: "SAGRADO CORAZON DE JESUS / TIBI 1941". El fet d'indicar el nom del poble és típic dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana. També al mig hi ha un bust, una creu llatina i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". A continuació, disposa de cinc cordons al mig peu i, finalment, al peu té una inscripció amb els noms del rector i l'alcalde: "SIENDO CURA PARROCO D. RAMON QUILIS REAL/ ALCALDE ACCTAL. D. SEBASTIAN VERDU COLOMA". Les lletres "ACCTAL" es podrien interpretar com "ACCIDENTAL".
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangles decorats)
Terç (T) (4 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) "SAGRADO CORAZON DE JESUS" / (escut amb Sagrat Cor) / "TIBI 1941"
(03) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA" (06) (creu llatina)
(09) (bust)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (00) "SIENDO CURA PARROCO D. RAMON QUILIS REAL/ ALCALDE ACCTAL. D. SEBASTIAN VERDU COLOMA"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual Bon estat, batall lligat i amb cable de seguretat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Mecanismes de toc Mig vol i electromall trifàsic (03), motor de vol continu (09)
Intervencions Mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús al voltant de la dècada dels 70 del segle XX. La truja anterior es va substituir per una de ferro i la dotaren amb electormall trifàsic, mig vol i motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Cal canviar l'electromall per un monofàsic i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-08-2021
17 Fotos

Maria del Rosari (2)

(Referència 1875)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 78
Altura del bronze 63
Vora 7,5
Pes aproximat (en quilos) 275
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té set anses i a l'espatlla una garlanda amb triangles decorats solts. Seguidament, disposa al terç de tres grups de dos cordons i una garlanda. Al mig hi ha una creu de calvari, el monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig hi ha una inscripció amb l'advocació de la campana, el nom del poble i l'any de fosa; separada per una representació de la Mare de Déu d'Aigües Vives de Carcaixent: "MARIA DEL ROSARIO / TIBI 1941". El fet d'indicar el nom del poble és típic dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana. Al mig peu té quatre cordons i esta inscripció amb els noms del rector i l'alcalde: "SIENDO CURA PARRO / CO D. RAMON QUILES RE / AL - ALCALDE ACCTAL. / D. SEBASTIAN VERDU COLOMA". Les lletres "ACCTAL" es podrien interpretar com "ACCIDENTAL".
Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats solts)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "MARIA DEL ROSARIO" (Mare de Déu d'Aigües Vives de Carcaixent) "TIBI 1941"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "SIENDO CURA PARRO / CO D. RAMON QUILES RE / AL - ALCALDE ACCTAL. / D. SEBASTIAN VERDU COLOMA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda al batall des dels peus de la torre i volteig des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Truja de ferro de S. Manclús
Estat anterior En 1998 estava mecanitzada amb motor de vol continu i el batall no tenia cable de seguretat.
Estat actual Bon estat, batall antic amb cable de seguretat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), mig vol i electromall trifàsic (09)
Intervencions Mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús al voltant de la dècada dels 70 del segle XX. La truja anterior es va substituir per una de ferro i la dotaren amb electormall trifàsic, mig vol i motor de vol continu. Després de 1998 canviaren el motor per un d'impuls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Cal canviar l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (03-06-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-08-2021
18 Fotos

Maria Magdalena (3)

(Referència 1876)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 91
Altura del bronze 75
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 436
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1914
Descripció La campana té set anses, sis de les quals estan decorades amb querubins. A continuació, hi ha dos cordons al terç. Entre ells disposa d'aquesta inscripció: "MARIA MAGDALENA SIENDO ALCALDE D. GASPAR CASTELLO Y CURA D. VICENTE GARCIA AÑO 1914". Esta indica l'advocació de la campana, els noms del rector i l'alcalde i l'any de fosa. De l'últim cordó penja una garlanda amb diversos motius. Al mig té una Mare de Déu dels Desemparats i la marca de fàbrica: "PREMIADOS EN LAS EXPOSICIONES REGIONAL Y NACIONAL DE VALENCIA / MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO / HIJO DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA". Finalment, té tres cordons al mig peu i altres tres al peu.
Anses Sis de les anses tenen querubins.
Terç (T) (cordó)
"MARIA MAGDALENA SIENDO ALCALDE D. GASPAR CASTELLO Y CURA D. VICENTE GARCIA AÑO 1914"
(cordó)
(garlanda amb diversos motius)
Mig (M) (00) (Mare de Déu dels Desemparats)
(06) (marca de fàbrica) "PREMIADOS EN LAS EXPOSICIONES REGIONAL Y NACIONAL DE VALENCIA / MEDALLA DE ORO Y DIPLOMA DE MERITO / HIJO DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda al batall des dels peus de la torre i volteig des de la sala de campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Truja de ferro de S. Manclús
Estat original Abans de la mecanització estava dotada amb truja de fusta, de perfil tradicional local. La maça horària estava connectada a la maquinària del rellotge.
Estat anterior Abans de l'any 1998 estava mecanitzada amb electromall trifàsic, mecanisme del qual queda una part del suport que el fixava al mur. L'electromall que el va substituir estava situat al mateix mur. Per altra banda, tenia un sistema de mig vol.
Estat actual Bon estat, batall antic amb soquet i cable de seguretat. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (03). Presenta martell mecànic de les hores sense ús (08)
Intervencions Mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús al voltant de la dècada dels 70 del segle XX. La truja anterior es va substituir per una de ferro i la dotaren amb electormall trifàsic, mig vol i motor de vol continu. Després de 1998 canviaren l'electromall per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Campana en un só excelent (nota de MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier).

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (03-06-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-08-2021
24 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 88 Visitants: 88 Usuaris: 0