Residència Geriàtrica Mare de Déu del Rebollet - OLIVA (LA SAFOR) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

La xicoteta (1)

(Referència 11676)

Diàmetre 40
Altura del bronze 37
Pes real 42
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Terç (T) (Cordó)
"A EXPENSAS DE TODO EL PUEBLO"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica)
(o6) (monograma de Maria)
(09) (flor)
Mig peu (MP) (Cordó amb decoracions)
"OLIVA AÑO 1956"
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Segons les monges de la residència, no es toquen des de fa més de 15 anys per la caiguda d’un batall. Actualment les campanes no poden voltejar degut a la reforma de la residència, canviant tota la instal·lació elèctrica de l’edifici , així mateix retirant el cablejat dels interruptors de les campanes, situats a uns dels corredors de la residència, sense cap aïllament de les persones
Truja Ferro ROSES
Estat original L’any 1956 la campana va ser adquirida en honor a la construcció de la nova residència. Seria beneïda i pujada al campanar, quedant instal·lada a la Sala de Campanes.
Estat anterior Més tard,
entre els anys 70 i 80 va ser electrificada per la casa Salvador Manclús (grau de València) amb un motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de Campanes, amb truja de ferro i un motor de volteig continu. La truja té el capaçal solt, desde fa més de 10 anys, segurament per falta de manteniment, així mateix, fou desconectada del motor, per seguretat. ​ La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavoreix la correcta conservació de la campana.
La campana compta amb un batall nugat, però sense cable de seguretat.
La campana compta amb un motor de volteig continu a les 03, però degut al seu estat de conservació s’han desconnectat les corretges de transmissió del motor per motius de seguretat.
Propostes Per tant, seria ideal la restauració de la campana (vist en l’estat en què es troba). La campana​ es deu de baixar del campanar amb una grúa adequada, per dur-la als tallers de restauració. Una vegada als tallers, caldria netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat original. La truja caldria canviar-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de volteig continu, es deu de canviar per un d'impulsos.​ La nova instal·lació de la campana ha de permetre el toc manual.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan (23-06-2013)
 • OSA MILLÁN, Sergio (28-04-2019)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 14-12-2019
19 Fotos

Mare dels Desemparats (2)

(Referència 16258)

Diàmetre 55
Altura del bronze 50
Pes aproximat 96
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció No indica l’autor, però pel model de les inscripcions la campana ha sigut fosa per ​ ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Terç (T) (2 cordons amb decoracions) "MADRE DE LOS DESAMPARADOS ✱ ✱ ANO 1924 ✱ "
Mig (M) (00) (Mare de Déu dels Desemparats)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (creu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons amb decoracions)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Segons les monges de la residència, no es toquen des de fa més de 15 anys per la caiguda d’un batall i actualment les campanes no poden voltejar degut a la reforma de la residència, canviant tota la instal·lació elèctrica de l’edifici , així mateix retirant el cablejat dels interruptors de les campanes, situats a uns dels corredors de la residència, sense cap aïllament de les persones.
Estat original La campana comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, possiblement amb un cigonyal per al seu volteig manual. L’any 1956 la campana seria dotada amb una truja de ferro ROSES al igual que la nova campana.
Estat anterior Més tard, entre els anys 70 i 80 va ser electrificada per la casa Salvador Manclús (grau de València) amb un motor de vol continu.
Estat actual Compta amb un batall nugat, però sense cable de seguretat.
La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de Campanes, amb truja de ferro i amb un motor de volteig continu. ​ La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavoreix la correcta conservació de la campana.
Mecanismes de toc La campana compta amb un motor de volteig continu a les 03.
Propostes Seria recomanable ​ la restauració de la campana La campana​ es deu de baixar del campanar amb una grúa adequada, per dur-la als tallers de restauració. Una vegada als tallers, caldria netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat original. La truja caldria canviar-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de volteig continu, es deuria substituir per un d'impulsos.​ La nova instal·lació de la campana ha de permetre el toc manual.

Autors

 • OSA MILLÁN, Sergio (28-04-2019)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 14-12-2019
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 31-05-2020
  Convertir a PDF