Parròquia de la Santa Creu - PETRER (EL VINALOPÓ MITJÀ) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Pepita (1)

(Referència 13890)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1966
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom i diverses flors: "✱ ✱ ✱ ✱ PEPITA ✱ ✱ ✱". També al terç trobem altra inscripció amb el nom de la parròquia, el del poble i possiblement la data de benedicció: "✱ PARROQUIA DE LA SANTA CRUZ DE PETREL 8 DE DIC. DE 1966.". Seguidament, al mig, està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment té al mig peu una inscripció amb els noms dels donants: "OBSEQUIO DE SANTIAGO GARCÌA PAYÀ Y TINA ORTÌZ LONZANO, / Y MANUEL GARCÌA PAYÀ Y JOSEFINA GUILLÈN TORRES".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ ✱ ✱ PEPITA ✱ ✱ ✱"
(cordó)
"✱ PARROQUIA DE LA SANTA CRUZ DE PETREL 8 DE DIC. DE 1966."
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de Sant Josep)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) "OBSEQUIO DE SANTIAGO GARCÌA PAYÀ Y TINA ORTÌZ LONZANO,"
(2 cordons)
"Y MANUEL GARCÌA PAYÀ Y JOSEFINA GUILLÈN TORRES"
(2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada entre dos bigues de ferro al centre de la sala de les campanes. Té una truja de ferro que està oxidada. Disposa d'un motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1966 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i regalada a la parròquia. La mateixa foneria va fabricar la campana. Possiblement no es va mecanitzar dins una dècada després, quan es va instal·lar l'altra campana.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite els tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (16-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-10-2018
16 Fotos

Juanica (1)

(Referència 13889)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 55
Vora 5
Pes aproximat 152
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1977
Descripció La campana té en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament té una inscripció incisa amb el seu nom i la data de fosa: "JUANICA / AÑO 1.977".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "JUANICA / AÑO 1.977"
(09) (imatge de Sant Francesc d'Assís)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic, volteig i mig vol automàtics.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada entre dos bigues de ferro al centre de la sala de les campanes. Té una truja de ferro que està oxidada. Disposa d'un motor de vol continu, sistema de mig vol i electromall trifàsic. Finalment té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic, mig vol.
Intervencions Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València l'any 1977. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu disposa d'alguns motius comuns a la iconografia campanera del moment (una creu, la marca de fàbrica o la Mare de Déu del Pilar) a més de la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan la compraren per al poble. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro, instal·lar-la i mecanitzar-la.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor per altre d'impuls i l'electromall per altre monofàsic que permeten el toc manual i imiten els tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (16-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-10-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2020
  Convertir a PDF