Capella de la Mare de Déu del Roser d'Isavarre - ALT ÀNEU (EL PALLARS SOBIRÀ) (CATALUNYA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referència 12195)
Localització Espadanya
Diàmetre 62
Pes aproximat 138
Any fosa 1689
Descripció La campana que estatja l'espadanya és de mida mitjana amb un diàmetre de 62 cm i un pes aproximat de 140 kg. No assenyala el nom del fonedor però si la data de fabricació, 1689, amb la inscripció SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS en caràcters gòtics a la part alta de la campana i per sobre d'una orla vegetal. Al peu hi ha una creu sobre pedestal.
Està en disposició manual per ser brandada amb una palanca i corda que baixa fins el temple. Dóna com a nota fonamental un Sol diesi amb un so molt bo. El jou és de fusta i tirants de ferro, en bon estat, tot i ser molt vell.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Si es verifica la data de la campana, seria una de les més tardanes en utilitzar lletra gòtica. Nota de l'editor.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 23-07-2018
  Convertir a PDF