Capella de la Mare de Déu del Roser d'Isavarre - ALT ŔNEU (EL PALLARS SOBIRŔ) (CATALUNYA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referčncia 12195)
Localització Espadanya
Diŕmetre 62
Pes aproximat 138
Any de fosa 1689
Descripció La campana que estatja l'espadanya és de mida mitjana amb un diŕmetre de 62 cm i un pes aproximat de 140 kg. No assenyala el nom del fonedor perň si la data de fabricació, 1689, amb la inscripció SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS en carŕcters gňtics a la part alta de la campana i per sobre d'una orla vegetal. Al peu hi ha una creu sobre pedestal.
Estŕ en disposició manual per ser brandada amb una palanca i corda que baixa fins el temple. Dóna com a nota fonamental un Sol diesi amb un so molt bo. El jou és de fusta i tirants de ferro, en bon estat, tot i ser molt vell.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rčplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurŕ de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Si es verifica la data de la campana, seria una de les més tardanes en utilitzar lletra gňtica. Nota de l'editor.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Ŕneu - Esterri d'Ŕneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 23-03-2018
  Convertir a PDF