Ermita de la Mare de Déu del Pilar del Pou de La Riba - ATZENETA DEL MAESTRAT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Mare de Déu del Pilar (1)

(Referència 2518)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 34
Altura del bronze 30
Vora 3,5
Pes aproximat (en quilos) 23
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té aquesta inscripció incisa al terç, situada entre cordons: "12 DE OCTUBRE DE 1951". Segurament indica la data de benedicció perquè coincideix amb la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, titular de l'ermita. Al mig trobem una creu patriarcal, un ramet de lliri, el monograma de Maria i l'anagrama de Jesús. Finalment, al mig peu i també entre cordons trobem aquestes inscripcions: "JESUS MARIA Y JOSE + VIRGEN DEL PILAR CAP DE TERME". Els noms de les tres persones de la Sagrada Família són habituals a les campanes des del segle XVIII, especialment a zones del nord-oest peninsular i menys habituals a les nostres terres. Seguidament indica l'advocació de la campana i el nom de la partida a la qual està situada.

Les inscripcions amb la data de benedicció, advocació i la partida són incises, fet que indica que les varen afegir quan la campana estava fosa. No té la marca de fàbrica, fet poc habitual a l'època. No obstant això, té elements característics de la foneria Roses de Silla, com ara els noms de Jesús i Maria o la creu patriarcal. Per tant, es podria atribuir a aquest taller la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "12 DE OCTUBRE DE 1951"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu patriarcal)
(03) (ramet de lliri)
(06) (monograma de Maria)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"JESUS MARIA Y JOSE + VIRGEN DEL PILAR CAP DE TERME"
(2 cordons)
(00) "ADZANETA"
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'una cadena unida al cigonyal.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo i la instal·lació tradicional. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià, segurament coetània a la campana i dotada amb cigonyal i cadena per a voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Presenta batall i els rodaments són actuals, per tant segurament substitueixen als originals que es canviarien per voltejar més fàcilment la campana.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional i s'ha de conservar i restaurar. La truja sols es podrà canviar per altra que imite fidelment a l'antiga, no obstant això es recomana conservar la que hi ha i restaurar-la. Caldria igualment no motoritzar la campana i limitar el seu ús al vol manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Documentació de la campana] (15-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-08-2020
14 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 84 Usuaris: 1 - servidor