Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats dels Ibarsos - SIERRA ENGARCERÁN (LA PLANA ALTA) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Empar (1)

(Referència 14824)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1985
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç: "ME LLAMO AMPARO (...)". Aquesta té el nom de la campana i el motor impereix vore la resta de la inscripció. Seguidament trobem al mig la marca de fábrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té la següent inscripció: "REGALO DE AMPARO (...) / Y SIMONA MARTIN / PARROQUIA DE IBARSOS / AÑO 1.985". Aquesta indica el nom de les donants, del lloc i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"ME LLAMO AMPARO (...)"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(02) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "REGALO DE AMPARO (...) / Y SIMONA MARTIN / PARROQUIA DE IBARSOS / AÑO 1.985"
Mig peu (MP) (3 cordones)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual Està ubicada a l'espadanya de l'església. Té una truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat, peró no reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació de la campana no és la més convenient per a la seua conservació.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1985 per a la nova església parroquial, construïda per haver-se quedat xicoteta l'ermita. Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a expenses d'unes veïnes. La mateixa foneria la va dotar amb truja de ferro i mecanitzar.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de l'espadanya i netejar-la per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat i canviar els actuals mecanismes de toc per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (11-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2020
  Convertir a PDF